Rolul dascălului în dezvoltarea comportamentului unui elev

Profesorii joacă un rol esențial în viața tuturor. Dincolo de conținuturile unei discipline școlare, de la ei învățăm, de asemenea, multe lucruri utile precum valori morale, eticheta socială, cum să-i tratăm pe ceilalți și să fim prietenoși. Tehnologia a deschis ușa unor noi modalități de învățare și începe să schimbe cursul educației. Dar un profesor bun are puterea de a ne schimba viața, de a ne aprinde în cel mai perfect mod.

Un bun profesor este asemeni unei lumânări.
El se mistuie pe sine însuși pentru a lumina calea altora. – Mustafa Kemal Atâtürk

Un lucru foarte important de menționat este faptul că un profesor constituie o parte semnificativă a vieții noastre. În toată România, Ziua Profesorilor și totodată Ziua Mondială a Educației este sărbătorită pe 5 octombrie, în fiecare an, pentru a arăta respectul cuvenit acestei categorii profesionale.

Rolul profesorului în viața unui elev este crucială. Aș dori să enumăr unele dintre cele mai importante caracteristici-cheie care duc la succesul garantat al unui cadru didactic asupra unui elev și a personalității acestuia:

1. Faceți din învățare o distracție

Sarcina lor principală este nu numai să predea, ci și să le pregătească pe copii pentru un mâine mai bun. În loc să explice conceptele prin prelegerile mari plictisitoare într-un mod tehnic  și mecanic, aceștia reușind să facă o clasă interesantă și distractivă.

2. Desenați conexiuni din viața reală

Profesorii buni sunt tovarășii cei mai apropiați ai copiilor. Ele facilitează învățarea conectând subiecți diferiți la situații din viața reală. Este de ajuns pentru ca prfesorul să dea câteva exemple și să demonstreze modul în care subiectele cele mai dificile pot fi înțelese cu ușurință, raportând la viața de zi cu zi și cum poate fi util în viitor.

3. Încurajarea periodică a elevilor

Profesorii îi încurajează pe elevi să progreseze mai mult, de multe ori imitând comportamentele profesorilor lor pentru ca lucrurile să fie aprobate și luate în considerare. Cuvintele de apreciere precum „haideți”, „treabă bună”, „bine făcut” și „ai reușit să-ți susții punctul de vedere,  bravo” sunt de un real folos pentru a încuraja elevii să progreseze și să le crească stima de sine. Aceste cuvinte corecte înseamnă foarte mult în viața copiilor, dar și a adulților.

În afară de predare, profesorii întotdeauna ghidează și motivează elevii să realizeze cele mai semnificative realizări și progrese. Ori de câte ori nu reușesc să îndeplinească vreo sarcină, profesorii stau alături de elevi, îi încurajează și le crește încrederea până când vor reuși din nou. Aceștia arată elevilor întotdeauna calea cea mai bună din viața lor, încearcând întotdeauna să ajute elevii dincolo de capacitățile lor.

4. Schimbă scenariul vieții

Se spune bine că „dezvoltarea viitoare a unei națiuni se află cu adevărat în mâinile unor profesori buni.” Ceea ce devenim în viață depinde de educația bună oferită de profesorii noștri. Ele transmit date și informații în creierul copiilor pentru a analiza situația. Analizarea a ceea ce este esențial este cel mai crucial lucru pe care îl învățăm de la profesori. Dintr-o piatră nestăpânită, fac o statuie frumoasă. Cadrele didactice fac elevii să să cunoască pe sine și să se evalueze, permițând să transfere un flux adecvat de cunoștințe de la o generație la alta.

5. Îmbunătățirea urmăririi și stabilirea obiectivelor de performanță

Profesorii buni le reamintesc mereu elevilor că au progresat mult față de unde au început lnia educației. Prin stabilirea unor obiective concrete și clare pe termen scurt, prin accentuarea specifică și îmbunătățirea criteriilor de performanță, profesorii își păstrează procesul de evaluare pe care îl monitorizează în fiecare minut cu elevii săi, acționând totodată ca un stimulator al încrederii personale.

Profesorii ajută mult elevii, prin faptul că stabilesc obiective personalizate, în zona proximei dezvoltări. Profesorii creează sarcini provocatoare pentru elevii săi, sarcini care îi vor ajuta în rezolvarea condițiilor dificile din viața cotidiană. Rolul profesorului ca ghid moral este esențial în viața unui elev. În plus, se spune că predarea este o profesie care învață și creează toate celelalte meserii. Ar trebui să știm că numai profesorii pot schimba viața economică, morală și socială a fiecărui individ în parte. Ar trebui să îi respectăm foarte mult, apreciind tot ceea ce fac. Și ar trebui plătit respectul, oferindu-le darul de a deveni o ființă umană mai bună.

Bibliografie:

1. Thomas Gordon, Noel Burch – „Profesorul efficient”, Editura TREI, an apariție: 2012, Categoria: Psiho,psihanaliza, Titlu Original: Teacher Effectiveness Training, Traducator: Ioan Sava.*

* Thomas Gordon (1918–2002), psiholog american, este creatorul unor metode larg răspândite de „eficientizare” a părinților, profesorilor si liderilor. A fost nominalizat de trei ori la Premiul Nobel pentru Pace si a fondat centrul Gordon Training International (GTI).
Noel Burch, fost trainer la GTI, este creatorul „modelului în patru pași de învățare a noilor competențe”.

 

prof. Ioana Birk

Colegiul Tehnic Textil, Sibiu (Sibiu) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/ioana.birk

Articole asemănătoare