Pentru obținerea unui progres școlar la copiii care au cerinţe educaţionale speciale – C.E.S.. este necesar să avem un climat școlar pozitiv, însoțit de motivația pentru învățare. Tuturor elevilor este necesar să le formăm o atitudine pozitivă pentru învățare, să le trezim interesul pentru cunoaștere și în mod special, elevilor cu C.E.S. trebuie să le stimulăm încrederea în sine, astfel încât, cu pași mici în învățare, prin strategii și metode didactice adecvate, să le putem forma /dezvolta anumite competențe specifice.
Cadrele didactice care lucrează cu elevi cu C.E.S. trebuie să adapteze conținuturile încât să permită elevilor să progreseze în ritm propriu şi să ţină cont de capacităţile acestora de învăţare. Pentru ca acest lucru să se întâmple, elevii trebuie să fie trataţi diferenţiat. Este important ca formularea obiectivelor, modalităţile de transmitere a cunoştinţelor, stabilirea conţinuturilor şi evaluarea să se realizeze diferenţiat. Ţinând cont de aceste aspecte, putem stabili obiectivele, sarcinile de lucru prin care conţinuturile fiecărei discipline pot fi adaptate, astfel încât să răspundă posibilităţilor de învăţare ale acestor elevi. Pentru fiecare elev există un plan de intevenție personalizat, plan ce se realizează împreună cu responsabilii de caz: diriginte, professor itinerant, psiholog școlar.
Copiii care au cerinţe educaţionale speciale sau cei care provin din familii dezorganizate reprezintă categorii şcolare vulnerabile de la unitatea noastră de învățământ. Pentru ei, tranziția între niveluri de învățământ și tipuri de școli poate reprezenta un moment în care se manifestă problemele. Identificarea elevilor în situaţie de risc are rolul de a facilita realizarea unui profil al acestor elevi şi de a dezvolta măsuri focalizate în acest sens.
De-a lungul timpului, am observat că în predarea noțiunilor noi trebuie folosite exemple din experiențele zilnice ale elevilor pentru a înțelege noțiunile. De exemplu‚ în predarea noțiunilor de dizolvare, solubilitate, soluții, topire, condensare etc., profesorul poate solicita elevilor să-și amintească situații concrete din viața cotidiană. Învățarea poate deveni eficientă dacă se cere elevului să aplice ceea ce învață, în situații din viața de zi cu zi.
De asemenea, putem trezi interesul elevilor pentru conținut prin folosirea unor filmulețe/povestiri despre descoperiri importante (de exemplu‚ despre descoperirea sistemului periodic al elementelor, despre descoperirea oxigenului, despre circuitul apei în natură, despre poluare etc).
Exemple:
climatedetectives.esa.int/ro/paxi-the-greenhouse-effect/
youtube.com/watch?v=mylCQjryPiU
wordwall.net/resource/34873133
Găsește cât mai multe simboluri chimice folosind literele din următoarea afirmație: „SUNT LA ORA DE CHIMIE!”
Se pot crea jocuri de aplicare a cunoștințelor învățate într-un mod amuzant și interesant pentru elevi. În timpul lecțiilor putem aplica diferite jocuri didactice, putem folosi diferite aplicații care să permit înțelegerea noțiunilor mai ușor. Jocul determină entuziasm și poate fi utilizat ca recompensă sau ca stimulent pentru elevi în efectuarea rapidă și corectă a sarcinilor primite. Astfel‚ elevii devin mai motivați și mai interesați de învățarea unor noțiuni. Un proces de învățare eficient este acela în care elevul cu C.E.S. dobândește autonomie personală, reușește să comunice, să-și formeze interese cât mai diverse, să-și însușească deprinderi manuale și să-și formeze comportamente adecvate situațiilor sociale, ceea ce permite integrarea socială.
În consecință, cadrele didactice din instituțiile de învățământ care școlarizează elevi cu cerințe educative speciale trebuie să-și îmbunătățească capacitatea de a adapta metodele de predare în funcție de particularitățile individuale ale elevilor, să găsească și să utilizeze strategii interactive, incluzive. Alegerea strategiilor ține de personalitatea cadrului didactic, de stilurile de învățare ale elevilor la care se aplică, precum și de specificul disciplinei studiate.
Astfel, elevii și nevoile de învățare ale acestora sunt situate în centrul atenției.
Bibliografie
1. Cristian, Florina Nicoleta (2019). Eficientizarea învăţării la chimie în rândul elevilor cu cerințe educative speciale. EDICT- Revista educației, febr. 2019. edict.ro/eficientizarea-invatarii-la-chimie-in-randul-elevilor-cu-cerinte-educative-speciale/
2. Gherguţ, Alois (2005). Sinteze de psihopedagogie specială. Iași: Editura Polirom.
3. Neamţu, Cristina & Gherguţ, Alois (2000). Psihopedagogie specială. Iași: Editura Polirom.