My Suitcase is Full of Thoughts (Valiza mea plină de gânduri)

My Suitcase Full of Thoughts este primul nostru proiect eTwinning  și… de care suntem tare mândri. Neavând experiență în acest tip de activitate, am fost atrași de un grozav catchy title, ferm convinși că avem cu toții multe de învățat, însă și de împărtășit. Curiozitatea a fost cea care ne-a îndemnat să descoperim ce se află în valiza cunoașterii, iar gândurile elevilor implicați au fost dezvăluite cu timiditate, dar cu efect pe tot parcursul programului.

Scopul proiectului a fost tocmai acela de a încuraja participanții să-și exprime gândurile  și sentimentele față de ceea ce văd, ascultă sau citesc, lucru care a dus la dezvoltarea gândirii lor  critice și creative. Activitățile au fost extrem de utile și interesante, nu doar pentru că  liceenii au învățat cum să lucreze cu  noi aplicații pentru dezvoltarea competențelor de limbă engleză, ci mai ales pentru că au socializat cu educabili din Turcia, au schimbat păreri și au dus la bun sfârșit sarcinile de lucru, demonstrând că pot forma o echipă, în ciuda barierelor lingvistice și culturale.

Elevii au folosit  o mulțime de aplicații dintre care amintesc:  CANVA pentru a crea logo-ul și posterul instituției noastre de învățământ, GOOGLE FORMS pentru chestionare și analiza acestora, BITMOGY pentru stabilirea avatarului, PADLET pentru adăugarea imaginilor, filmelor și articolelor lor, WORD ART în cadrul activităților desfășurate pentru Safer Internet Day, LINOT și YouCut – două aplicații colaborative care au contribuit la dezvoltarea gândirii și analizei, extrem de utile pentru Curiosity Jar Activity, MENTIMETER- folosită in timpul întâlnirilor on-line, EMAZE – pentru crearea  felicitărilor electronice, a albumelor foto și prezentarea expoziției, KAHOOT, aplicație care  le era elevilor familiară de la orele de limba engleză și care i-a ajutat să creeze ei înșiși o prezentare despre femei care au schimbat lumea.

Cu ajutorul aplicației StoryJumper, elevii au creat un e-book despre viața Rosei Parks, cunoscută ca mother of the modern day civil rights movement, o afroamericană care a refuzat să-și cedeze locul unui pasager alb într-un autobuz segregat și care a făcut eforturi pentru a pune capăt discriminării rasiale privind facilitățile publice. De asemenea, elevii Simona Vasile și Alexandru Ivan au interpretat în fața colegilor scena respectivă, lucru care   i-a ajutat pe aceștia să înțeleagă mai bine curajul și dorința Rosei Parks de a  face ca ura  rasială să înceteze.

Utilizând VOKI, am dat glas unor personalități, în cazul nostru, elevii recreând-o digital pe Mary Wollstonecraft, o pionieră a feminismului modern, care a pus accentul în lucrările sale pe egalitatea în drepturi a femeilor cu bărbații, atât în ceea ce privește educația, cât și în politică sau în fața legii. Un alt model la care  participanții au lucrat, a fost Hypathia, cea mai strălucită minte a antichității și totodată prima matematiciană din istorie.

Nu în ultimul rând, gândurile noastre s-au îndreptat astfel și către mitologia greacă, liceenii dezbătând cu colegii lor din Turcia paradoxul navei lui Tezeu. Au analizat istoria călătoriei lui Tezeu căutând să înțeleagă problema identității, făcând acest experiment mental: dacă o navă (cea a lui Tezeu) sau oricare alt obiect cu toate componentele sale înlocuite rămâne în mod fundamental același obiect. A fost un atelier de lucru în care s-a lucrat intens, s-au pus întrebări, s-au adus argumente, s-au respectat opinii și s-a recreat vasul lui Tezeu din piese lego.

Concluzionând, acest proiect a fost o încântare pentru toți partenerii implicați! Fiecare și-a făcut cunoscută școala, locul pe care îl reprezintă, și nu în ultimul rând, s-a cunoscut mai bine pe sine. Un gând bun pentru elevii și cadrele didactice care au făcut acest lucru posibil! Education must go on!

 

prof. Valentina-Mihaela Matreșu-Binjung

Colegiul Tehnic General David Praporgescu, Turnu Măgurele (Teleorman) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/valentina.matresubinjung

Articole asemănătoare