Bunele maniere la cei mici

Educația primită în primii 7 ani de viață  ne definește comportamentul și atitudinea atunci când interacționăm cu oamenii din jurul nostru. Bunele maniere se învață în primii ani de viață și se  observă atunci când copilul intră în comunitate. Unul din lucrurile esențiale  pe care trebuie să le învețe un copil este să salute persoanele cu care intră în contact. La fel de importante sunt cuvintele magice „Te rog” și „Mulțumesc”.  Copilul trebuie să știe că, atunci când folosește aceste cuvinte, este greu de refuzat, arătând în același timp aprecierea pentru ceea ce primește.

Bunele maniere trebuie folosite atât în timpul mesei cât și atunci când ieșim pe stradă. Copilul trebuie să știe să traverseze pe culoarea verde a semaforului, să nu alerge pe trotuar sau pe stradă, să nu arunce gunoi pe jos sau să nu vorbească tare sau să țipe. Lipsa de supraveghere conștientă și intenționată din partea părinților precum și  libertatea acordată copiilor generează un comportament nedorit la copil. Copiii trebuie să știe cum să se comporte atunci când se află într-o vizită, cum să transmită mulțumiri, cum se cuvine să primească un cadou sau să facă un compliment.

Părinții au cel mai important rol în educarea copiilor, în primii ani de viață. Bunul simț se învață și se educă. Bunele maniere se explică copilului prin exemplul propriu. Dacă mama și tata afișează un comportament nepoliticos în anumite situații, copilul va copia acel comportament, dezvoltându-l ca adult. A modela o atitudine politicoasă  și a dezvolta empatia copilului este foarte important pentru adultul în care se v-a transforma. Un proverb indian spune că „florii i se cere parfum și omului politețe”.

Politețea a fost și este foarte importantă pentru fiecare om în parte, precum și pentru comunitate.

Respectul și grija față de alții  trebuie învățate din copilărie. Familia are un rol foarte important în dezvoltarea comportamentului copilului. Desigur nu putem aștepta ca un copil de 2-3 ani să se poarte tot timpul frumos, dar comportamentul se poate forma de timpuriu. Trebuie ținut cont de temperamentul copilului, să folosim reguli simple, lăudându-i și recompensându-i atunci când trebuie. Copilul este precum plastilina, se poate modela foarte ușor la vârsta mică. Pe măsură ce cresc, copiii devin tot mai ascultători și dornici sa-și etaleze bunele maniere.

Mersul la grădiniță este foarte important pentru dezvoltarea copilului. Acolo învață să împartă, să socializeze și să lege prietenii. În colectivitate există reguli și instrucțiuni pe care copiii sunt nevoiți să le respecte. Tot la grădiniță se învață empatia și ce înseamnă sinceritatea. Disciplina este la fel de importantă ajutând copilul să se adapteze la multe situații din jur. În grădiniță, regulile sunt simple și clare.

Pentru a învăța bunele maniere de la o vârstă mică, copilul are nevoie de un mediu familial sigur, să se simtă iubit și acceptat, să avem răbdare cu el, să alocăm timp pentru citirea de povești care îi dezvoltă vocabularul. Părinții au un rol foarte important în primii ani de viață ai copiilor.

Rolul bunelor maniere este de a respecta oamenii alături de care trăim. ”Manners make man” (Comportamentul îl face pe om) este celebra inscripție gravata pe fațada clădirii de la New College din Oxford, care cuprinde în câteva cuvinte calitatea cea mai de preț pe care trebuie să o aibă fiecare om, aceea de a fi manierat.

Bibliografie

-RADU, I. T. Aptitudinea de școlaritate a copilului din grupa mare. În Culegerea metodică    editată de Revista de pedagogie, 1976
-VRÃSMAŞ, E. Educația copilului preșcolar. București: Editura Pro Humanitate, 1999.

 

prof. Adriana Ioana Golda

Liceul Tehnologic Crișan, Crișcior (Hunedoara) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/adriana.golda

Articole asemănătoare