Conferință: Provocările adolescenței

Asociația Părinților și Profesorilor din Colegiul Economic ,,Dimitrie Cantemir” Suceava în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava au organizat în data de 26 mai 2019, la Muzeul Bucovinei, Conferința ,,Provocările adolescenței”, un eveniment dedicat părinților și profesorilor.

„Oamenilor (adolescenților) nu le pasă ce știm dacă nu știu că ne pasă.” – John C. Maxwell

Invitații conferinței Daniel Cirț, trainer parenting și Elena Târdea, inspector de specialitate în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare, Consiliere Antidrog Suceava au conferențiat pe tema ,,Cum să obții cooperarea adolescentului tău”și pe tema ,,Familia, factor de protecție în prevenirea consumului de droguri”,

Interesul comun al participanților la conferință a fost învățarea de tehnici fundamentale de parenting în vederea creării unei stări de bine acasă și la școală pentru copiii și elevii lor, aflați într-o perioadă frumoasă, dar și provocatoare, cu schimbări fizice, psihice și sociale – adolescența.

Da, adolescența este o provocare, atât pentru copilul care ajunge la această vârstă, dar și pentru adulții care interacționează cu el. Adolescenții vin cu o serie de comportamente care par că se înrăutățesc de la generație la generație.

Părinții au o foarte mare putere asupra stării de bine a copiilor lor, prin timpul petrecut împreună și prin consistența mesajelor transmise. Părinții își pot influența copiii dacă se apropie de ei și continuă să le transmită valori puternice și mesaje pozitive. Studiile arată că pentru mulți copii influența părinților este determinantă, mai puternică decât cea a prietenilor, a profesorilor sau a mass mediei. Copiii înșiși spun că părinții au cea mai mare influență în decizia lor de a nu fuma, de a nu consuma alcool și droguri. Puterea părinților este mai mare decât se crede, de aceea părinții trebuie să joace un rol mult mai mare în învățarea, modelarea și supravegherea vieții copilului lor.
Părinții și profesorii prezenți la eveniment au învățat care sunt nevoile psihologice de bază ale adolescenților:

  • de relaționare – nevoia de a iubi și de a fi iubit în mod necondiționat, nevoia de a fi văzut, valorizat, respectat, unic, nevoia de a contribui, de a aparține,
  • de competență – nevoia de capabilitate, vreau să pot, vreau să mă simt în stare, vreau să știu, vreau să mă dezvolt,
  • de autonomie – nevoia de a lua decizii, nevoia de a fi sursa propriilor acțiuni.

Modalitățile practice învățate de participanți pentru a-l face pe adolescent să coopereze sunt: ascultarea care presupune cunoașterea problemei reale, empatia, vulnerabilitatea, ascultarea activă fără critică. ,,Când te trezești în fiecare dimineață și iubești pe cineva care s-ar putea sau nu să răspundă iubirii noastre, a cărui siguranță nu o putem asigura, care poate rămâne în viața noastră sau poate să plece în orice moment fără să anunțe,care ne poate fi loial până în clipa morții sau să ne trădeze mâine – aceasta este vulnerabilitatea”, spune Brene Brown.

Adolescenții au nevoie de iubire necondiționată. Din acest motiv trebuie să le spunem „Te iubesc”, pur și simplu. Te iubesc, chiar dacă ai greșit. Indiferent ce faci, te iubesc. Iertarea și acceptarea sunt mai importante decât regulile. Părinții trebuie să le sublinieze unicitatea: „Tu ești unic, iubirea mea pentru tine este unică.”

Pentru a obține rezultate școlare foarte bune părinții trebuie să le stimuleze perfecționarea, întărindu-le zona de excelență. oferindu-le experiențe noi.

Tinerii au nevoie de modele și din acest motiv părinții/ profesorii trebuie să-și respecte cuvântul, să fie autentici, să facă și ei ceea ce le cer și să-și ceară iertare atunci când greșesc.

Pentru ca tinerii să aibă un comportament adecvat diferitelor situații, părinții trebuie să creeze reguli împreună, reguli pentru reguli, necesare, corecte și clare. Copiii ce fac parte dintr-o familie ce acordă sprijin Și îi tratează ca pe un întreg, îndeplinindu-le nu numai nevoile fizice ci și pe cele psihice, emoționale sau spirituale, au șanse mai mici să adopte un comportament dăunător cum este consumul de droguri.

Realitatea ne arată că fiecare copil este unic, că nici un părinte nu poate fi perfect și că drogurile nu discriminează, dar este foarte important ca atunci când apare o problemă să se intervină din vreme, pentru că o intervenție la timp poate salva ani de durere și suferință. Părinții trebuie să fie tot timpul conștienți de copiiilor!

Familia și școala joacă un rol esențial în dezvoltarea viitorului adult. Parteneriatul dintre cele două este foarte important pentru a forma adulți echilibrați și fericiți.

Participanții au învățat reguli pentru a recâștiga respectul neimpus și iubirea din partea adolescentului/adolescenților cu care interacționează în fiecare zi, în calitate de părinte sau profesor, cum să refacă o legătură profundă cu adolescenții.

 

prof. Anca Iordache

Colegiul Economic Dimitrie Cantemir, Suceava (Suceava) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/anca.iordache

Articole asemănătoare