Proiectul Erasmus+ „Attractive School – Happy Students – Better Life” la Snagov, Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”

În 2018, la Liceul teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Snagov, Ilfov, ia naștere, în urma consultărilor dintre colegele mele, profesor doctor Camelia Mureșanu și profesor Georgiana Ramona Busuioceanu, un proiect Erasmus+, care vine în sprijinul elevilor din învățământul primar și gimnazial, sub denumirea „Attractive School – Happy Students – Better Life”, un proiect strategic cu numărul 1-ROO1-KA229-049620_1, inițiat de România și care atrage ca parteneri strategici Grecia, Italia, Macedonia de Nord și Polonia.

Odată reunit grupul de lucru, partenerii își reunesc forțele, analizează nevoile elevilor atât în învățare, cât și în ceea ce privește motivația  acestora și determinarea de a se implica în activități în cadrul instituțiilor de învățământ și de a cunoaște noi medii sociale, educaționale și culturale.

Grupul țintă ales de echipa de proiect a fost alcătuit din elevi din ciclul primar și gimnazial cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani, iar așteptările echipei au vizat dezvoltarea la elevi a abilităților de comunicare a unora cu ceilalți într-o limbă străină de circulație internațională și nu numai.

Ce a vizat proiectul?

  • Dezvoltarea capacității de organizare a unor activități interdisciplinare pentru cel puțin 8 profesori din ciclul primar și gimnazial în primele 8 luni ale proiectului;
  • Crearea unei strategii comune cu partenerii pentru dezvoltarea competențelor cheie ale elevilor, bazată pe activități crosscurriculare timp de 10 luni;
  • Dezvoltarea abilităților lingvistice, culturale, sociale și de relaționare ale elevilor din cadrul proiectului timp de 15 luni.

Activitățile proiectului:
1. Să vedem cum pot profesorii să facă școala mai atractivă- mobilitate a profesorilor-Italia
2. Desenează destinația favorită- mobilitate a profesorilor și elevilor țărilor partenere- Polonia
3. Să vorbim despre cazare- mobilitate a profesorilor și elevilor țărilor partenere- Grecia
4. Crăciunul în Europa- mobilitate a profesorilor și elevilor țărilor partenere- Macedonia de Nord
5. Restaurante și industria alimentară în turism- mobilitate a profesorilor și elevilor țărilor partenere- Italia
6. Școala în sălbăticie- mobilitate a profesorilor și elevilor țărilor partenere- România

Dacă primele 4 activități ale proiectului s-au desfășurat fizic, pentru că situația a permis-o, cele două din urmă activități s-au desfășurat în mediul online cu prezența tuturor țărilor partenere prin intermediul platformelor educaționale meet google și a reunit un număr și mai mare de elevi și cadre didactice și de asemenea, a condus la dezvoltarea implicită a unei competențe cheie din documentele europene și anume competențele digitale prin faptul că elevii, coordonați de câte un profesor au putut realiza clipuri, prezentări power point pentru a răspunde diverselor sarcini de lucru, teme ale proiectului.

Am fost mulți, ne-am adunat și mai mulți sub coordonarea colegelor noastre, către care merg toate mulțumirile pentru inițiativă: prof. Camelia Mureșanu și prof. Georgiana Ramona Busuioceanu. Astfel, am făcut ca ceea ce era un obiectiv să devină o realitate, iar proiectul a devenit un modus vivendi timp de 3 ani prin activitățile propuse. Cum tot un dicton o zice, „există activități de tipul outdoor și schimb de experiență” și după ce proiectul Erasmus+ „Attractive school- happy students- better life” se va fi încheiat, sau de fapt, va fi continuat sub diferite forme atât de corpul profesoral din cadrul Liceului teoretic „Mihail Kogălniceanu”, Snagov, Ilfov, cât și de partenerii din celelalte țări, de altfel, oameni deosebiți, gazde minunate și suflete cu care vom păstra o legătură aeterna.

Din lucrurile simple se nasc marile bogății culturale și sociale care să facă elevii să înțeleagă că școala formează oameni pentru viață, nu pentru note și creează o competiție loială din care nimeni nu iese pierzător și fiecare are locului lui.

 

prof. Valentin Crețu

Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu, Snagov (Ilfov) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/valentin.cretu

Articole asemănătoare