În societatea contemporană, asistăm la schimbări sociale de anvergură în toate sferele activității umane, iar tehnologia digitală deține rolul principal. Educația se numără printre domeniile profund afectate de pandemia Covid-19, care a determinat închiderea a peste 90% dintre școlile din peste 180 de țări. Astfel, învățarea online a devenit principala preocupare a elevilor, a părinților și a profesorilor la momentul respectiv.
S-a înregistrat o scădere a cantității, calității și randamentului învățării elevilor, datorită scăderii motivației externe pentru educație, a timpului investit de elevi în astfel de activități (în comparație cu învățarea față în față). Efectele negative ale acestei situații sunt cu atât mai mari, cu cât vârsta elevilor este mai mică. Amprenta asupra învățării la momentul respectiv a fost pusă de situația socio-economică a familiei, elevii vulnerabili fiind cei mai afectați. Lipsa interacțiunii directe cu colegii și profesorii a afectat starea de bine a copiilor, generând stres și acutizarea problemelor psihice și fizice, mai ales pentru cei care deja manifestau vulnerabilități. Cu toate că platformele online oferă oportunități de socializare variate, s-a demonstrat că ele nu pot suplini efectele socializării directe, tradiționale, îndeosebi în cazul școlarilor mici, formarea competențelor sociale depinzând fundamental de interacțiunea directă, de tip față în față.
Aceste schimbări ne-au determinat să abordăm procesul didactic dintr-o altă perspectivă prin înlocuirea în totalitate a interacțiunilor face-to-face cu elevii și colegii cu întâlnirile mijlocite de aplicațiile din mediul virtual. Cadrele didactice au fost provocate să se adapteze rapid și să transmită un mesaj important elevilor: învățarea continuă dincolo de școală și cu instrumente online accesibile tuturor și multă determinare; se poate face progres; se pot încuraja elevii să învețe și să lucreze independent.
La disciplina matematică platformele cele mai utilizate au fost Zoom, Google Classroom și Microsoft Teams. Acestora li s-au adăugat tablele virtuale și tableta grafică, lucru ce a permis cadrului didactic să desfășoare lecția fără prea multe piedici.
Integrarea tehnologiilor digitale în lecțiile desfășurate fizic poate determina o creștere a interesului elevilor pentru matematică, iar folosirea acestora poate avea un efect pozitiv asupra rezultatelor la evaluările sumative, minimalizându-se efectele învățământului online.
De exemplu, o serie de abordări inovative au efecte pozitive în activitățile remediale și de pregătire în vederea susținerii examenului de Evaluare Națională de către elevi.
- teoria de la geometrie, clasa a VIII-a, prezentată interactiv cu vizualizare 3D;
- fișe de lucru cu teorie și exerciții și probleme rezolvate complet la toate clasele;
- filme în care sunt prezentate lecții sau exemple de probleme din viața cotidiană;
- teste online cu evaluare automată;
- zeci de teste de antrenament pentru evaluarea națională, clasa a VIII-a, cu enunțuri și cu link-uri către rezolvări complete prezentate sub forma unor filme.
Am remarcat faptul că elevii, mai ales cei din grupurile vulnerabile devin mult mai interesați de însușirea/ reactualizarea unor noțiuni dacă introduc un joc în cadrul orei. De exemplu, la clasa a VII-a, în recapitularea numerelor reale am utilizat wordwall:
Activitatea vizează următoarea competență: utilizarea unor algoritmi şi a proprietăţilor operaţiilor în efectuarea unor calcule cu numere reale.
Această activitate presupune o recapitulare a mulțimii numerelor reale: rădăcina pătrată, reguli de calcul cu radicali, introducerea și scoaterea factorilor de sub radicali, modulul unui număr real, compararea numerelor reale și operații cu radicali.
Am realizat in wordwall un joc intitulat „Deschide caseta”. Jocul cuprinde un număr de 22 de casete, în spatele cărora se află 22 de exerciții aferente recapitulării mulțimii numerelor reale. Elevii ies în ordinea alfabetică în față și deschid câte o casetă, iar exercițiul aferent casetei este rezolvat la tablă. În caz că elevul nu știe să rezolve sau rezolvă greșit, va fi completat/ corectat de un coleg. Odată bifată caseta, aceasta rămâne deschisă, iar exercițiul din spate nu mai poate fi selectat de un alt elev.
Procedeul se repetă până când sunt deschise toate casetele.
wordwall.net/ro/resource/26032368
Un alt exemplu folosit pentru construcția bisectoarei, clasa a VI-a:
Competența vizată de această activitate este exprimarea în limbaj geometric simbolic şi figurativ a caracteristicilor liniilor importante în triunghi.
Elevilor le este reamintită definiția bisectoarei unui unghi și modalitățile de construcție: prin îndoire, cu rigla negradată și raportorul și cu compasul.
Pentru e construi bisectoarele unghiurilor unui triunghi prin îndoire, elevii au nevoie de o foaie albă și foarfece.
- Desenează un triunghi oarecare
- Decupează cu foarfeca
- Prin îndoire înjumătățiți fiecare unghi astfel încât cele două laturi ale unghiului să se suprapună
- Desfă-o la triunghiul inițial
- Ce observi?
Aceste tipuri de activitate îi determină pe elevi să se implice direct în învățare, ei aflându-se chiar în centrul acțiunii. Activitatea în echipe încurajează implicarea directă a tuturor elevilor. Cei mai vulnerabili sunt încurajați să-și exprime individual ideile de lucru.
Jocul didactic creează un climat educațional pozitiv în care erorile sunt minimizate și centrul atenției este mutat de la rigiditatea conținutului matematic la îndeplinirea sarcinilor într-o manieră distractivă. Chiar dacă sunt multe avantaje, aceste tipuri de activități întâmpină o serie de dificultăți: activitățile de tip joc sunt adesea zgomotoase și pot deranja alte ore care se desfășoară în unitatea de învățământ, crearea unei astfel de lecții necesită timp, iar utilizarea RED nu este posibilă în cadrul fiecărei ore întrucât programa este stufoasă și timpul limitat.
Bibliografie
1. Tehnologiile digitale ajută la învățarea matematicii și științelor în școală, dar în România ele sunt introduse târziu în aceste discipline, comparativ cu alte țări europene – raport Eurydice