Solar sySTE(A)M EXPLORERS with Merge Cube. Un eveniment Meet and Code 2023 care a trezit interesul pentru explorarea Universului și Sistemului Solar

În contextul actual, pentru a face față avalanșei de schimbări, abordarea tradițională, centrată pe o disciplină nu mai corespunde cerințelor societății actuale, ci predarea și învățarea trebuie să pună accent pe interdisciplinaritate, să dezvolte abilități ale secolului XXI precum: comunicarea, colaborarea, creativitatea, gândirea critică și rezolvarea de probleme, abilități ce vor ajuta elevii de azi să fie competitivi în meseriile viitorului.

Acest eveniment Meet and Code și tema aleasă se integrează, de fapt altor două evenimente internaționale importante, care încurajează tinerii cu privire la știință, tehnologie, inginerie și matematică:

  • 7-22 octombrie 2023 – Săptămâna UE a programării care este o inițiativă de bază ce își propune să aducă programarea și competențele digitale la îndemâna tuturor într-un mod distractiv și antrenant. Învățarea programării ne ajută să înțelegem lumea care se schimbă rapid în jurul nostru, să ne extindem înțelegerea cu privire la modul în care funcționează tehnologia și să dezvoltăm competențe și abilități pentru a explora noi idei și pentru a inova.
  • 4-10 octombrie – Săptămâna Mondială a Spațiului, o sărbătoare internațională a științei și tehnologiei și a contribuției lor la îmbunătățirea condiției umane care încurajează organizarea de evenimente de educație și divulgare spațială organizate de agenții spațiale, companii aerospațiale, școli, planetarii, muzee și cluburi de astronomie din întreaga lume într-un interval de timp comun care atrag o atenție mare a publicului și a mass-media.

În acest context global, zilele de 12 și 13 octombrie din 2023 ne-au permis să desfășurăm evenimentul de robotică și programare Meet and Code 2023, sponsorizat, intitulat Solar sySTE(A)M EXPLORERS with Merge Cube în parteneriat cu Asociația Aici pentru Tine. Ne bucurăm că, pentru al cincilea an consecutiv, am reușit să aducem mai aproape de elevi tehnologia și să dezvoltăm competențe digitale transformându-i din utilizatori în creatori de programe și exploratori în domeniul STEAM.

Evenimentul este finanțat cu ajutorul programului Meet and Code (www.meet-and-code.org/), susținut la nivel european de Amazon și SAP. Meet and Code 2023 este coordonat de Haus des Stiftens și rețeaua TechSoup Europe și susține, pentru al 7-lea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare aliniate cu misiunea inițiativei Comisiei Europene: Europe Code Week.

Evenimentul s-a desfășurat la Centrul de Excelență pentru copii și tineret al Bibliotecii Județene „George Barițiu”, Brașov pe parcursul a două ședințe a câte 90 de minute, cu participarea unui grup de 20 de elevi din ciclul primar și 10 copii din medii defavorizate, aflați în situație de risc, de la Asociația Aici pentru tine. Ne-am propus familiarizarea elevilor prin intermediul tehnologiei cu Universul și misterele Sistemului Solar. Evenimentul a promovat ODD 4 și 10 din Agenda 2030, respectiv „Educaţie de calitate” și „Reducerea inegalității” și a militat pentru o educaţie de calitate, sprijinind integrarea grupurilor sociale vulnerabile și instruirea pe baza jocului cu realitatea augmentată a noțiunilor din domeniul științei despre Sistemului Solar, precum și orientarea spre meseriile viitorului permițând învățarea într-un mediu distractiv.

La început, elevii au avut parte de o transmisiune pe Zoom, conectându-se cu reprezentantul Observatorului Astronomic de la Mărișel/ Cluj, cu domnul profesor Paul Dolea care le-a prezentat printr-un tur virtual întreaga dotare și peisajele minunate de acolo, le-a povestit despre activitățile pe care le desfășoară la Observator cu elevii și studenții și le-a transmis câteva informații și curiozități despre formarea Universului, răspunzând în final șirului  de întrebări puse de către micii participanți curioși.

Activitățile au fost numeroase, diverse, interactive și atractive, iar copiii au lucrat în echipe, individual și în perechi, dar și frontal și au participat la o serie de activități practice, interdisciplinare STEAM, cu poezii, cântece, prezentări PPT, fișe, jocuri interactive și Baamboozle. Copiii au prezentat și cântecele și planșele cu versurile create precum și poeziile despre Dumitru Prunariu, sau Paxi, mascota ESA care i-a inspirat și ajutat să descifreze mai ușor tainele Universului. Au realizat o minunată expoziție cu planșele și machetele 3D realizate la orele de AVAP, dar și o miniexpoziție de cărți și enciclopedii pentru copii menite să le dezvolte dragostea și interesul pentru cunoaștere, descoperire și știință.

Cuburile Merge achiziționate în cadrul proiectului au ajutat elevii să înțeleagă mult mai bine cum este alcătuit Sistemul Solar și să vizualizeze în format 3 D fiecare planetă din Sistemul solar cu ajutorul realității augmentate. Ecranul interactiv, dat în folosință pentru un an, Centrului de Excelență pentru copii și tineret, Brașov, de către doamna profesor Mariana Lazăr,, obținut în cadrul derulării unui proiect Științescu,  a ajutat la buna desfășurare a evenimentului. Toți elevii au confecționat Sistemul solar în miniatură cu ajutorul unui balon galben pe care au lipit etichetele decupate cu cele 8 planete, dar au învățat și recunoscut și continentele pe baza unui joc cu mingile achiziționate în cadrul proiectului. La finalul fiecărei zile, toți participanții au primit o minienciclopedie sau brelocuri și semne de carte cu informații despre Sistemul solar precum și diploma proiectului dar și mici gustări, dulciuri și apă achiziționate din fondul de 300 de euro primit pentru derularea acestui proiect STEAM, inițiat de dna profesoară Mariana Lazăr, în parteneriat cu Asociația Aici pentru Tine, reprezentată de dna Adina Camelia Gal.

https://www.youtube.com/watch?v=nkQKuWS9o2c&ab_channel=MihaelaLazar

Dorim să desfășurăm în continuare astfel de evenimente robotică și programare deoarece feedbackul participanților a fost unul constructiv, iar părinții s-au implicat în acest proiect și au apreciat inițiativa și eforturile echipei implicate.

„A fost cel mai tare eveniment la care am participat. Am ținut Sistemul solar chiar în mâna mea prin intermediul Cuburilor Merge și a realității augmentate! Abia aștept să văd ce ne mai pregătește doamna anul viitor!” (L. M., 7 ani)
„Am avut un profesor minunat, chiar pe Paxi, mascota ESA, căreia i-am dedicat poezii și i-am cântat și imnul Sistemului solar.” (B. P., 7 ani)
„L-am ascultat și admirat online pe cel mai bun prieten al marelui nostru cosmonaut Dumitru Prunariu și i-am creat chiar și o poezie. Am ascultat cu plăcere și imnul compus de doamna noastră, dedicat marelui cosmonaut român.” (V. A., 7 ani)

 

prof. Mariana Mihaela Lazăr

Școala Gimnazială Nr. 6 Iacob Mureșianu, Brașov (Braşov) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/mariana.lazar

Articole asemănătoare