Voluntariatul la nivel european

Voluntariatul este activitatea desfăşurată din proprie iniţiativă, prin care orice persoană fizică îşi oferă timpul, cunoştinţele, talentele şi energia în sprijinul altora fără a primi în schimb o recompensă de natură financiară. Motivele pentru care cineva poate practica voluntariatul sunt: pentru distracţie, pentru a câştiga experienţă în vederea obţinerii unui serviciu mai bun, pentru a nu pierde vremea acasă, pentru a vă face noi prieteni, pentru a învăţa lucruri noi şi a vă forma deprinderi utile, pentru a vă face contacte utile, care vă pot fi de folos de-a lungul carierei, pentru a vă simţi util, pentru a fi parte a unei organizaţii prestigioase sau pentru simplul fapt de a face lucruri bune pentru cei anevoiaşi. Voluntariatul te introduce în culturi noi şi îţi prezintă oameni noi, în timp ce tu câştigi experienţă.

Voluntariatul este o componentă fundamentală a societăţii civile. El însufleţeşte cele mai nobile aspiraţii ale omenirii – pacea, libertatea, oportunitatea, siguranţa şi justiţia pentru toate persoanele. Voluntariatul, la nivel individual sau de grup – reprezintă o modalitate prin care:

  • pot fi întărite şi susţinute valorile legate de comunitate, de serviciul adus aproapelui şi de ataşamentul faţă de aproape;
  • persoanele pot să îşi exercite drepturile şi responsabilităţile de membri ai comunităţilor, în timp ce învaţă şi se dezvoltă pe percursul întregii vieţi, realizându-şi astfel întregul potenţial uman.

Voluntariatul este prezent sub diverse forme pe întreg continentul european reflectând astfel diversitatea percepţiilor şi tradiţiilor din statele membre ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, o serie de trãsãturi comune pot fi identificate: Voluntariatul este o acţiune întreprinsã:

  • pe baza liberei alegeri, dorinţe şi motivaţii individuale;
  • care nu urmăreşte un câştig financiar (nu este remuneratã);
  • într-un cadru organizat (prin ONG-uri, centre de voluntariat, grupuri mai mult sau mai puţin organizate, etc.);
  • în beneficiul unor persoane, altele decât voluntarul, şi al societãţii în general, contribuind astfel la formarea unor valori de interes general (deşi este recunoscut faptul că voluntariatul aduce beneficii în egalã mãsurã şi voluntarului).

Anul 2011 a fost declarat Anul European al Activităţilor de Voluntariat care promovează cetăţenia activă prin Decizia Consiliului Uniunii Europene Nr. 15 658 / 09 din 24 noiembrie 2009. Scopul general al anului european este acela de a încuraja şi sprijini, îndeosebi prin schimburile de experienţă şi de bune practici, eforturile depuse de Comunitate, de statele membre, de autorităţile locale şi regionale pentru a crea la nivelul societăţii civile condiţii favorabile voluntariatului în Uniunea Europeană (UE) şi pentru a spori vizibilitatea activităţilor de voluntariat în UE.

Obiectivele anului european al activităţilor de voluntariat 2011:

1. Depunerea de eforturi în favoarea creării unui mediu propice voluntariatului în UE, pentru a instaura voluntariatul ca parte din promovarea participării civice şi a activităţilor interpersonale într-un context comunitar şi pentru a înlătura obstacolele administrative şi juridice existente din calea activităţilor de voluntariat, după caz şi acolo unde este necesar;
2. Abilitarea organizatorilor de activităţi de voluntariat să amelioreze calitatea activităţilor de voluntariat, pentru a facilita activităţile de voluntariat şi a-i ajuta pe organizatori să pună în aplicare noi tipuri de activităţi de voluntariat şi pentru a încuraja activitatea în reţea, mobilitatea, cooperarea şi sinergiile din cadrul societăţii civile şi între aceasta şi alte sectoare într-un context comunitar;
3. Recunoaşterea activităţilor de voluntariat – pentru a încuraja stimularea adecvată a cetăţenilor, a societăţilor şi a organizaţiilor de promovare a voluntariatului şi a dobândi recunoaşterea voluntariatului la nivelul UE şi în statele membre de către responsabilii politici, organizăţiile societăţii civile, instituţiile publice, sectorul educaţiei formale şi nonformale şi de către angajatori pentru aptitudinile şi competenţele dobândite prin intermediul voluntariatului;
4. Creşterea gradului de sensibilizare cu privire la valoarea şi importanţa voluntariatului – pentru a spori gradul general de sensibilizare cu privire la importanţa voluntariatului ca o expresie a participării civice care contribuie la preocupările comune ale tuturor statelor membre, precum dezvoltarea armonioasă a societăţii şi coeziunea socială.

