O oră de muzică „altfel” la școală și la filarmonică

Albinuțele Ambițioase din Clasa pregătitoare A, de la Școala Gimnazială Nr. 6 „Iacob Mureșianu” din Brașov, cu profesorul pentru învățământul primar Mariana Mihaela Lazăr, au avut parte în februarie de o zi deosebită care a început încă de la prima oră, în sala de clasă, și a continuat cu un concert educativ de zile mari, cu orchestra Filarmonicii Brașov, de la Sala Patria.

Știind că urma o activitate extrașcolară- o ieșire mult așteptată de copii, am încercat să îi apropii mai mult de muzică și să îi ajut, printr-un mod inedit, să înțeleagă mai ușor concertul educativ pe care aveau să îl asculte. Am ales să realizăm o planșă și câte o cărticică cu personajele și instrumentele concertului „Petrică și Lupul”, de Serghei Prokofiev. De asemenea, am căutat să îi familiarizez cu instrumentele muzicale, să le prezint, pe înțelesul lor, pe baza unor planșe, dar și a unei prezentări ppt interactive în care au avut ocazia să audieze și să recunoască timbrul fiecărui instrument muzical. Am studiat chiar și așezarea instrumentelor într-o orhestră și am văzut că acolo nimic nu e întâmplător, ci totul este bazat pe reguli și o disciplină strictă. Am avut norocul să avem și două mămici alături, în clasă, care ne-au ajutat să ne încadrăm mai ușor în timp cu toate sarcinile propuse
(youtube.com/watch?v=0xcj7-TuoPs).

După ce ne-am „făcut temele” la școală, în clasă, ne-am luat cărticelele și planșele și ne-am delectat și noi la marele concert pentru copii. Micii muzicanți au reușit mult mai ușor să identifice personajele și instrumentele după lecția de muzică oferită la școală.
Sala Patria a Filarmonicii Brașov a fost plină și a vibrat la acordurile orchestrei conduse de bagheta dirijorului Cristian Oroșanu și la aplauzele prelungi și răsunătoare ale copiilor, școlari și preșcolari, cadre didactice, părinți și bunici (youtube.com/watch?v=kVbUQ7jK6CQ).

Deopotrivă, ne-am bucurat de o interpretare de excepție a instrumentiștilor care au dat viață personajelor poveștii muzicale „Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev, urmărind neobosiți cu privirea fiecare gest al mâinilor, sau mimică a feței maestrului de la pupitrul dirijoral. Era minunat! O altă lume, a sunetelor, a bucuriei! Se putea citi bucuria din ochii instrumentiștilor, erau în lumea lor, a artiștilor! Toate personajele din concertul educativ au fost pe placul copiiilor, deoarece au fost prezentate cu mult umor și dinamism de talentata violoncelistă, Alexandra Enache. Ele au prins aripi, mânuite de minunata prezentatoare și au ridicat copiii de pe scaun de bucurie, sau i-au țintuit în scaune de frică și i-a întristat uneori. La sfârșit, renumita recuzită a prezentatoarei era cât pe ce să rămână incompletă la rugămințile fierbinți ale micilor spectatori, care le-au îndrăgit pe loc și doreau să le ia acasă. Totul s-a rezolvat ușor, până la urmă, rugând prezentatoarea să ne permită să facem o poză cu ele pentru a le păstra mai mult în amintire.

Suntem extrem de încântați și bucuroși că am avut parte de un spectacol de zile mari alături de întreaga orchestră și recunoscători că am fost printre spectatorii norocoși din această minunată zi! Așteptăm cu nerăbdare să revenim, să ne mai umplem și hrănim sufletul cu acordurile și sunetele magice ale instrumentelor muzicale, să înțelegem mai mult din cea mai profundă și mai complexă dintre arte, care declanșează stări afective și trăiri emoționale profunde și te ajută să îți exprimi sentimentele, emoțiile și ideile, să te manifești natural și să comunici cu cei din jur.

În muzică, audiția este esențială și dacă este exersată te ajută să înțelegi mesajul muzical, să înțelegi muzica, să o trăiești, să te identifici cu interpretul și compozitorul, să simți, să vibrezi, să înțelegi și să apreciezi arta muzicală.

Așadar, ascultați muzică! Ea este magică deoarece pune în lumină toate resorturile personalității umane: cognitive, afective, voliționale, psihomotorii, de relaționare interpersonală și de integrare socială.

„Mereu este minunată întâlnirea copiilor cu muzica la ea acasă, în sala de concerte! Nicio altă artă sau materie nu stimulează creierul și sufletul deopotrivă așa cum o face muzica, cel mai frumos limbaj universal din câte există!
A fost o reală încântare să fac cunoștință cu micuții Clasei Pregătitoare ai Școlii Gimnaziale Nr. 6, „Iacob Mureșianu” Brașov, sub  îndrumarea minunatei doamne profesor Mariana Lazăr. Micii spectatori au venit pregătiți la concert, având deja cunoștinte solide despre povestea muzicală și instumentele ce au însuflețit personajele poveștii, cunoștinte deprinse prin joc și creativitate!
Învățarea ne face oameni, iar învățarea cu plăcere ne face oameni fericiți! Micii spectatori de astăzi, vor deveni iubitorii de frumos de mâine, iar asta, cu siguranță va face ca arta să dăinuie și ca lumea viitorului să fie un loc mult mai bun!
Felicitări, tuturor!
Cu admirație,
Alexandra Enache”
(Violoncelist/ Povestitor al Filarmonicii Brașov)

Bibliografie
Mariana Mihaela Lazăr „Valențele formativ-educative ale folclorului copiilor în dezvoltarea deprinderilor ritmico-melodice în perioada prenotației”, Editura Universității Transilvania, Brașov, 2018

 

prof. Mariana Mihaela Lazăr

Școala Gimnazială Nr. 6 Iacob Mureșianu, Brașov (Braşov) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/mariana.lazar

Articole asemănătoare