Utilizarea inteligenței artificiale în domeniul educației este un subiect cât se poate de actual pentru că atât elevii cât și cadrele didactice beneficiază deja de IA în viața de zi cu zi, în cele mai multe cazuri fără a fi conștienți de prezența acesteia. Motoarele de căutare , asistenții inteligenți, roboții de chat, instrumentele de traducere lingvistică, aplicațiile de navigație, jocurile online și multe alte aplicații utilizează inteligența artificială.
Deoarece sistemele de IA sunt într-o continuă dezvoltare, iar utilizarea datelor crește permanent este deosebit de important să înțelegem foarte bine impactul acestora asupra lumii în care trăim, în special asupra formării și sprijinirii educării indivizilor.
Modul în care abordăm educația, în special în matematică, s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Pe măsură ce elevii se confruntă cu probleme de matematică din ce în ce mai complexe, instrumentele bazate pe inteligența artificială au apărut ca resurse de sprijin neprețuit pentru învățare, rezolvarea problemelor și dezvoltarea abilităților. Aceste aplicații inteligente oferă un sprijin real în demersul educativ de la simpla recunoaștere instantanee a problemelor și organizarea ideilor unui proiect până la explicații detaliate pas cu pas și se adresează elevilor de toate nivelurile de vârstă.
Iată câteva astfel de aplicații ce pot fi utilizate de elevi și studenți ca un sprijin real în procesul de învățare.
1. IULIUS AI este un tutore de matematică conceput pentru a ajuta elevii, studenții și profesioniștii să abordeze cu ușurință probleme de matematică. Aplicația facilitează rezolvarea unor ecuații complexe de algebră, calcul și trigonometrie prin simpla scanare a problemei oferind explicații detaliate la fiecare pas pentru a se asigura că utilizatorii înțeleg bine fiecare soluție.
Oferă o precizie de neegalat și rezolvări accesibile fiind considerat de milioane de utilizatori din întreaga lume ca un instrument de sprijin obligatoriu pentru cei care vor să stăpânească matematica și au nevoie de ajutor.
2. PHOTOMATH – este o aplicație mobilă foarte populară în rândul elevilor care utilizează inteligența artificială pentru a oferi soluții rapide la probleme de matematică. Printr-o simplă îndreptare a camerei smartphone-ului către o ecuație matematică aplicația o identifică și o rezolvă oferind și explicații la fiecare pas pentru ca utilizatorii să înțeleagă procesul de rezolvare. Unul din punctele forte ale Photomath este abilitatea sa de a recunoaște ecuațiile scrise de mână și nu doar textul tipărit. Aplicația acoperă subiecte vaste de matematică de la aritmetica de bază , la calcul avansat, inclusiv algebră, trigonometrie, statistică și probabilități fiind potrivită ca punct de sprijin pentru toate categoriile de vârstă.
3. MATHWAY – este o aplicație puternică dezvoltată de Chegg o companie lider în domeniul tehnologiei educaționale care oferă soluții instantanee la o gamă largă de probleme de matematică de la un calcul simplu de bază la abordări complexe.
Poate identifica și apoi rezolva probleme introduse în diferite formate inclusiv ecuații tastate, expresii scrise de mână sau fotografii ale unor pagini de carte. Algoritmii avansați ai aplicației inteligente analizează datele de intare și oferă soluții precise însoțite de explicații pas cu pas facilitând elevilor să urmărească și să invețe din etapele de rezolvare ale problemelor. Această versatilitate face din Mathway un instrument indispensabil prin care utilizatorii își pot selecta metoda de rezolvare preferată și pot personaliza setările aplicației pentru a se potrivi stilului și nevoilor lor de învățare.
4. GEOGEBRA- este un soft interactiv de predare și învățare a matematicii și științelor utilizat de la școala primară până la nivelul universitar. Geogebra conectează geometria , algebra, foi de calcul, grafice, statistici și calcul într-un singur pachet. Toate aceste reprezentări pot permite elevilor să exploreze și să înțeleagă conceptele matematice într-un mod vizual și interactiv. Aplicația oferă o gamă largă de opțiuni de scripting și instrumente pentru crearea de materiale de învățare interactive, simulări și animații ce pot fi partajate online prin platforma GeoGebraMaterials.
Integrarea inteligenței artificiale în educație oferă noi posibilități atât elevilor cât și cadrelor didactice. Aceste instrumente inovatoare pe lângă oferirea unor soluții instantanee pot explica concepte matematice în moduri pe care metodele tradiționale se chinuie adesea să le realizeze. În plus toate reprezentările vizuale și elementele interactive oferite de aceste aplicații fac aceste concepte matematice uneori atât de abstracte mai ușor de înțeles. Pentru elevii pasionați și avansați la matematică acești algoritmi le oferă posibilitatea de a explora noi subiecte provocatoare pentru a-și putea depăși limitele. Chiar dacă suntem conștienți că aplicațiile pe baza AI au câștigat popularitate este important să ne amintim că ele trebuie să completeze și nu să înlocuiască metodele tradiționale de învățare. Prin combinarea metodelor didactice umane cu capacitățile inteligenței artificiale am putea crea un mediu de învățare al matematicii mai eficient și mai incluziv care să-i ajute pe elevi să depășească provocările șă să dezvolte abilități puternice de matematică pentru viitor.
Bibliografie
Istrate, O. (2022). Instrumente cu inteligență artificială pentru educație. Educația Digitală. educatia-digitala.ro/instrumente-cu-inteligenta-artificiala-pentru-educatie/
Istrate, O. (2024). AI Agents in Education: An Early Systematic Review of Emerging Roles, Potential, and Limitations. Revista de Pedagogie Digitală, 3(1) 24-30. București: Institutul pentru Educație. https://doi.org/10.61071/RPD.2496