Educația, element fundamental al vieții în Estonia

Nu cu mult timp în urmă, pe când distanțarea socială era impusă doar în Orientul Îndepărtat, prin proiectul Erasmus Blue Countries, am avut ocazia și norocul să participăm la un schimb de experiență cu o școală din Estonia.

Vechi centru universitar, Tartu, ne-a întâmpinat cu arhitectura sa specifică unui oraș baltic, albul clădirilor ieșind și mai mult în evidență sub cerul înnorat. La sosire ești întâmpinat de statuia studenților îndrăgostiți din piața centrului vechi, chiar în fața primăriei. Trecând podul peste Emajõgi, te poți bucura de parcuri, de cafenele, clădiri istorice și atracțiile oferite turiștilor.

Tartu Raatuse Kool s-a dovedit a fi la fel de impresionantă precum orașul. Este o școală a viitorului, așa cum își doresc toți copiii și profesorii. Este un centru al educației care pune accent pe formarea unor oameni responsabili, independenți, creativi, oferindu-le toate mijloacele necesare pentru a se dezvolta.

Activitățile au fost bine organizate, respectând tematica proiectului și axându-se pe competențele secolului al XXI-lea – gândire critică, soluții specifice, dezvoltarea creativității, aplicarea cunoștințelor dobândite și nu în ultimul rând, responsabilizarea fiecărui elev cu privire la acțiunile proprii și la consecințele acestora, pentru fiecare dintre noi.

Fiecare partener a prezentat resursele de apă din regiunea în care trăiește și cum sunt poluate acestea, dar și modalitățile de protejare. Activitatea a fost continuată la Tartu Nature House prin ateliere în care punctul central era învățarea prin descoperire, iar elevii au aflat lucruri noi despre biosistemul Mării Baltice și cum este protejat.

Cu scopul de a aprofunda tema începută la Tartu Nature House, gazdele au organizat lecții interactive la Võrtsjärve Study Center, încheiate cu o plimbare pe lac.  Ulterior, în cadrul unei ore foarte interesante am aflat că există o mare diversitate de mușchi și licheni în zonă, cu roluri diferite, partenerii noștri europeni fiind încântați să realizeze un inedit ierbar.

Grupul nostru, al românilor a fost  impresionat de Rezervația naturală Endla, o regiune mlăștinoasă cu apă curată. Am învățat cum putem obține apă curată, filtrând-o din mușchi cu ajutorul turbei. De asemenea, am participat la măsurarea temperaturii și nivelului apei în mlaștină, lucruri practice, necesare unor minți curioase. Nu în ultimul rând, am înțeles importanța conservării acestor zone deosebite care se află în Europa.

Mobilitatea s-a încheiat la Universitatea din Tartu unde ”Profesorul trăznit” ne-a prezentat experimente bazate pe stările de agregare ale apei, stârnindu-ne curiozitatea și dorința de a experimenta la rândul nostru.

De fapt, toate activitățile proiectului au fost menite să ne facă să înțelegem că trebuie să protejăm resursele noastre de apă și că fără ele, nu există viață. Fiecare pas pe teritoriul acestui oraș inspira educație și implicare, din partea tuturor.

Mulțumim, Estonia, pentru o lecție și o experiență de neuitat!

 

prof. Dana Nicoară

Școala Gimnazială Nr. 5 Cuza Vodă, Galați (Galaţi) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/dana.nicoara

Articole asemănătoare