O lume reală oglindită într-o lume virtuală

Lumea virtuală reprezintă o proiecție a lumii reale generată de computer. Din ce în ce mai mulți copii sunt familiarizați în zilele noastre cu toate formele de tehnologie pe care le utilizează atât la școală cât și acasă. Ei au crescut cu tehnologia de la vârste fragede, și spre deosebire de adulți, nu au nici o temere și ezitare în a o folosi.

Cu ajutorul lumii virtuale, putem păși în alte lumi reale de mult apuse sau alte teritorii nedescoperite, neexplorate încă. Lumea virtuală poate fi o formă de exprimare pentru comunicarea trăirilor personale în scopul creșterii și armonizării ființei. Se poate adresa tuturor persoanelor indiferent de vârstă, însă este indicată în mod special copiilor deoarece în cazul lor introspecția este dificilă.

Suntem în fața ecranului unui computer, laptop sau telefon, atenți la mesajele pe care le primim, și nu prizonieri ai imaginilor. Vrei sa îți faci prieteni noi sau să călătorești prin lume? Nimic mai simplu! Iei mouse-ul și, la câteva clicuri distanță, vei fi condus oriunde în lume, devenind un avion virtual sau un partener de călătorii. Se creează, pur și simplu, o nouă realitate care face parte din viața noastră și poate ocupa un loc în sufletul nostru.

Astfel, ni se satisface dorința de a fi mereu bine informați într-o lume efervescentă, plină de evenimente și într-o societate marcată de comunicare, dominată de senzațional.

Computerul este indiscutabil „copilul teribil” al viitorului, fiind un instrument care, cu timpul, va deveni indispensabil pentru fiecare dintre noi. Această „jucărie” pentru toate vârstele, acest „invitat” cotidian al tot mai multor familii trebuie sa devină un mijloc eficient în atingerea obiectivelor și idealurilor pe care ni le-am propus!

Depinde de noi ce cale vom alege: ne vom lăsa atrași de „partea diabolică” a lumii virtuale sau vom păstra „drumul drept” și vom fructifica, valorifica numai inepuizabilele posibilități benefice? Fiecare e propriul lui stăpân și poate să aleagă.

Lumea virtuală poate reprezenta vocea sau oglinda lumii reale. Conform unui sondaj realizat recent în rândul tinerilor din 16 țări din lume, cei mai mulți dintre aceștia utilizează internetul pentru a comunica cu prietenii lor, având în medie cam 20 de prieteni în spațiul virtual. Peste jumătate din toți tinerii participanți la sondaj își actualizează periodic profilul într-o rețea socială online. Evident, comunicarea online cu prietenii este o prioritate deoarece socializarea nu trebuie să înceteze după terminarea cursurilor – conversațiile continuă pur și simplu online. Menținerea unui echilibru este importantă.

Lumea virtuală are un rol important în casa noastră, determină stimularea canalelor senzoriale, dezvoltarea capacității și a spiritului de observație, stimularea creativității.

Totuși, este important să ne amintim că oamenii în carne și oase și prieteniile reale, locurile și spațiile din lumea reală sunt mai importante decât cele întâlnite în spațiul virtual.

Pentru că fiecare persoană are un set unic de aptitudini, capacități, experiență și instruire, lumea virtuală poate fi reprezentată în mod diferit, ca o oglindă a lumii reale. Viitorul depinde de modul în care oamenii interacționează cu lumea reală, dar și cu lumea virtuală și, mai mult decât atât, depinde de modul în care reușesc să accepte cele două lumi. Important este să trăim cât mai autentic, să eliberăm enorma energie cu care suntem înzestrați, să înfruntăm lumile și orice lucru care ni se arată ca o splendidă oportunitate. Privește lumea surâzând, înțelegând că toate marile cuceriri încep cu un prim pas sau click.

 

prof. Cristina-Silvia Dedu

Școala Gimnazială Nr. 174 Constantin Brâncuși (Bucureşti) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/cristina.dedu

Articole asemănătoare