Little prince Antoine de Saint-Exupéry (Proiect eTwinning)

„Little prince Antoine de Saint-Exupéry” este proiectul eTwinning care a reunit profesori și copii din patru țări: România, Spania, Italia și Grecia. Obiectivele proiectului au fost să îi învățăm pe copii să iubească cărțile, să trăiască emoțiile personajelor, să recunoască emoțiile, să vorbim despre valori, să ne dezvoltăm stima de sine și multe altele. Am început acest proiect din dragoste pentru personajul său deoarece mi s-a părut  interesant să existe un personaj printre noi un personaj care seamănă cu elevii mei: sunt mici, sunt curioși, sunt sinceri, învață lucruri noi din greșeli, trag învățăminte din faptele lor.

Activitățile au fost diverse, iar ce am învățat noi a fost la fel de diversificat.

Proiectul a început în luna septembrie 2021. Am stabilit reguli de comunicare în cadrul proiectului apoi fiecare partener a propus un logo. Tot în prima lună, copiii au făcut cunoștință  cu personajul, cu prietenii lui și aventurile sale. Am propus și votat activități pe tricider.ro.

În octombrie, am cerut permisiunea părinților, apoi am participat la „Săptămâna educației globale”.  S-au desfășurat activități în cadrul proiectului „Împreună  pentru o lume mai  bună”. Am dezvoltat atitudini de respect pentru diversitate și abilități de comunicare interculturală, am  promovat valori ca: educație, responsabilitate, conviețuire, dezvoltare durabilă, educație globală și am format un comportament responsabil. Am pictat o lume mai bună.

Noiembrie a fost luna în care Little prince ne-a fost alături în Activitățile outdoor dar și în crearea și testarea unor jocuri online pe diferite platforme. Suntem mici, dar prin joacă învățăm multe lucruri minunate. Alături de Little prince, învățăm folosind tehnologia deoarece ea face  parte din educație. Aplicați ca Jigsawplanet, Wordwall, Liveworksheets.com și LearningApps.org au fost foarte interesante pentru noi. Acest lucru ne-a ajutat în  activitatea  Code week deoarece ne-am descurcat foarte bine. Activitatea noastră s-a numit: ,,Colorează și descoperă !”, a fost o activitate în care elevi descoperă imaginea folosindu-se de codul culorilor.

În luna decembrie, numită și „luna cadourilor”, am confecționat felicitări pe care le-am dăruit cu drag colegilor, prietenilor și oamenilor din comunitate, deoarece Little prince ne învață să fim buni și iubitori. De asemenea, am sărbătorit împreună cu el, Ziua Națională a României.
Little prince, iubitor de călătorii, ne-a adunat pe toti profesorii și copiii din proiect într-o întâlnire virtuală pentru a ne împărtăși idei și pentru a ne face urări de bine în prag de An nou.

În ianuarie, ne-a provocat să ne imaginăm o întâlnire cu el și astfel toți copiii și-au dat frâu liber creativității. Dragostea și prietenia au fost cele mai puternice sentimente pe care Little prince le-a transmis.

E Safety day, activitatea lunii februarie, ne-a adus în prim plan regulile de folosire în siguranță a Internetului. De asemenea Ziua Cititului cu voce tare a fost o zi de mare sărbătoare, ea a adunat toți copiii și partenerii într-o întâlnire online în care am citit fragmente din povestea, Little prince . Despre sentimente când vorbim ne aducem aminte întotdeauna cuvintele Little prince,,nu contează că nu ești aici fizic, atâta timp cât ești cu mine ești în inima mea”.

În martie, primăvara ne-a trimis în noi destinații alături de Little prince, de data aceasta la partenerii noștri din Subcetate județul Harghita. Toți copiii au confecționat felicitări pe care le-au trimis unii altora prin poștă.

În următoarea activitate, în aprilie, Little prince ne-a purtat printre stele și ne-a făcut cunoștință cu planetele Sistemului Solar. Fiecare partener a desfășurat activități interesante, iar copiii au fost entuziasmați.

În mai, am sărbătorit eTwinning day (9 mai), iar în iunie am făcut evaluarea proiectului.

Fiecare activitate a fost gândită și elaborată astfel încât fiecare copil să contribuie cu plăcere la activitate. Produsele activităților noastre au fost reunite în cartea proiectului realizată pe book creator. Cartea proiectului creată de noi poate fi consultată la adresa read.bookcreator.com/nDOtOBxa56cpvwTbXpBo9ZHwM2n1/6XKRghuhTu-Dcvpzg1skbQ

La sfârșitul proiectului, pot să mărturisesc faptul că proiectul „Little prince” ne-a adus multă bucurie, am cunoscut povești și oameni noi, copii de pretutindeni, am învățat să ne prețuim mai mult pe noi înșine și pe ceilalți și am apreciat mult toți partenerii și colaboratorii noștri. Activitatea noastră o regăsiți și pe blogul clasei: apoldclasapregatitoare.blogspot.com/p/micul-print.html

 

Bibliografie

• Istrate, Olimpius (coord.) (2013). Învățarea prin proiecte eTwinning. Compendiu de practici didactice inovative realizate prin activități de
parteneriat cu școli europene. București: Editura Universitară. ISBN: 978-606-591-746-0.
• Centrul Național eTwinning România. Ghiduri eTwinning. Online: https://etwinning.ro/idei-si-resurse-pentru-proiecte/

 

prof. Elisabeta-Edit Borș

Școala Gimnazială, Apold (Mureş) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/elisabeta.naghi

Articole asemănătoare