Erasmus+, o altfel de școală

O asemenea experiență de formare a trăit și Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Focşani  care a devenit parteneră a proiectului european Erasmus+: ”Back to School Life” încadrat în acțiunea K2-parteneriate strategice în domeniul școlar – coordonator, profesor Nicoleta Dănilă. Proiectul s-a desfășurat pe parcursul a doi ani (1 sep 2016- 31 aug 2018) și a avut ca scop schimbul de bune practici între şcolile ţărilor partenere (Turcia, Romania, Lituania, Finlanda, Irlanda de Nord, Spania  şi Portugalia), cu accent pe prevenirea absenteismului şi a abandonului şcolar timpuriu prin întărirea relaţiilor dintre şcoală, familie şi comunitate.

După ce au avut loc două mobilități,  una în Lituania și alta în Finlanda, a venit rândul nostru să fim gazde, așa că, în perioada 9- 13 mai 2017, a avut loc  reuniunea transnațională de proiect în România, la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga”, unde au participat câte două cadre didactice din fiecare țară parteneră. În ceea ce privește școala noastră,  a fost o participare responsabilă a tuturor şi a fiecăruia la locul şi la treaba lui, fiecare (şcolari de la cei mai mici la cei mari, cadre didactice, personal auxiliar) a făcut câte ceva ca şcoala să arate bine şi activităţile să se desfăşoare conform programului, iar rezultatele au fost mult peste așteptări.  Începând cu primirea oaspeților și continuând cu vizitarea orașului, prezentarea școlii, desfășurarea de workshopuri și a unor jocuri pentru dezvoltarea creativității, înfrumusețarea grădinii școlii, excursii culturale și susținerea unor conferințe, derulate  pe durata acelei săptămâni, toate au presupus activități multiple, variate, dense, interesante, cu beneficii însemnate pentru toate părțile implicate. Oaspeții străini au reușit să ofere un feedback pozitiv, cu toate cele văzute și învățate în perioada petrecută în România, cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale ”Nicolae Iorga”.

Pentru mine, ca membru al echipei de proiect,  a fost o experiență de neuitat și o adevărată  oportunitate pentru dezvoltarea profesională, având posibilitatea de a interacționa cu colegi din alte sisteme de învățământ și de a schimba informații  și experiențe. Am legat prietenii cu oameni valoroși, oameni care au îmbrățișat ideea  de învățare continuă, oameni care inspiră și sunt mereu gata sa sprijine necondiționat lucrurile frumoase, iar pentru că împărtășim aceleași valori morale, mă simt mai bogată sufletește. Implicarea în acest proiect mi-a adus beneficii cu “extensii” pe termen lung iar eu nu pot decât să fiu profund recunoscătoare și să îmi continui munca în speranța că voi contribui, cu toată experiența dobândită, la ridicarea prestigiului școlii ”Nicolae Iorga”.

În concluzie, profesorii au foarte multe de învăţat unii de la alţii, așa că participarea la programul Erasmus reprezintă o şansă fantastică pentru dezvoltarea personală şi o ocazie de a crea noi legături cu alte cadre didactice. În ceea ce mă privește, am dobândit abilităţi şi competenţe noi pe care altfel nu le-aş fi putut dobândi,  începând cu dezvoltarea  abilităţilor de comunicare în limba engleză  până la depășirea barierelor interculturale și nu în ultimul rând  am rămas cu nenumărate amintiri minunate.

prof. Marinela Suliman

Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, Focșani (Vrancea) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/marinela.suliman

Articole asemănătoare