Platformă originală de elearning pentru învățământul românesc

In ultimele trei săptămâni – mai exact, din data de 16 martie până în prezent, printr-o activitate însumând între 10 și 14 ore de muncă zilnic, am încercat să realizez o alternativă viabilă de e-learning, care să răspundă rapid necesităților momentului istoric pe care îl traversăm.

Pe 16 martie am lansat, în regim de urgență, pentru Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, Campusul Virtual. Într-un timp record – două zile, am „pus pe picioare” Campusul Virtual la adresa nelpae.ro/elearning – am organizat echipele de lucru, pe discipline, am creat o campanie de promovare (cu participarea actorului de stand-up comedy Vio Dragu și a mai multor personalități, profesori, elevi ș.a.m.d., campanie în desfășurare http://lang-platform.eu/vaslui/index.php/2-uncategorised/627-vio-promoveaza-campusul-virtual-al-i-s-j-vaslui-http-nelpae-ro-elearning ), i-am dat și o identitate grafică distinctă, cu mascota Creierel – produsă împreună cu sculptorul Nicu Brașoveanu.

Accesul în campus este liber, iar profesorii (cei care vor să aibă cont de lector de curs) au la dispoziție un formular prin care solicită schimbarea tipului de cont (detalii aici https://forms.gle/YJ9PPNiTbmWVTziP8 ). De asemenea, se pot face înscrieri colective (clase, școli etc.) cu ajutorul unui formular *csv, editat în Open Office (detalii aici http://lang-platform.eu/vaslui/index.php/2-uncategorised/623-inregistrarea-utilizatorilor-in-campusul-virtual-al-inspectoratului-scolar-judetean-vaslui). Datorită entuziasmului și a zecilor de ore petrecute deja în fața calculatorului, avem deja conținuturi la majoritatea disciplinelor – lecții electronice cu exerciții autocorective (în „Learning Path” din fiecare spațiu de curs), care merg pe principiul sincronizării cu programa școlară care trebuia parcursă.

În afara cursurilor, Campusul are și un pronunțat caracter social – utilizatorii pot relaționa, pot deveni colegi, pot discuta, se pot constitui grupuri sociale (până acum, s-au constituit clase de elevi și un grup dedicat lectorilor de curs). Zilele acestea, implementez și un sistem de conferințe web gratuit, original, care nu necesită licențe. Am implementat și un sistem original de protecție antivirus pentru protejarea utilizatorilor.

De asemenea, organizez formări online dedicate profesorilor care vor să devină autori de conținuturi / lectori de curs. Formarea se desfășoară cu software-ul Zoom, direct în Campusul Virtual. Am realizat și Tutoriale pentru lectorii de curs, disponibile la rubrica specială a Campusului: http://nelpae.ro/elearning/index.php?include=Tutoriale_french.html

Am creat 34 de spații de curs, acoperind toate disciplinele/domeniile, de la preprimar la învățământul liceal și postliceal. Al 34-lea spațiu este destinat formării lectorilor de curs. La această oră, avem 5000 de utilizatori înregistrați.

Vă invit, cu toată disponibilitatea, să vizitați acest Campus Virtual: vi-l propun tuturor ca alternativă viabilă, gratuită și autohtonă de e-learning!

Mascota Creierel a Campusului Virtual

 

 

prof. Alexandru Mîță

Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu, Vaslui (Vaslui) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/alexandru.mita

Articole asemănătoare