Cursuri online gratuite de elaborare și utilizare a resurselor educaționale deschise

Peste 800 de cadre didactice s-au înscris în mai și iunie 2023 la cursul „Resurse educaționale digitale: Proiectare, realizare, evaluare”, desfășurat pe platforma iTeach. Dintre acestea, 250 au obținut certificatul de participare.

Într-o versiune ameliorată, cursul va fi disponibil în continuare, gratuit, pentru profesori din preuniversitar și din învățământul superior. Este unul dintre produsele proiectului „RED 2.0 – Resurse educaționale digitale relevante pentru cadre didactice și elevi”, finanțat de Fundația „Nouă ne pasă” printr-un grant în valoare de 39.000 de lei și implementat de fundația „Institutul pentru Educație” în perioada 1 decembrie 2022 – 30 iunie 2023.

Fundația Nouă ne pasă a oferit un sprijin substanțial pentru dezvoltarea acestui excelent curs pe tema dezvoltării și utilizării resurselor educaționale în format digital. Acest curs va complementariza oferta de cursuri online gratuite pe tema RED, a Institutului pentru Educație:

  • Resurse educaționale digitale – elemente introductive
  • Utilizarea filmelor interactive în scop educațional
  • Proiectarea și desfășurarea învățării cu suport digital

Cu aproape 30 de mii de beneficiari profesori, Institutul pentru Educație are o experiență de 13 ani în susținerea dezvoltare profesionale a cadrelor didactice prin cursuri, resurse, consultanță și alte servicii de suport gratuite.

Proiectul „Resurse educaționale digitale relevante pentru cadre didactice și elevi”, finanțat de fundația Nouă ne pasă, este un pas înainte într-o direcție promițătoare pentru ameliorarea educației – utilizarea tehnologiilor digitale în educație. Explorează câteva aspecte ale pedagogiei digitale și propune un model avansat de utilizare a resurselor educaționale deschise, care va fi implementat și promovat pe platformele digitalEdu, iTeach, Academia Online – pentru cadre didactice din învățământul superior și preuniversitar. Mai mult decât un sprijin pentru câteva luni, finanțarea însoțește inovația autentică în educație, contribuind major la înțelegerea corectă a avantajelor și limitelor resurselor și instrumentelor digitale pentru învățare – o preocupare care va însoți constant, în următoarele decenii, profesorii, elevii, părinții.

Alte cursuri online gratuite din oferta 2023:

  • Evaluarea standardizată a performanțelor elevilor. Testarea BRIO – aplicare la clasă și semnificație pentru educație
  • Ce sunt emoțiile și cum le gestionăm? Dezvoltarea competenței socio-emoționale la elevi
  • Creșterea motivației pentru învățare prin implicarea elevilor în proiecte colaborative online de tip eTwinning
  • Asigurarea calității parteneriatelor școlare europene în mediul online
  • Recunoașterea, valorizarea și certificarea proiectelor eTwinning
  • Genially: Experiențe de învățare cu resurse digitale interactive
  • Învățarea în medii virtuale

 

* * *

iTeach este cea mai mare platformă pentru dezvoltarea profesională continuă a cadrelor didactice din România. Conține cursuri pentru profesori, instrumente pentru publicarea de resurse educaționale digitale și de articole în reviste educaționale.

Cursurile iTeach fac parte din categoria programelor pentru abilitare funcțională, categoria 3. Certificatele de la cursurile iTeach nu necesită echivalare separată, ci doar recunoaștere.

Platforma iTeach este dezvoltată în parteneriat de către Institutul pentru Educație și Social IT, în colaborare cu ONG-uri, companii, universități.

 


Institutul pentru Educație este un think tank, poziționat ca o organizație cu cele mai inovative și eficient mecanisme de sprijin pentru cadre didactice; este o organizație care învață, propunându-și să implice întreg personalul și beneficiarii în procesele de transformare, dezvoltare și inovare pentru crearea de noi produse, servicii și mentalități pentru îmbunătățirea educației și dezvoltării profesionale continue. Viziunea echipei iEdu este formulată, încă de la înființare, în direcția promovării unei modalități actualizate, autentice și „umane” de a face educație: Tehnologiile digitale ne ajută să fim mai eficienți. Colaborarea dintre noi ne face mai buni, mai responsabili, mai umani.

Web: iEdu.ro


Informații despre oferta de cursuri pentru cadre didactice din învățământul superior sunt disponibile pe Academia-Online.ro.


Cursurile pentru cadre didactice din învățământul preuniversitar se găsesc în secțiunea Cursuri a platformei iTeach.ro. Informații actualizate despre oferta de formare sunt pe pagina https://iteach.ro/pagina/21495/

* În 2010, platforma iTeach a fost desemnată de Ministerul Educației ca platformă pivot pentru formarea online a 60.000 de cadre didactice în domeniul pedagogiei digitale și managementului învățării – cursurile Intel Teach Elements: Colaborarea în clasa digitală, Evaluarea în școlile secolului XXI, Abordări bazate pe proiecte.

prof. Mihaela Preda

Fundația Națională pentru Dezvoltare Comunitară (Iaşi) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/mihaela.preda

Articole asemănătoare