Ziua Națională a Lecturii cu provocări, invitați și surprize dulci și digitale

În fiecare an, Ziua Națională a lecturii vine cu noi idei, provocări și surprize care ne trezesc și mai mult interesul și dragostea pentru carte și ne provoacă să fim cât mai creativi.
La apelul lansat de către ministrul Educației, doamna Ligia Deca, de promovare a lecturii în școli: „În spatele fiecărui cititor pasionat se află un părinte, un cadru didactic, un bibliotecar sau o altă persoană pricepută să călăuzească copiii și tinerii în lumea cărților. Împreună, putem crește viitoarele generații de cititori!” și sub sloganul #citimZideZi, am răspuns afirmativ și noi, prof. înv. primar Lazăr Mariana Mihaela, de la Școala Gimnazială Nr. 6 „Iacob Mureșianu” Brașov, doamna bibliotecară, Daniela Banaurs, de la Filiala 4- Centrul Info-Documentar „Valeriu Braniște” Brașov și doamna bibliotecară, Alina Nicula, de la Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov, prin organizarea unui atelier de lectură cu un maraton de activități atractive și creative menite să apropie micii cititori de lumea cărților.

„Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini, din care vei întocmi înțelesul și filozofia vieții!” – Mihai Eminescu

Momentul festiv de Ziua Națională a Lecturii savurat din plin de Albinuțele Ambițioase din Clasa Pregătitoare A, de la Școala Gimnazială Nr. 6 Iacob Mureșianu, Brașov și surprizele minunate au fost din timp pregătite pentru a asigura reușita acestei activități mult așteptate și îndrăgite de copii.

Activitatea a avut ca scop stimularea interesului pentru descoperirea lumii minunate a cărților prin lectură și activități practice.
Alături de doamnele bibliotecare, am savurat fiecare clipă și surpriză, de la lectura minunatei cărți „Leul din bibliotecă” de Michelle Knudsen, sau completarea cărții cu fișe integrate până la realizarea coperții originale, haioase, cu fața unui leu cu ochișori comestibili sau degustarea jeleurilor dulci-acrișoare din coama leului și ședința foto cu leul 3D. A fost o zi de neuitat!

Încercările mele de a intra în legătură cu scriitoarea, Michelle Knudsen, au dat roade. Chiar dacă nu am reușit să o aducem printr-un filmuleț sau online, în sala de clasă, din cauza diferenței de fus orar, mesajul scriitoarei ne-a bucurat și onorat pe toți: învățător, doamne bibliotecare și copii.

Iată mesajul scriitoarei primit pe email, cu câteva zile înainte de marele eveniment:

„Bună ziua, doamnă Lazăr și studenți!
La mulți ani de Ziua Națională a Lecturii! Am fost atât de fericită să aflu că veți citi Library Lion ca parte a sărbătorii voastre. Cititul este cu siguranță un lucru de sărbătorit – cărțile te pot duce în atât de multe locuri minunate și îți pot prezenta atât de mulți oameni și idei uimitoare. Sper că veți continua să citiți și să continuați să căutați cărți care vă entuziasmează, care vă învață lucruri, care vă fac să vă întrebați și care vă aduc bucurie!
Dacă vreți să mai citiți una dintre poveștile mele, ați putea să încercați cartea „Monstrul lui Marilyn”, scrisă de mine și ilustrată de Matt Phelan.
Cele mai bune urări și continuă să citești!” (Michelle Knudsen)

Suntem nespus de bucuroși și recunoscători că activitatea noastră a fost un succes și am fost încurajați să facem acest lucru chiar prin mesajul autoarei, Michelle Knudsen, adresat personal micilor cititori! Chiar că suntem norocoși!

Activitățile desfășurate au cuprins:

