Unitățile de măsură mai pe înțelesul elevilor

Elevii din clasa a V-a au o idee despre mărimea unui metru sau a unui centimetru, dar când introducem unitățile de măsură pentru arie (metrul pătrat cu multiplii și submultiplii săi) sau unitățile pentru volum (metrul cub, multiplii și submultiplii) nu stau așa de bine cu aproximarea acestor mărimi. Noi, profesorii, trebuie să aducem pe înțelesul elevilor unitățile de măsură cel mai des folosite prin exemplificări.

Dacă întrebăm elevii care este mai mare Smart sau Dacia Duster imediat vom primi răspunsul de la toți, înainte să specificăm că este vorba despre mașini. Dacă aceiași întrebarea se referă la cm2 și dm2 probabil că în egală măsură vom primi răspunsuri corecte și greșite.
Cum putem clarifica aceste noțiuni?

Trebuie să încercăm să găsim obiecte cunoscute de copii, care au aproximativ mărimile respective și pe care ei le asociază cu unitatea de măsură la care se face referire. Ca și cum ar fi o funcție: unitățile de măsură formează o mulțime, obiectele alese o altă mulțime și fiecărei unități de măsură corespunde obiectul potrivit.

Unități pentru arie:

  1. Un metru pătrat (1 metru pătrat – un pătrat cu dimensiunea laturii de 1m) poate fi ilustrat cu o față de masă mai mică în formă de pătrat.
  2. Un decimetru pătrat este cât o palmă mai mare  de bărbat.
  3. Un centimetru pătrat este aproximativ cât unghia (naturală) a degetului arătător la femei.
  4. Un milimetru pătrat ar fi jumătatea superioară (sau inferioară) a literei H dacă scriem în word cu dimensiunea fontului 10.

Privind aceste exemple este ușor de observat și de reținut relația de inegalitate între aceste unități de măsură. Ultimele trei unități de măsură, decimetrul pătrat, centimetrul pătrat,  milimetrul pătrat  pot fi desenate (măsurate și construite cu rigla) în caietele cu pătrățele ale elevilor. Un decimetru pătrat poate fi împărțit în 100 de centimetri pătrați, astfel observând și regula de transformare între unități.

Exemple unde sunt folosite multiplii metrului pătrat: decametrul pătrat sau ar și hectometrul pătrat sau hectar în agricultură, lacuri și suprafețe forestiere și kilometrul pătrat la suprafețele statelor și oceanelor.

Unități pentru volum:

  1. Un metru cub (1 metru cub – un cub cu dimensiunea laturii de 1m) poate fi ilustrat cu un pătuț pentru bebeluși. Ca exemple din viața de zi cu zi pe care elevii probabil le-au auzit despre metrul cub este factura de apă cosumată de famila lor și eventual lemnul de foc cumpărat sau lemnul pentru construcții.
  2. Un decimetru cub poate fi exemplificat cu o cutie din carton sau plastic cu dimensiunea laturii 10 cm (este puțin mai mare decât cubul magic).
  3. Un centimeru cub poate fi ilustrat cu un zar mai mic.
  4. Un milimetru cub este aproximativ cât gămălia acului cu gămălie (nu forma  seamănă ci dimensiunea).

Prin discutarea exemplelor, elevii au înțeles ordonarea după mărime a acestor unități de măsură.
Pentru ca noțiunile de arie și volum să devină mai clare (să nu fie confundate), mai putem da și alte exemple.

Bibliografie
Gordon  Istvánné, Váltogató (Transformări), Editura Unió Diákkönyvműhely

 

prof. Jolan Csuszner

Școala Gimnazială Kós Károly, Gheorgheni (Harghita) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/jolan.csuszner

Articole asemănătoare