Platforma Genially și valoarea acesteia în evaluarea formativă

În era digitală în continuă expansiune, tehnologia joacă un rol din ce în ce mai important în educație, oferind profesorilor și elevilor instrumente inovatoare pentru a-și îmbunătăți procesul de învățare. Printre aceste tehnologii educaționale emergente, platforma Genially a câștigat popularitate datorită capacității sale de a crea conținut interactiv și captivant. În mod special, platforma Genially a devenit o resursă valoroasă în evaluarea formativă, redefinind modul în care profesorii evaluează performanțele elevilor și cum înțeleg materiile predate.

Ce este Genially și cum funcționează?

Genially este o platformă online care permite crearea de prezentări interactive, infografice, ghiduri, jocuri și multe alte tipuri de conținut captivant. Cu o interfață prietenoasă și o gamă bogată de șabloane și instrumente de design, Genially îi ajută pe utilizatori să creeze materiale vizuale uimitoare fără a avea cunoștințe avansate de design grafic. Este disponibilă atât în varianta gratuită, cât și în varianta plătită cu mai multe funcții și opțiuni.

Genially aduce valoare în evaluarea formativă în diverse moduri:

1. Personalizarea conținutului pentru diverse stiluri de învățare:
Fiecare elev are un stil de învățare unic. Genially facilitează crearea de materiale personalizate care să abordeze nevoile individuale ale elevilor. Profesorii pot integra texte, imagini, videoclipuri și elemente interactive, astfel încât elevii să fie angrenați într-un mod mai eficient.

2. Elemente interactive și jocuri:
Cu ajutorul Genially, profesorii pot adăuga elemente interactive, cum ar fi chestionare, jocuri, infografice interactive. Aceste elemente interacționează cu elevii și îi provoacă să gândească critic, să își testeze cunoștințele și să se implice activ în procesul de învățare.

3. Monitorizarea progresului:
Platforma Genially permite profesorilor să urmărească activitatea elevilor în timp real. Acest lucru facilitează înțelegerea mai bună a progresului individual al fiecărui elev și permite profesorilor să ofere feedback specific, ceea ce este esențial în evaluarea formativă.

4. Colaborarea și feedback-ul în timp real:
Profesorii pot crea sarcini și proiecte pe Genially și pot monitoriza munca elevilor în timp real. De asemenea, elevii pot colabora și pot oferi feedback unul altuia, consolidând astfel învățarea în echipă și dezvoltând abilități sociale importante.

5. Ușurința distribuirii și accesului:
Genially permite distribuirea ușoară a conținutului către elevi prin intermediul unui link sau al integrării în alte platforme educaționale. Elevii pot accesa materialele în orice moment și de pe orice dispozitiv, oferindu-le flexibilitate și accesibilitate.

6. Analiza datelor și rapoartele de evaluare:
Platforma Genially oferă funcții avansate de analiză a datelor, permițând profesorilor să obțină rapoarte detaliate despre activitatea elevilor și progresul lor. Aceste informații pot fi utilizate pentru a identifica nevoile specifice ale elevilor și pentru a adapta strategiile de predare și evaluare în consecință.

În concluzie, platforma Genially aduce o valoare semnificativă în evaluarea formativă. Cu ajutorul elementelor interactive, personalizării conținutului, monitorizării progresului și facilitării colaborării, Genially contribuie la crearea unui mediu educațional stimulant și la îmbunătățirea procesului de învățare. Profesorii pot evalua performanțele elevilor într-un mod mai eficient și pot oferi feedback relevant și oportun. Cu toate aceste beneficii, Genially se dovedește a fi o platformă valoroasă pentru educatori în evaluarea formativă și în transformarea educației într-o experiență mai interactivă și captivantă pentru elevi.

 

prof. Erzsébet Harai

Școala Gimnazială Nr. 1, Zăbala (Covasna) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/erzsebet.harai

Articole asemănătoare