Siguranța alimentației – proiect educațional

Pornind de la celebrul citat a lui Hipocrate, „Sănătatea este o comoară pe care puțini știu să o prețuiască deși aproape toți se nasc cu ea”, am considerat că este momentul potrivit pentru a iniția un proiect care are în vizor conștientizarea elevilor, părinților privind faptul că, este mult mai ușor și mult mai simplu să prevenim  apariția bolilor, al disconfortului sau poftei de viață, decât să tratăm. Trebuie să avem un echilibru în tot ceea ce facem, să avem mai multă grijă de noi, chiar și prin schimbarea stilului de viață, dacă considerăm necesară acest lucru.

Astfel, cu ocazia derulării proiectului educațional „Siguranța alimentației”, organizat la Şcoala Gimnazială „Domokos Pál Péter”- Izvorul Trotuşului, Lunca de Sus, au fost organizate o serie de activităţi de informare, conştientizare şi  responsabilizare a elevilor/ părinților și a cadrelor didactice privind siguranța alimentației.

Scopul acţiunii noastre în spaţiul unităţii timp de o săptămână a fost creşterea nivelului de conştientizare generală a elevilor în ceea ce priveşte obiceiurile de aprovizionare și de igiena spatiilor pentru prepararea și depozitarea alimentelor crude și gătite, precum și importanța spălării frecvente a mâinilor.

De asemenea, activităţile propuse au urmărit punerea elevilor în situaţii de viaţă concrete şi diferite, pentru a înţelege cât mai bine tot ceea ce presupune ideea de schimbare în scopul realizării unui stil de viață sănătos. Obiectivele care au construit baza proiectului:

  • conștientizarea elevilor de necesitatea păstrării curățeniei bucătăriei, spălării frecvente a mâinilor;
  • depozitarea corectă a alimentelor crude și gătite;
  • informarea elevilor privind păstrarea și gătirea alimentelor;
  • capacitatea de a folosi surse de apă și materii prime sigure;
  • responsabilitate pentru propriile acţiuni.

La aceste evenimente au fost prezenți profesorii și elevii claselor primare. Ca invitat al acestui proiect cu o temă de actualitate a fost medicul de familie, care a informat elevii despre ”Rolul alimentației sănătoase asupra dezvoltării fizice și psihice”.

Mottoul activităților propuse: „Dacă dorim să continuăm a trăi pe această planetă este nevoie de o schimbare de atitudine.”  (Albert Einstein)

Fiecare zi în parte a avut o tematică bine stabilită, dorind ca prin denumirea simbolică al activităților propuse să convingem elevii de importanța informațiilor ce urmează a fi transmise:

1. „INFO- Siguranța alimentației”  (dezbatere pe tema necesităţii adoptării  unui stil de viaţă responsabil – definire concept, exemplificări, aplicare chestionar)

2. “Suntem ceea ce mâncăm” (prezentarea „Piramidei alimentelor”, întâlnire cu medicul de familie pentru a informa copiii cu privire la rolul alimentației în dezvoltarea fizică şi  mentală.)

3. ”Uită- te ce cumperi!” (campanie de  responsabilizare a elevilor pe tema cunoașterii produselor cumpărate- realizarea unor tablouri folosind diferite ambalaje alimentare)

4. ”Frigiderul- rece și util” (discuții despre utilitatea frigiderului, mod de întreținere și utilizare corectă al acestui aparat de uz casnic, conștientizarea unor reguli pentru depozitarea diferitelor elemente- recunoașterea și explicarea modurilor de depozitare și folosire greșită unor alimente pe ilustrația prezentată)

5. „ Sursa de apă și materii prime sigure- izvor de sănătate” (reguli de bază privind spălarea corectă a mâinilor, conștientizarea avantajului în cazul procurării materiilor prime din locuri sigure din punct de vedere al desfacerii-concurs de desene,  afişe şi sloganuri)

Informarea elevilor a fost realizată de către profesorul coordonator al programului prin discuții,  prezentări Power Point, aplicarea chestionarelor, fișelor de lucru. După fiecare temă prelucrată au urmat și exerciții practice pentru consolidarea cunoștințelor noi acumulate.

La încheierea proiectului, s-a realizat un avizier care a fost expus pe coridorul instituției, pentru a putea fi consultat și de către părinți.
Toţi elevii şcolii au fost marcaţi de informațiile noi acumulate; considerăm această acțiune a fi foarte importantă şi utilă, dorim să realizăm asemenea evenimente şi în viitor.

 

prof. Roza-Izabella Pruteanu

Școala Gimnazială Domokos Pál Péter, Lunca de Sus (Harghita) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/roza.pruteanu

Articole asemănătoare