  • prezentarea afișului digital al evenimentului și a filmului video, realizate în Canva cu mesajul doamnei Ligia Deca, ministrul Educației
  • prezentarea scriitoarei Michelle Knudsen și a mesajului autoarei transmis special pentru micii cititori, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii
  • prezentarea și citirea cărții „Leul din bibliotecă” de Michelle Knudsen
  • discuții despre importanța regulilor de comportare în bibliotecă, în școală și încălcarea lor
  • realizarea unor semne de carte cu titlul cărții și personalizarea acestora cu numele lor
  • completarea și rezolvarea unor fișe din cărticica-Leu cu cerințe integrate, din mai multe discipline, adaptate particularităților lor de vârstă
  • realizarea coperților originale pentru cărticica-Leu cu fișele rezolvate folosind diverse materiale precum ochișori comestibili, fire de lână, carton colorat, foi, nasturi, lipici, foarfecă, bandă dublu adezivă, carioci, sârme plușate, sfoară, capsator, capse
  • rezolvarea în echipă a unui puzzle interactiv pe ecranul digital, cu grade progresive de dificultate
  • prezentarea surprizei zilei: un leu în 3D folosind Google și aducerea lui în sala de clasă cu ajutorul telefonului
  • ședință foto cu leul în format 3D și cărțile-leu realizate
  • ședință foto cu masca leu și mascote leu din pluș
  • oferirea unor dulciuri micilor cititori care vor mânca coama gustoasă, dulce-acrișoară a leului
  • oferirea de flori din partea clasei doamnelor bibliotecare
  • concluzia zilei: Ce credeți că v-ar spune Leul?-joc de rol
  • mesajul zilei: Citim zi de zi (#citimZideZi).

youtube.com/watch?v=WVXxwt66qdY&ab_channel=MihaelaLazar

Cel mai dulce moment savurat de cei mici, după lectura cărții și realizarea cărții – Leu cu ochișori comestibili, a fost cu siguranță degustarea jeleurilor din coama leului.

youtube.com/watch?v=XcrqoxnNbPY&ab_channel=MihaelaLazar

Ca o concluzie, pentru a mă asigura că mergem pe drumul cel bun, început, ne vom strădui să continuăm să citim zi de zi, să descoperim de mici lumea fascinantă a cărților, să ne împrietenim cu cărțile și autorii, să păstrăm active cluburile de lectură la clasă, să stabilim întâlniri cu scriitori români sau străini contemporani, cu traducători și ilustratori, să organizăm ateliere de ilustrare de carte, de benzi desenate și de scriere creativă, să organizăm concursuri de prezentare de cărți, să organizăm vizite cu activități sau expoziții cu desene ale personajelor preferate la biblioteci și librării. Voi sfătui și încuraja micii cititori să continue să  aleagă cartea cu mintea și cu sufletul pentru a le aduce starea de bine și a le îmbogăți vocabularul, a le deschide orizontul cunoașterii de sine, posibilitatea descoperii laturii lor frumoase, dar și curiozitatea de a stăpâni secretele științei.

Mulțumesc și pe această cale părinților pentru implicarea deosebită și doamnelor bibliotecare pentru tot sprijinul acordat în realizarea acestei activități minunate! Împreună am realizat lucruri frumoase care au rămas cu siguranță în mintea celor mici ca un moment unic, de sărbătoare închinată cărții, cititului, activităților intelectuale dar și creative! Vom continua cu siguranță să îi uimim pe cei mai mici cititori pentru ca, apoi să ne uimească și ei, la rândul lor, ca o perpetuare a unei binecuvântări!

Un copil care crește în lumea cărților, de mic, se șlefuiește asemeni unui diamant care devine tot mai strălucitor cu fiecare carte descoperită și va deveni un adult care gândește, uimește și luminează cu înțelepciunea sa pe cei din jurul său.

„Cititul este cel mai bun mod de a obține un vocabular mare pe care să-l poți folosi în fiecare zi. Acest lucru are un avantaj incontestabil în relațiile tale profesionale și personale. Câștigi încredere în tine și asta îți permite să te afirmi în viața de zi cu zi. Fluența în exprimare ia formă în interior și este resimțită în exterior. Vei fi mai convingător și carismatic cu o expresie ușoară.” (Daniela Banaurs, bibliotecar, Filiala 4 – Centrul Info-Documentar „Valeriu Braniște” Brașov din cadrul Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov)

„Mi-a bătut un cui în perete să își agațe prima lui cărticică! Este îndrăgostit de ea!” (mama lui Lucas, 6 ani)
„Doamna, ador cărticica! O răsfoiesc în fiecare zi! Mă uit la ea ca la o comoară!” (Lucas, 6 ani)

Webografie
www.edu.ro/comunicat_presa_09_2023_ziua_nationala_a_lecturii
youtube.com/watch?v=T18NCobS43c&ab_channel=StorylineOnline

 

prof. Mariana Mihaela Lazăr

Școala Gimnazială Nr. 6 Iacob Mureșianu, Brașov (Braşov) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/mariana.lazar

Articole asemănătoare