O școală de vară pentru viitor

Între 9 și 12 iulie 2019, 25 de profesori din învățământul primar, provenind din 16 țări europene, au participat la EU Code Week Summer School. Activitățile au fost finanțate de Comisia Europeană și coordonate de European Schoolnet în colaborare cu Code.org în Laboratorul Viitorului-Future Classroom din Bruxelles.

Dna Mariya Gabriel, comisarul european actual pentru economia digitală și societate, a deschis lucrările școlii de vară și domnul Gerard de Graaf, director pentru piața unică digitală din cadrul Direcției Generale „Rețele de comunicații, conținut și tehnologie” (DG CONNECT) de la Bruxelles a scris un articol detaliat despre acest eveniment pe blogul Comisiei Europene:
ec.europa.eu/digital-single-market/en/blogposts/eu-code-week-summer-school-empowering-teacherslead?fbclid=IwAR2ZVqDSWxEU04hgEr9ypr2OFXSkzS1mVVv9HdOiT8bHjrjQK1-j8XTY6ns

În plus, EU Code Week Summer School a fost mediatizată pe pagina oficială EU Code Week, pe twitter de #Code Week și în toate țările participante.

Școala de vară a reprezentat o oportunitate unică de formare în cadrul căreia cadrele didactice participante au învățat cum să realizeze multiple activități de codificare și gândire logică în școlile, orașele și comunitățile din care fac parte și cum să devină inspirație și ghid pentru colegii lor.

Organizatorii au demonstrat importanța desfășurării activităților de utilizare a codurilor în cadrul lecțiilor, cu și fără calculatoare (offline), pe baza unor întrebări cheie sau indicii care pot conduce la găsirea unei soluții finale, activități atractive pentru școlari, dar și pe introducerea codificării și a gândirii logice și la alte discipline precum istoria, științele sociale și biologia.

Dintre cei 25 de profesori care au participat la școala de vară, 19 lucrează cu minorități subreprezentate, cinci au o clasă cu 15 sau mai mulți elevi care sunt imigranți, iar șapte predau în clase cu mai mult de 20 de elevi care provin dintr-o zonă defavorizată socio-economică.

Lucrările școlii de vară le-au oferit participanților șansa de a face o diferență și în viața elevilor lor, subliniind importanța codificării, nu numai ca un obiectiv în sine, ci și ca suport pentru învățarea și înțelegerea lumii într-un mod mult mai eficient, actual, util societății de mâine.

Participanții la școala de vară vor contribui, la dezvoltarea unui curs masiv deschis online (MOOC) privind codificarea și gândirea computațională care va începe în septembrie și va face parte din vasta bază de date a resurselor pentru profesori oferite gratuit pe site-ul EU Code Week: codeweek.eu/resources/teach

Anul acesta, EU code Week se va desfășura în perioada 5-20 octombrie 2019. Evenimentele organizate în școli pot fi înscrise pe harta europeană: https://codeweek.eu/events

Profesorii interesați de organizarea unui astfel de eveniment pot aplica pentru o finanțare de 300 de euro la Meet and Code (www.meet-and-code.org).

 

prof. Dorina Marin

Colegiul Național de Artă Octav Băncilă, Iași (Iaşi) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/dorina.marin

Articole asemănătoare