Rolul poveștilor în dezvoltarea copilului

Poveștile fac parte din noi. Prin intermediul lor, descoperim lumi noi, fantastice, putem învăța toată viața, neexistând restricții de vârstă. Ne plac poveștile și mesajul acestora, personajele și lumea pe care ne-o prezintă. Este o lume veselă, unică, în care orice este posibil. Învățarea prin povești poate fi folosită în toate etapele învățării: predare, consolidare sau evaluare. Rolul lor în dezvoltarea copiilor este crucial, mai ales la vârsta preșcolară și școlară mică, când se pun bazele dezvoltării întregii personalități.

Prin povești, copilul are acces la exemple de comportament practicate de personaje bune sau rele, din care poate desprinde o învățătură. În acest fel, ele contribuie la dezvoltarea moral- civică și socială a copilului.

Adulții/ educatorii au rolul de a facilita lectura poveștii. Copiii mici nu au încă însușit actul lexic și grafic, dar contactul direct cu cărțile îi stimulează să descopere minunata lume descrisă în imagini și cuvinte. Este important să se acorde atenție citirii textului așa cum este el, fără a schimba cuvintele. Textul audiat de copil va fi același; el fiind în măsură să își însușească cartea și povestea ei, să rețină cuvinte și expresii care îi plac și să le introducă în vocabularul său.

Copiii reușesc astfel să își formuleze un punct de vedere personal, să povestească anumite întâmplări, să sesizeze semnificația unor cuvinte în funcție de contextul în care apar, precum și să utilizeze anumite categorii semantice și gramaticale.

Poveștile antrenează copiii în activități, îi motivează să participe activ, dezvoltă gândirea critică și rezolvarea de probleme, contribuie la dezvoltarea limbajului și a comunicării, dar și la dezvoltarea socio-emoțională. Lectura influențează dezvoltarea emoțională, fizică și mentală a copilului. Prin ascultare, copiii își modifică înțelegerea operei literare care le este citită și exersează abilitatea de a conecta evenimente separate. În același timp, își dezvoltă abilitățile de concentrare și atenția, ceea ce este deosebit de important pentru educație și învățare.

Utilizarea frecventă a poveștilor în activitățile didactice are efecte pozitive asupra dezvoltării relaționării cu ceilalți și în prevenirea practicării unor comportamente problematice în clasa de elevi.

Poveștile contribuie la dezvoltarea limbajului, a memoriei, creativității, imaginației. Din punct de vedere cognitiv, lectura îi ajută pe copii să își îmbogățească cunoștințele despre lume, despre viață, despre realitatea în care trăiesc.

Bibliografie
1. Filipoi, S., (1998). Basme terapeutice pentru copii și părinți, Editura Fundația Culturală Forum, Cluj-Napoca
2. www.qdidactic.com/bani-cariera/comunicare/metode-de-comunicare-bazate-pe-lectura-textului-scri436.php
3. Magia lecturii cărților ilustrate. Informații de bază și idei practice pentru profesioniști din domeniul educației timpurii
4. Rolul lecturii în viața școlarului, Revista ”Educație și noi orizonturi”, nr. 1/ iulie 2020 chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://academiaabc.ro/wp-content/uploads/2020/07/Nr1-2020-Rolul-lecturii-%C3%AEn-via%C8%9Ba-%C8%99colarului.pdf

 

prof. Simona Rodica Abrudan

Școala Gimnazială Specială, Huedin (Cluj) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/simona.abrudan

Articole asemănătoare