Platforma digitală Europeana

Prin participarea la cursul de formare „Europeana en el aula: construyendo las competencias del siglo XXI con el patrimonio cultural digital”, desfășurat pe platforma dedicată cadrelor didactice European Schoolnet, am avut posibilitatea să descopăr „Colecțiile Europeana”. „Europeana” este o platformă de patrimoniu cultural pentru toți, prin care cetățenii pot accesa cultura europeană pentru o gamă largă de scopuri.

Această platformă digitală a Comisiei Europene, oferă acces la peste 53 de milioane de articole, inclusiv materiale de imagine, text, sunet, video și 3D, din colecțiile a peste 3.700 de biblioteci, arhive, muzee, galerii și colecții audio-vizuale din Europa. Poate fi folosită de profesori, artiști, profesioniști în instituții culturale și de creație, dar și de toți cei care caută informații despre cultură.

În întreaga Europă, muzeele, galeriile, bibliotecile și arhivele își digitizează colecțiile, astfel încât oricine de oriunde să poată explora și învăța din aceste colecții. Persoanele care doresc pot accesa materiale culturale, pot crea conținut creativ și accesibil pentru petrecerea timpului liber și pentru educație.

Pe platforma „Europeana”, pot fi accesate online cărți, filme, muzică, imagini, fotografii, artă din muzeele, galeriile, bibliotecile și arhivele europene. Informațiile prezentate în aceste colecții pot fi reutilizate pentru a se dezvolta:

  • conținut educațional;
  • documentare;
  • aplicatii turistice;
  • jocuri;
  • animații;
  • instrumente de proiectare.

„Colecțiile Europeana” 1914-1918 au realizat pentru prima dată o sursă vastă de surse disponibile online – conținut care este adesea rar și extrem de fragil din cauza calității deteriorate a hârtiei pe care a fost produsă și, în general, accesibilă numai în sălile de lectură. Materialul evidențiază importanța Primului Război Mondial pentru o identitate europeană comună și reflectă diferitele experiențe ale indivizilor și grupurilor din toate părțile conflictului, incluzând diferite comunități etnice, lingvistice, politice, sociale și religioase și pe cele opuse războiului.

În țara noastră, Biblioteca Digitală Națională este alcătuită din colecții digitale create prin digitizarea unor documente aflate în colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale a României, organizate după tematici sau după evenimente. Documentele digitale din domeniul public, aflate în Biblioteca Digitală Naţională, se pot utiliza în mod gratuit pentru cercetare, studiu individual şi în scop non comercial, cu obligaţia respectării regulilor de citare a sursei.

Bibliografie:
www.europeana.eu/
www.europeana.eu/portal/ro/collections/world-war-I
www.bibnat.ro/Biblioteca-Digitala-s89-ro.htm

 

prof. Ștefania Simona Untaru

Grădinița cu Program Prelungit Paradisul Copiilor, Craiova (Dolj) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/stefania.untaru

Articole asemănătoare