Multiculturalitate, gastronomie și prietenie prin proiectul Erasmus+ EUtourism

Colegiul Național Petru Rareș Beclean este, din octombrie 2019, partener european în cadrul proiectului de parteneriat strategic în domeniul educație școlară – proiecte de schimb interșcolar KA229, finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene și intitulat „EUtourism” (număr de referință proiect: 2019-1-ES01-KA229-064134_2).

Școala coordonatoare a acestui proiect este Ies Pérez Galdós (Spania), iar școlile partenere din cadrul proiectului sunt: Akcakoca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Turcia), Isis Valdarno (Italia), Srednja skola Hrvatski kralj Zvonimir Krk (Croația), Sule Muzaffer Buyuk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Turcia) și Colegiul Național ”Petru Rareș” Beclean (România). Proiectul se adresează elevilor de liceu, cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani.

În perioada 18-22 noiembrie 2019 a avut loc, în Gran Canaria, prima întâlnire a partenerilor de proiect. Din partea școlii noastre, au participat la această întâlnire doamnele profesoare Cîmpean Marika Emese (coordonator proiect) și Rus Alexandrina-Corina (membru în echipa de proiect).

Prima mobilitate din cadrul acestui proiect a avut loc în perioada 17-22 octombrie 2021, fiind organizată de liceul partener Akcakoca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi din Turcia, provincia Kocaeli. Tema acestei întâlniri a fost ”Gastronomy and games”. La această mobilitate, România a fost reprezentată de profesorii Zinveliu Diana Ramona, Florean Dora Laura, Rus Alexandrina-Corina și de elevii Denes Amalia-Raluca, Bătinaș Melisa Roxana, Munteanu Lorena Damaris, Lechintan Carina-Diana, Pop Georgiana-Veronica-Andreea, Pop Tudor-Mihai.

În prima zi, profesorii și elevii au fost primiți de către reprezentanți ai școlii gazdă, iar domnul director a adresat un cuvânt de bun venit tuturor partenerilor de proiect și a subliniat importanța proiectelor Erasmus pentru școala pe care o conduce. A urmat o vizită în cadrul școlii, iar în continuare, o serie de activități de tip ice-breaking. După masa de prânz, a fost organizată o vizită la Kartepe Municipality unde am fost primiți de d-l Mustafa Kocaman, președintele (guvernatorul) districtului Kartepe. De asemenea, a fost organizată o vizită la una din locațiile în care se face Pismaniye, desertul turcesc tradițional. Aici, elevii și profesorii, au avut oportunitatea de a învăța despre procesul de fabricație al acestui produs și de a-și pune în practică îndemânarea pentru obținerea desertului.

În următoarele două zile s-au desfășurat workshop-uri de prezentare a jocurilor tradiționale pregătite anterior de fiecare țară, precum și activități în aer liber pentru a pune în practică aceste jocuri. De asemenea, elevii au participat la o activitate de plantare de copaci în curtea școlii, fiecare copac plantat fiind etichetat cu numele școlii și țării participante la proiect. Și pentru a nu uita că tema proiectului este turismul, în fiecare după-masă au fost organizate vizite în diferite locații: vizita orașului Izmit, a Parcului Natural Ormanya, vizita orașului Kerpe și a minunatului peisaj oferit de Marea Neagră, turul cultural organizat în Maşukiye etc.

În cea de-a patra zi a mobilității, s-a desfășurat Târgul de Gastronomie, unde, câte doi elevi reprezentanți ai fiecărei țări, au avut acces la bucătăria școlii gazdă și au preparat câte un produs culinar specific țării lor. Concursul a fost jurizat de chefi de renume, medaliați la diferite concursuri naționale și internaționale, motiv pentru care, câștigarea premiului I de către echipa României a fost un moment de reală mândrie și bucurie. În paralel cu acest concurs, a fost organizat și un stand de prezentare a produselor culinare tradiționale fiecărei țări participante, unde produsele românești au fost din nou foarte apreciate.

În ultima zi a mobilității a fost programată o vizită culturală în Istanbul, leagănul civilizației turcești. În cadrul acestei vizite s-au vizitat obiective turistice precum Hagia Sophia, Obeliscul lui Theodosius și Moscheea Albastră.

Această mobilitate ne-a oferit tuturor o experiență de neuitat, multe activități interactive și momente inedite, posibilitatea de-a lega prietenii și de a ne crea amintiri pentru o viață.  Multiculturalitatea, gastronomia și prietenia sunt doar trei dintre termenii-cheie ce caracterizează acest minunat proiect.

prof. Alexandrina-Corina Rus

Colegiul Național Petru Rareș, Beclean (Bistriţa-Năsăud) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/alexandrina.rus

Articole asemănătoare