WordArt și Answergarden – două instrumente pentru inovare didactică prin digitalizare

Prin intermediul tehnologiilor digitale, cadrul didactic poate să răspundă unor provocări actuale: îmbunătățirea, în mod semnificativ, a modului în care elevii percep experiențele de învățare, planificare mai eficientă, oferirea unor soluții adaptate pentru elevii care au nevoie de cerințe educative speciale, urmărirea progresului în învățare etc. TIC favorizează procesul de învățare prin activități provocatoare, multisenzoriale (sunet, culoare), prin acces la resurse informaționale din afara disciplinei de curs, prin utilizarea animațiilor, imaginilor, prin interacțiuni colaborative în finalizarea unor sarcini, și nu numai.

1. WordArt este un instrument digital cu ajutorul căruia se formează nourași de cuvinte. Folosirea acestei resurse digitale, în cadrul orelor, captează cu ușurință atenția elevului, antrenează și dezvoltă gândirea, spiritul de observație.

Pași în folosirea instrumentului:

1. Accesarea link-ului wordart.com și apăsarea butonului Create now.

2. Pentru a alege forma norului, se dă click pe opțiunea Shapes. Există mai multe categorii de nourași, din care profesorul poate alege.

3. Pentru a introduce termenii, se scrie în caseta dedicată secțiunii Word.

4. Din secțiunile Fonts, Layout și Style, se pot alege opțiunile dorite în ceea ce privește scrisul: mărime, stil, formă.

5. Pentru a finaliza “nourașul” de cuvinte, se apasă tasta Visualize, din partea de sus. Imediat după apăsare, se generează produsul. De asemenea, “nourașul” creat poate fi partajat (Share), salvat ( Download) sau printat ( Print).

6. Din butonul Meniu, se poate denumi materialul, fiind gata de utilizare.

Momente ale lecției în care poate fi utilizat instrumentul digital: reflecția sau lecții de vocabular ( Sinonime, Antonime), feed-back etc
Link tutorial:https://www.youtube.com/watch?v=Mca3IysyoKE Alternative: Tagul.com

2. Answergarden (answergarden.ch) este un instrument digital pentru crearea exercițiilor de tip brainstorming sau de feedback online. Este o aplicație gratuită și nu necesită înregistrare, fapt care o face ușor de folosit. Se caracterizează prin colectarea de răspunsuri scurte, idei de la elevi, iar cuvintele apar pe ecran în timp real. AnswerGarden permite crearea unui perete colaborativ de cuvinte. Invitația participanților/ elevilor se face printr-un URL sau un cod QR generat direct din aplicația online. Profesorul scrie întrebarea, iar răspunsurile elevilor vor apărea sub formă de cuvinte sau grupuri de cuvinte de 20 până la 40 de caractere afișate, în funcție de alegerea profesorului. Norul de cuvinte format poate fi vizibil o oră, o zi, o săptămână. În cele din urmă, cloud-ul poate fi inserat într-o pagină web sau poate fi exportat în format png.

Pași în folosirea instrumentului:

1. Accesarea link-ului answergarden.ch

2. Scrierea întrebării de la care se așteaptă un răspuns.

3. Selectarea opțiunilor dorite pentru întrebarea creată.

4. Apăsarea butonului Create pentru a genera întrebarea:

5. În panoul creat, vor apărea răspunsurile elevilor, pentru care profesorul are diferite opțiuni: Export, Share etc.

Momente ale lecției în care poate fi utilizat instrumentul digital: spargerea gheții, evocarea, reflecția.

Link tutorial: youtube.com/watch?v=7FynTHEuDNs
Alternative: Mentimeter, Tricider

 

prof. Luciana Pantazescu

Școala Gimnazială, Romanu (Brăila) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/luciana.pantazescu

Articole asemănătoare