Genially, o platformă genială a fiecărui profesor

Genially este cea mai cuprinzătoare platformă pe care am întâlnit-o. Pot realiza cu ajutorul platformei aproape orice material de care am nevoie: prezentări interesante, cu imagini interactive, utile în predare-învățare, teste de tip quiz sau acumulare de puncte (punctajul aflându-se la terminarea șirului de exerciții), jocuri prin care de fapt exersăm noțiunile învățate, de tip memorare, roata norocului, asociere imagine-cuvânt, cuvânt-cuvânt etc., gamificări de tip Escape, care sunt preferatele copiilor (copiii sunt introduși într-o poveste, de genul: doi ursuleți s-au pierdut în pădure, să îi ajutăm să scape… trebuie trecute trei obstacole, în care de fapt rezolvăm exerciții, probleme, căutăm cuvinte etc.), pot insera filmulețe video, alte materiale de pe alte platforme: Book Creator, Learning Apps etc.

Această platformă înlesnește atât munca unui profesor de limba maghiară, cât și a oricărui profesor… Am văzut Genially realizate de profesori de chimie, de istorie, de geografie, educatoare… Este de un real ajutor pentru oricare dascăl… Personal, realizez materiale pentru toate materiile pe care le predau. Pentru însușirea mai ușoară a limbii române de către elevii maghiari realizez jocuri în care traducem cuvinte, asociem perechi de cuvinte traduse…

Ce tip de lecții sau resurse educaționale creez cel mai adesea, folosind Genially?

a) prezentări, urmate de jocuri: Comoara de preț, Scrierea corectă a cuvintelor într-o, într-un, dintr-o, dintr-un, Pământul(în limba maghiară)
b) teste (quizuri): Vocabularul: Toamna, Greierele și furnica, Recapitularea grupurilor de litere, Exersarea grupurilor de litere che, chi, Grupul de litere ghe
c) roata norocului cu exerciții: Rotunjire până la 10000
d) gamificări: Exersarea grupului de litere ghe
e) imagini interactive:
– tematice: de ex. sărbătorile: Să sărbătorim împreună Crăciunul! (dând click pe globuri, pe clopoței, se deschid ferestre cu filmulețe, cu cântece, cu poezii…), Rusalii, Revelion-An Nou
– agendă de vacanță (propuneri pentru vacanță):Vacanță(lb. maghiară)
– surpriză de Ziua copilului: Surpriză de Ziua copilului
f) jocuri logice: Caută perechile!

Copiii sunt foarte încântați, lucrează cu elan, pentru a vedea materialul, dacă le spun că am o surpriză pentru ei, imediat întreabă: Ai adus Genially? Marea satisfacție este de asemenea, că nu am probleme cu disciplina, cu plictiseala, lucrează cu drag, ceea ce este super pentru mine, ca dascăl!

Marele avantaj al acestei platforme este că elevii pot revedea oricând materialele… Cât am lucrat online, recomandarea era la ordinea zilei, de când lucrăm față-față, de asemenea le distribui linkul pe pagina Facebook a clasei, și ei învață lecția din materialul Genially. Dacă este vreun material de exersare a cuvintelor din vocabular, exerciții de matematică, rezolvă cvizurile, jocurile, până le învață.

De când am văzut ce impact au materialele la clasa mea, m-am gândit să le distribui și colegilor… Atât de multe materiale s-au adunat, că, ajutată de soțul meu, am realizat un blog, Tanítói kincsesládám, tradusă: Cufărul comorilor educaționale, unde sunt adunate toate materialele Genially și nu numai. De asemenea am un grup Facebook, cu denumirea blogului: Tanítói kincsesládám: facebook.com/groups/1993774987465547, unde postez materiale ce apar și în blog.

Pentru a-i ajuta pe colegi, realizez și șabloane Genially, mai apropiate ca și design și modalitate de lucru de vârsta copilului mic, de activitatea de predare la clasele mici( am găsit destul de puține șabloane care se pot utiliza la clasele primare). Acestea sunt pornite de la zero și se află postate în blog. Exemple: Să construim omulețul Lego!, Carnaval, Minecraft.

Dacă mi-a schimbat stilul de predare? Cu 180%. Deoarece am în clasă și tablă digitală, pot spune că lucrez total diferit față de cum lucram și acum 3-4 ani… Știm că această pandemie a adus foarte multă suferință și necaz, dar pentru mine a adus o mare oportunitate de a-mi schimba stilul de predare,  o mare posibilitate de a învăța foarte mult, de a mă schimba, pentru că generațiile acestea sunt altele față de acum 10-20-30 de ani, eu predând de 30…. Știu că multe cadre didactice sunt reticente față de aceste schimbări, chiar am colegi, care nici nu vor să audă de platforme, dar dacă se combină predarea tradițională cu utilizarea aplicațiilor educaționale, vom avea rezultate mult mai bune, iar copiii vor fi încântați la școală.

Cel mai de folos este pentru copii, iar noi, dascălii, trebuie să ținem pasul cu tehnologia, să încercăm să ne adaptăm acestor schimbări, pentru că îi pregătim pentru un viitor digitalizat – deja ceea ce știm noi va fi depășit peste 3-5-10 ani…

* * *

Exemple de resurse educaționale digitale create cu Genially: https://digitaledu.ro/resurse-educationale-deschise/?_sft_category=genial-ly-red

 

prof. Ana-Maria Domokos-Uifalvi

Liceul Teoretic Téglás Gábor, Deva (Hunedoara) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/ana.domokosuifalvi

Articole asemănătoare