Descoperiți noi aplicații ale inteligenței artificiale (AI)

Inteligența artificială este un termen informatic provenit din limba engleză (AI – Artificial Intelligence) folosit pentru a descrie o caracteristică a unei mașini care poate prelua informații din mediul înconjurător și care poate să ia decizii folosind acele informații. Astfel, AI poate comunica (limbaj natural), AI ajută să realizăm diferite lucruri (conducerea unei mașini și cumpărarea unor produse), AI poate rezolva probleme practice (salvează vieți), AI poate juca jocuri (nu doar pentru distracție!), AI poate extinde expertiza umană (ne face mai inteligenți).

„Singura modalitate de a descoperi limitele posibilului este de a trece dincolo de ele, în imposibil.” – Arthur C. Clarke

Folosind platforma “AI Demos”, creată de Microsoft, se pot explora cu ușurință demonstrații interactive ale Inteligenței Artificiale, precum înțelegerea fețele umane, cea mai eficientă rută pe hartă, interpretarea și înțelegerea limbajului uman etc. Pot fi extrase informații diverse din analiza unui text, recunoașterea celebrităților din imagini, efectuări de căutări Bing etc. Aplicațiile platformei Microsoft AI sunt gratuite și pot fi accesate la adresa https://aidemos.microsoft.com.

Serviciul “Text Analytics” poate extrage diferite informații dint-un text. Astfel, în urma analizării textului se va obține sentimentul predominant al acestuia (pe baza unor procente afișate imediat sub text), se vor extrage fraze cheie, anumite locații și date calendaristice, persoane, numere de telefon, etc.  Dacă, de exemplu, scriem un text în limba engleză – “I don’t think that’s enough.”  – se observă că în proporție de 13 %, acest text este negativ. Dacă analizăm textul “I am very happy.” avem un procent de 93% pozitiv. Putem analiza și un text în limba română, de exemplu “Prezicerea viitorului nu este magie, ci este inteligență artificială.” (Dave Waters, profesor Universitatea Oxford). Procentul afișat în acest caz: 50 % pozitiv.

Serviciul “Computer Vision” extrage diferite informații din imagini, ca de exemplu, etichete, texte și obiecte. Pentru început se poate selecta o imagine deja afișată, dintr-o listă de fotografii, pentru a evidenția atributele acestei opțiuni: descrierea fotografiei, culorile predominante, diferite etichete, fețele persoanelor care apar (chiar și unele celebrități), obiectele detectate în fotografie sau textul extras din imagine (dacă acesta există), etc. Majoritatea acestor caracteristici sunt însoțite de procentul de detectare. Aplicația conține 4 opțiuni care pot fi parcurse una după cealaltă, în funcție de mediul vizual selectat: Analyze and describe images, Read text in imagery, Read handwriting in imagery, Recognize celebrities & landmarks.

Elevii pot fi încurajați să aleagă o carieră în domeniul Inteligenței Artificiale. Orice dezvoltare profesională nu poate fi imaginată fără tehnologie. Abilitățile informatice îi vor ajuta pe elevi să-și îmbunătățească gândirea critică și analitică, abordare structurală și colaborare pentru rezolvarea problemelor din viața reală. Creativitatea și inovația sunt obiectivele unei noi ere în domeniul STEM și nu numai.

Până în 2025, munca efectuată de mașini va crește de la 29% la mai mult de 50%. Acest lucru va necesita experți în:

  • AI interaction design
  • Intelligence design
  • Machine learning science
  • Robotics analytics
  • Digital knowledge management
  • Data curation

“Companiile vor avea nevoie de oameni care iubesc limbile străine pentru a oferi AI o voce; istoricii și filozofii să dea un anumit context AI; designerii și artiștii să ofere personalitate și o interfață inteligenței artificiale, iar managerii de produs să se asigure că AI este adecvată scopului. Numărul de roluri non-tehnice va deveni crucial pe măsură ce vom încerca să construim mașini care gândesc și acționează ca oamenii.” – Tabitha Goldstaub

Bibliografie

 

prof. Gabriela Violeta Tănăsescu

Liceul Teoretic Traian, Constanța (Constanţa) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/gabriela.tanasescu

Articole asemănătoare