Valoarea educativă a voluntariatului

A face activități de voluntariat înseamnă apartenență la un grup, un grup care devine în scurt timp o familie, iar relațiile, deși sunt de natură profesională, devin și personale. Sub marea umbrelă a comunicării, socializarea joacă un rol foarte important. Voluntariatul creează punți între oameni si comunități. Fără să vrem, suntem nevoiți să socializăm în viața de zi cu zi pentru a putea exista. Însă voluntariatul te învață tehnici și metode de socializare astfel încât timiditatea, teama și frica să dispară, toate acestea ajutând la crearea ta din punct de vedere profesional.

Dacă investești suficient timp în tine ca profesionist, vei deveni în scurt timp un leader. Leadershipul se învață cu ajutorul celor trei elemente: responsabilitate, comunicare si socializare. Succesul înseamnă să te conduci. Dacă știi să fii un bun leader cu tine însuți, cu siguranță vei ști să-i manageriezi și pe ceilalți. Investiția în propria persoană pe termen scurt, mediu și lung înseamnă responsabilitatea pe care ți-o asumi să devii acea persoană de succes care dorești să fii.

Posibilitățile de implicare în voluntariat sunt imense. Întotdeauna ne-am implicat neavând o abilitate și o experiență socială, în diferite proiecte de voluntariat, unde am întâlnit oameni care știu să lucreze în echipă, se dedică cu totul acestui fel de muncă pe care o prestează gratis. Oricine dorește (copii, tineri, adulți, persoane de vârsta a treia) poate fi voluntar.

Voluntarii își doresc o lume mai bună. Au înțeles lucrul acesta de-a lungul anilor, prin nenumăratele acte de binefacere pe care le-au făcut. Știu că numai prin exemplul personal pot schimba ceva. Copiii au nevoie de exemple, de modele. Caută repere. Caută surse de inspirație, de unde să își ia seva pentru voluntariatul de mâine. Într-o eră a tehnologiei, în care copilul învață să fie egoist, voluntariatul îi oferă o altă variantă – altruismul. Este o luptă teribilă pe aceste două fronturi. Dar nimic nu e imposibil. Totul ține de voință și de cât de puternici suntem.

Voluntariatul înseamnă mai mult decât orice definiție, investiția în propria persoană. Crești o dată cu proiectul tău, îți asumi riscuri și creezi legături durabile. Cel care câștigă într-o activitate de voluntariat este chiar voluntarul. Recompensele sale sunt – sentimentul de implicare, bucuria de a-i ajuta pe ceilalți, dorința de a schimba ceva, experiența, prietenii. De asemenea, activitățile îi pot ajuta să descopere ce le place și să fie decisive pentru ce își vor alege să facă în viitor.

A opta pentru voluntariat înseamnă – pasiune, iubire, chemare și dorința de a te dărui pe tine prin tot ce faci, pentru a-i face pe cei din jur mai buni și mai puțin triști.Voluntarismul este un fel de demnitate creștină, prin practicarea căruia, vom deveni mai umani, mai buni, mai înțelepți, mai bogați, mai înțelegători și răbdători, vom trăi în armonie și pace.Voluntarul înseamnă omul cu frică de Dumnezeu care, dorește să-și cunoască semenul și să-l ajute, are deschidere și voința necesară. La nivelul învățământului primar încercăm să incubăm copiilor simțul și spiritul voluntarismului prin proiecte și acțiuni specifice vârstei lor, semnificativ prin acțiuni umanitari, de protejare a mediului, de acordare a primului ajutor în accidente și dezastre.

Facem anumite lucruri fără să ne așteptăm la o răsplată materială, din diverse motive – pentru că ne simțim bine făcând asta sau pentru că avem nevoie de ceva ca să ne umplem timpul sau pentru că toți cei din grupul nostru sunt implicați în astfel de activități sau pentru că simțim nevoia să facem ceva concret și nu doar să privim pe alții sau pentru că vrem să vedem ce înseamnă voluntariatul.

Voluntariatul este un element esențial al societății. Prin acesta, oricine se poate exprima, căpăta experiență, se poate implica în problemele comunității din care face parte. Datoria noastră este să îi învățăm pe copii să cunoască nevoile comunității în care trăiesc, să se implice în aceste nevoi și să știe cum să se comporte. Trebuie să le trezim interesul pentru activitățile de voluntariat și să organizăm cât mai multe acțiuni de acest gen. Să facem educație în spiritul voluntariatului!

Formarea prin voluntariat este un drum al schimbării. A face din copiii de azi creatorii de mâine nu este numai pentru a le permite să se adapteze schimbărilor rapide, dar şi pentru a le oferi mijloacele de a se ocupa de ”calitatea” vieții lor.

Noi, cadrele didactice, avem nobila misiune de a-i forma pe copii în spiritul acestor valori umane care să le permită o bună integrare în societate. Organizarea unor activități extrașcolare prin care elevii noștri să contribuie, după puterile lor, la creșterea calității vieții în comunitatea în care trăiesc, are nenumărate avantaje din punctul de vedere al educației pe care o face școala. Acestea sunt: împletirea teoriei cu practica, școlarii constatând că ceea ce învață la școală poate fi aplicat în cadrul unei acțiuni concrete, acțiunile dezvoltă la copii responsabilitatea și sensibilitatea față de semenii lor, se creează legături la nivelul comunității, se stimulează gândirea critică, se educă percepția multiculturalității, se dezvoltă stima de sine și devotamentul pentru ideile civice.

BIBLIOGRAFIE:
1. Jigău, M.- Consilierea carierei, Editura Sigma, Bucureşti, 2001;
2. Băban A. (coord.)- Consiliere educaţională, Editura Imprimeria Ardealul, Cluj-Napoca, 2001

 

prof. Ramona-Nicoleta Martin

Școala Gimnazială Căiuți (Bacău) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/ramona.martin

Articole asemănătoare