Trăim în era digitalizării și a tehnologiei evolutive.Tot mai mulți copii își petrec majoritatea timpului în fața calculatorului, tabletei sau a telefonului. Nu mai citesc, nu se mai bucură de joacă în aer liber, de comunicare și socializare.Preferă să vorbească ore în șir la telefon, să urmărească un film pe televizor sau calculator decât să citească o carte, să asculte muzică pe youtube sau să joace jocuri pe laptop.
Sunt părinte și îmi doresc ca micuța mea să descopere frumusețea copilăriei, să nu o pierd în fața unui telefon sau a unui laptop. Am conștientizat că dacă vreau să am un copil cu bun gust, un copil comunicativ, sociabil și creativ, ar trebui să îl îndrept spre o educație culturală și artistică încă de la vârste fragede. În acest context, dansul, studierea unui instrument sau pictura sunt alternative mult mai serioase atunci când vorbim de alegerea unui hobby.
Studiile au demonstrat că artele facilitează dezvoltarea la nivel emoțional. Cred cu tărie în puterea artei de a ne ajuta să devenim oameni mai buni, mai calmi, mai recunoscători și să avem o viață mai bună.Ar trebui să cunoaștem realitatea înconjurătoare în toată complexitatea ei: prin sunet, culoare sau mișcare pentru a ne putea exprima cât mai aproape de ceea ce simțim și ceea ce suntem.
Dincolo de educația primită în școală, educați cultural-artistică a copilului încurajează și dezvoltă încrederea în sine, comunicarea, capacitatea de exprimare și autoreprezentare, dar și capacitatea de autoeducare și gândire critică.
Copilul meu a ales să se exprime prin dans, mișcare și grație. A ales cursurile de balet. Chiar dacă nu va urma o carieră în lumea fascinantă a baletului, pe moment, aceste cursuri o ajută să aibă mai multă încredere în forțele proprii. De ce? Pentru că, în primul rând, are parte de atenția individuală a profesorului, în al doilea rând este pusă foarte repede în situația de a interpreta în public, la concursuri și demonstrații. Astfel, ea se obișnuiește cu situația de a fi în centrul atenției, de a învăța să își controleze emoțiile și să gestioneze corect momentele în care lucrurile nu ies perfect. Nu de puține ori s-a întâmplat ca cel ce dansează pe scenă să uite pașii și atunci, pe moment, el trebuie să improvizeze, să găsească o soluție pentru ca publicul din față lui să nu își dea seama de greșeală. Îți trebuie măiestrie, stăpânire de sine, creativitate și încredere.
Studiile arată că orele de dans ajută la formarea de noi conexiuni în creier și la o dezvoltare cognitivă mai rapidă. Concentrare copilului asupra mișcării mâinilor și picioarelor, îl va face să-și dezvolte o concentrare mai bună la teme, dar și la școală și va face față mai bine diverselor distrageri, care înainte îl întrerupeau frecvent de la lucru.
Interacțiunea profesor-elev și elev-profesor ce are loc în cadrul orelor de balet și lucrul îndeaproape, în colaborare cu profesorul pentru a corecta micile imperfecțiuni și a ajunge la rezultatul dorit, are rolul de a îmbunătăți comunicarea. Astfel, copilului îi va fi mai ușor să comunice la școală atât cu profesorii cât și cu ceilalți colegi sau prieteni.
Orele îndelungate de studiu au învățat-o să păstreze o poziție corectă, elegantă și grațioasă pe care o preia și în viața de zi cu zi. Cursurile de balet au ajutat-o să își dezvolte un corp armonios și echilibrat, înțelegând și trăind bucuria de a se mișca.
Perseverența și răbdarea sunt două calități pe care și le-a dezvoltat pe parcursul orelor de balet. Este o muncă titanică să reușești să faci fiecare pas perfect și să interpretezi, la final, dansul.Trebuie să studiezi în fiecare zi, să ai perseverență, răbdare, calm, calități extrem de importante pentru obținerea succesului atât în studio cât și în viață.
Copilul meu a fost un copil timid. Baletul a ajutat-o să depășească această trăsătură negativă, care îi definea personalitatea. E mai încrezătoare în forțele proprii, are mai mult curaj și o atitudine pozitivă.
În concluzie, muzica și dansul ne fac fericiți. Există puține plăceri în această lume care pot fi comparate cu sentimentul pe care îl simți când dansezi și reușești să transmiți emoția mai departe prin interpretare. Îndrumați copii spre pasiuni sănătoase!