În oricare dintre formele sale, voluntariatul joacã un rol decisiv la nivelul Uniunii Europene:

  • Voluntarii sunt implicaţi într-o gamã variatã de activitãţi, ca de exemplu oferirea de servicii şi suport educaţional, ajutor reciproc sau auto-ajutorare (‘self-help’), activitãţi de susţinere, campanie, management, acţiuni comunitare sau ecologice.
  • Voluntariatul reprezintã o formã de includere socialã şi de integrare. El contribuie la dezvoltarea unei societãţi unitare generând legãturi de încredere şi solidaritate, şi implicit capital social.
  • Voluntariatul este una dintre metodele prin care oameni de diferite vârste, naţionalitãţi, religii sau provenind din contexte socio-economice diferite pot contribui la generarea unei schimbãri pozitive.
  • Voluntariatul contribuie la implementarea politicilor Uniunii Europene, precum includerea socială şi ajutorul umanitar.
  • Voluntariatul poate fi folosit ca instrument de stimulare a cetăţeniei europene active şi responsabile, idee centrală a idealurilor şi valorilor europene de solidaritate, democraţie şi participare.
  • Este o sursã puternică de reconciliere şi reconstrucţie în societăţile dezbinate.
  • Prin intermediul voluntariatului oamenii câstigă experienţe şi abilităţi cum sunt leadership-ul, aptitudinile de comunicare şi organizare, îşi extind cercul social şi chiar ajung să obţinã pe viitor slujbe plătite; voluntariatul oferã oportunităţi atât pentru educaţia formală cât şi pentru educaţia informală, fiind astfel un instrument extrem de important în strategiile educaţionale pe termen lung din cadrul Uniunii Europene.
  • Voluntariatul şi crearea de parteneriate inovatoare între sectorul de afaceri, autoritãţi şi centre de voluntariat reprezintă o modalitate de dezvoltare a responsabilităţii sociale corporatiste.
  • Voluntariatul joacã un rol important în găsirea de soluţii pentru problemele sociale. Acesta ajuta la îmbunătăţirea calităţii şi creşterea cantităţii serviciilor precum şi la dezvoltarea creativă de noi servicii. În acest fel voluntariatul poate contribui la crearea unor noi locuri de muncă.

Activitatea de voluntariat este aşadar o componentă importantă a obiectivului strategic al Uniunii Europene de a deveni „cea mai competitivă şi dinamică economie bazată pe cunoaştere din lume” aşa cum a fost stabilit de către Statele Membre la Cosiliul European de la Lisabona din martie 2000.

Voluntariatul se regăseşte în toate Statele Membre ale Uniunii Europene, deşi tradiţiile şi formele de voluntariat la nivel naţional şi regional diferă în mod semnificativ. Voluntari de pe întreg continentul european împărtăşesc dorinţa de a se implica activ şi a contribui la soluţionarea diferitelor probleme cu care se confruntã societatea. Este nevoie de o viziune de ansamblu cu privire la scopul şi importanţa voluntariatului în toate ţările membre ale Uniunii Europene precum şi de o înţelegere comună a rolului diverşilor actori în promovarea şi recunoaşterea voluntariatului.

Pe viitor, se urmăreşte creşterea numãrului de voluntari, în special prin participarea persoanelor din diverse grupuri sociale şi a tinerilor, creşterea profilului activităţii de voluntariat la nivel naţional şi recunoaşterea contribuţiei voluntarilor la dezvoltarea societăţii.

Bibliografie
• Bacon, N., Redefining Citizenship for Our Multicultural World;
www.newhorizons.org/strategies/multicultural/bacon.htm
www.provobis.ro
www.cev.be/

 

prof. Ana-Maria Merișescu

Școala Gimnazială Alexandru Ștefulescu, Târgu-Jiu (Gorj) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/ana.merisescu

Articole asemănătoare