Elevii din comuna Mihai Viteazu, promotori ai culturii

Proiectul „Cultura românească, parte din cultura europeană”, finanțat de Consiliul Județean Cluj  prin programul anual Fond tineret și socio-educaționale, s-a derulat pe parcursul anului 2023, în  Școala Gimnazială „Mihai Vodă”, Comuna Mihai Viteazu. Proiectul Asociației de părinți Proșcoala, din comuna Mihai Viteazu, a avut ca scop conștientizarea importanței culturii românești, parte integrantă a culturii europene și  s-a adresat atât elevilor din clasele primare și cât și celor din clasele gimnaziale. În implementarea acestuia au fost implicați profesorii școlii, părinții elevilor, dar și  parteneri ca Centrul de Documentare și Informare al școlii, Biblioteca comunală și Casa de Cultură din Mihai Viteazu.

Proiectul a fost realizat printr-un șir de activități inter și transdisciplinare desfășurate în școală sau în locații din comună, dar și  în locurile de leagăn ale culturii românești:
1. „Cultura la ea acasă” – activități culturale în parteneriat cu Casa de Cultură  Mihai Viteazu,  întâlnire cu membrii Corului ” Mihai Vodă” și cu cu ansamblul de dansuri, coregraf  Baciu Vasile
2. „Muzica clasică pe înțelesul copiilor” – activitate care a avut ca  invitat un profesor de muzicăși care a  explicat elevilor importanța muzicii în educația noastră. A urmat o audiție muzicală.
3. „Micii actori pe scenă” – un șir de serbări, în care sunt interpretate roluri din literatura română sau universală. Aceste activități au făcut cunoscute unele opere literare celebre, în rândul copiilor și  a părinților.
4. „Timișoara, orașul simbol al României de ieri și de azi” – o excursie tematica la Timișoara.
5. „Cultura și educația” –   realizarea de prezentări care vor evidenția rolul culturii în desăvârșirea educației noastre. Elevii au aflat ce înseamnă cultura generală a unei persoane, la ce ne ajută să fim oameni culți. Beneficiari direcți ai proiectului au fost  aproximativ 150 elevi din clasele IV-VIII și 10  profesori din Școala Gimnazială „Mihai Voda”, comuna Mihai Viteazu. De asemenea au beneficiat în mod indirect  părinții elevilor, comunitatea locală și elevii din școlile partenere.

Activitatea cu cel mai mare impact asupra grupului țintă a fost traseul didactic organizat în Banat.  Ca punct țintă s-a ales Timișoara, oraș care în 2023 a câștigat titlul de  capitală culturală europeană și a găzduit multe manifestări culturale de mare anvergură. S-au vizitat Muzeul Banatului, Muzeul de Artă, Opera din Timișoara, centrul istoric al orașului. Grupul a avut șansa ca în Parcul Rozelor să asiste la repetițiile generale ale unor prestigioase orchestre de operă din Europa, care participau la Festivalul International „George Enescu”. Traseul turistic a continuat cu vizitarea ansamblului monahal „Maria Radna” de la Lipova și a Castelul Regal de la Săvârșin.
Proiectul, finanțat de Consiliul Județean Cluj, a fost o reușită, atât din perspectiva elevilor implicați cât și a profesorilor.

Parteneriatele dezvoltate în cadrul acestui proiect reprezintă  un exemplu de bună practică pentru comunitate , colaborarea continuând și după finalizarea proiectului , datorită beneficiilor aduse tuturor participanților. Proiectul  contribuie la îmbunătățirea imaginii școlii în comunitatea locală și nu numai.

 

prof. Daniela Maria Arion

Școala Gimnazială Mihai Vodă, Comuna Mihai Viteazu (Cluj) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/daniela.arion

Articole asemănătoare