Scientix – Comunitatea învățământului științific din Europa

În calitate de profesor de matematică, fizică, biologie, chimie, informatică sau profesor pentru învățământul primar, doriți să fiți la curent cu ultimele noutăți din domeniile STEM? Lucrați într-un sector industrial sau sunteți cercetător și doriți să colaborați cu o școală sau o organizație din sfera educației pentru a ajuta la pregătirea copiilor și a tinerilor în domeniile științifice? Sunteți factor de decizie și vreți să inițiați o acțiune de îmbunătățire a politicilor educaționale?

Scientix este exact ceea ce căutați! Scientix este un proiect european coordonat de European Schoolnet (EUN), Belgia. Acesta este finanțat de Comisia Europeană și promovează și sprijină colaborarea în domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) a profesorilor, cercetătorilor, reprezentanților industriei, factorilor de decizie și a altor organizații din domeniul educației.

Vă puteți face o primă idee despre Scientix, vizitând portalul său la adresa http://www.scientix.eu/. Momentan, acesta este disponibil în opt limbi (engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană, poloneză, olandezăși română) și este permanent actualizat cu ultimele noutăți.

În prima sa fază (2009-2012), Scientix a avut ca obiective lansarea portalului cu același nume, în care sunt puse la dispoziția publicului larg proiecte STEM reprezentative la nivel european, organizarea de workshop-uri si a primei conferințeScientix internaționale (2011).

În a doua fază (2013-2015), proiectul și-a propus și a realizat crearea de puncte naționale de contact și a unui comitet de ambasadori Scientix în peste 30 de state europene astfelca mesajul proiectului să ajungă la comunitățile naționale de profesori și experți STEM.

În sfârșit, a treia fază (2016-2019) are ca scopuri continuarea promovării metodelor de predare inovative, bazate pe investigație și descoperire, centrate pe elev şi încurajarea interesului faţă de studiul științelor și față de profesiile conexe.

Ce oferă Scientix? Beneficiile sunt multiple și variate.

În primul rând, există oportunități de formare pentru profesori, cum ar fi: workshop-uri față-în-față, prezentări de proiecte, conferințe, webinare, cursuri de formare online Moodle sau față-în-față. Puteți afla detalii despre ofertele concrete, dacă intrați pe portal, în secțiunea Scientix Live.

Secțiunea Comunitate a portalului oferă informații despre ateliere pentru stabilire de contacte între proiectele din sfera educației științifice, posibilitatea folosirii sălii de conferinţe online Scientix, cum să vă creați un profil Scientix, cum să contactați alți membri ai comunităţii Scientix, cum să participați în comunităţile de practică Scientix (CoP), forumuri de discuții, chat-uri Scientix sau să vă exprimați opinia pe blogul Scientix.

Cu ajutorul secțiunii Evenimente, puteți afla detalii despre evenimente științifice din baza de date Scientix.
Tabul Proiecte prezintă, pe scurt, peste 400 de proiecte educative europene din domenii STEM. Dacă sunteți manager de proiect, puteți contacta un ambasador Scientix pentru a afla cum vă puteți disemina proiectul pe portalul Scientix.

Există și o secțiune dedicată conferințelor Scientix naționale și internaționale, precum și o sectiune pentru Noutăți.
Tab-ul Resurse dezvăluie o arhivă online unde puteți accesa materiale didactice, rapoarte, cursuri de formare și alte resurse de predare. Căutarea poate fi filtrată după diverse criterii. De asemenea, materialele sunt prezentate în mai multe limbi, iar dacă nu sunt disponibile în limba dumneavoastră, aveți posibilitatea de a solicita traducerea prin serviciul  gratuit oferit de Scientix.

Tab-ul Despre vă prezintă pe scurt proiectul Scientix și cum puteți beneficia de acest proiect.

Ca și proiectul în sine, portalul Scientix este foarte activ și se actualizează permanent. Modalități alternative de comunicare folosite de Scientix sunt grupul Facebook Science Teachers in Europe, contul de Twitter al proiectului și blogul Scientix.

Dacă doriți să nu pierdeți nicio oportunitate oferită în acest context, cea mai bună soluție este să urmăriți toate canalele de comunicare sau să vă abonați prin e-mail la Scientix Digest (buletin informativ bilunar) și Scientix Newsletter (publicație trimestrială), aici: http://www.scientix.eu/newsletter.

În prezent, România are 60 de ambasadori Scientix (http://www.scientix.eu/in-your-country/scientix-3-teacher-panel##RO), cărora vă puteți adresa pentru alte informații.

Termenul de comunitate este foarte important pentru Scientix, de aceea deviza proiectului este „Scientix – Comunitatea învățământului științific din Europa”.

Scientix oferă resurse și oportunități deosebite pentru toți cei care doresc să participe activ la promovarea educației STEM la nivel european.

Lucrarea prezentată în acest document este susţinută prin programul H2020 al Comisiei Europene – proiectul Scientix 3 (convenţie de subvenţie nr. 730009), coordonat de European Schoolnet (EUN). Responsabilitatea pentru conţinutul documentului aparţine exclusiv organizatorului și nu reprezintă opinia Comisiei Europene, European Schoolnet (EUN). Nici Scientix, nici Comisia Europeană, nici EUN nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare a informaţiilor conţinute în acest document.

prof. Elena Vlădescu

Liceul Teoretic Nicolae Titulescu, Slatina (Olt) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/elena.vladescu

Articole asemănătoare