Calculatorul reprezintă un instrument valoros pentru personalizarea procesului educațional. Acesta depășește rolul simplu de transmitere a informațiilor, oferind programe educaționale adaptate nivelului de cunoștințe și comportamentului fiecărui elev. Dezvoltarea unei metodologii eficiente pentru integrarea calculatorului în procesul educațional a necesitat implementarea principiilor psihopedagogiei. Utilizarea calculatorului în învățământ cuprinde mai multe aspecte: predarea lecțiilor noi, aplicarea și consolidarea cunoștințelor dobândite, evaluarea automată a unei lecții sau a unui set de lecții, precum și verificarea unei discipline sau a unui curriculum școlar complet.
Importanța calculatorului în educație crește constant, acesta devenind aproape esențial datorită faptului că facilitează atât munca profesorilor, cât și a elevilor. Instruirea Asistată de Calculator (IAC) constituie o metodă didactică modernă care îmbină principiile de modelare și analiză cibernetică a procesului educațional cu noile tehnologii informaționale și de comunicare specifice societății actuale.
Sinteza dintre resursele pedagogice ale instruirii programate şi disponibilităţile tehnologice ale calculatorului (sistemului de procesare a informaţiei) conferă acestei metode didactice (instruirea asistată de calculator) calităţi privind:
- informatizarea activităţii de predare–învăţare–evaluare;
- îmbunătăţirea IAC prin intermediul unor acţiuni de: gestionare, documentare, interogare;
- simulare automatizată interactivă a cunoştinţelor şi capacităţilor angajate în procesul de învăţămînt, conform documentelor oficiale de planificare a educaţiei.
Utilizarea tehnologiei digitale integrează o serie de acțiuni instructive-educative benefice pentru activitatea didactică de la clasă. Aceasta poate fi integrată în: organizare și planificare activităților didactice, organizarea informației ce urmează a fi transmisă, provocarea cognitive a cadrului didactic în a depista eventualele greșeli, lacune, probleme sau situații-problemă, rezolvarea sarcinilor didactice, alegerea altor resurse optime în activitatea desfășurată, realizarea unor sinteze recapitulative, optarea pentru resurse digitale adecvate vârstei elevilor și capacitatea de a opera cu acestea.
Proiectarea instruirii presupune activități de organizare și ordonare a materialului ce urmează a fi predat, învățat, evaluat, în stransă corelație cu nivelul de dezvoltare și capacitatea de înțelegere al coletivului de elevi. Calculatorul este un mijloc foarte important în activitatea didactică.
- Îl putem utiliza pentru tehnoredactarea documentelor școlare, de exemplu: planificare calendaristică, planificare pe unități de învățare, proiecte de lecții, documente de evidență școlară, de exemplu: notarea prezenței sau evoluția fiecărui elev.
- Îl mai putem utiliza ca mijloc de predare a conținuturilor, în cadrul lecțiilor de transmitere de noi cunoștințe, sau mijloc de recapitulare/ verificare în cadrul lecțiilor de recapitulare. De asemenea, cu ajutorul acestuia, putem prezenta elevilor diverse video-uri, imagini, scheme, tabele, pentru a înțelege mai ușor anumite informații.
La cele precizate mai sus se mai adaugă realizarea de calcule numerice, realizarea unor bănci de date (adică stocarea anumitor informații).
În ceea ce privește utilizarea calculatorului ca mijloc didactic, cadrul didactic trebuie să treacă printr-un proces de instruire și mai apoi autoinstruire, pentru a învăța să opereze componenta digitală, urmând ca mai târziu să transmită cunoștințele, abilitățile și deprinderi obținute și elevilor, pentru ca și aceștia să fie capabili să utilizeze resursele puse la dispoziție.
Avantajele utilizării resurselor digitale în activitatea didactică:
- Reducerea timpului de lucru
- Creșterea eficienței în studiul disciplinelor exacte
- Se poate oferi într-un timp mult mai redus un feet-back în urma evaluării
În utilizarea calculatorului, unul din elementele cele mai importante o reprezintă alegerea programelor cu care alegem să lucrăm. Acestea trebuie să fie la îndemâna oricărui elev, să nu perceapă taxe și cel mai important să ofere conținuturi adecvate vârstei elevilor.
O taxonomie a softului utilizat în învăţămînt, avînd drept criteriu opoziţia dintre „centrarea pe student”, la o extremă, şi „auxiliar al profesorului”, la cealaltă, o găsim la P. Gorny:
1. Suporturi pentru învăţare nedirijată
* Instrumente pentru rezolvarea de probleme:
– sisteme de programare;
– sisteme de modelare dinamică;
* Instrumente pentru structurarea cunoaşterii prin organizarea datelor:
– procesarea textelor şi pregătirea documentelor;
– sisteme hipertext;
– utilitare pentru design;
– baze de date;
– tabele matematice;
* sisteme de comunicare;
* sisteme de regăsire a informaţiei, inclusiv hipermedia.
2. Învăţare prin descoperire dirijată:
– sisteme de simulare;
– jocuri (didactice) asistate de calculator;
– sisteme de monitorizare (procese, robotică);
– sisteme tutoriale inteligente.
3. Resurse pentru predare şi învăţare:
– tabla electronică etc, inclusiv multimedia;
– tutoriale;
– sisteme de exersare.
4. Auxiliare pentru managementul educaţional şi administrarea unităţilor şcolare.
În concluzie, eu consider faptul că, utilizarea calculatorului ca resursa digitală, în activitatea de la clasă este foarte utilă, ușurând foarte mult munca cadrului didactic.
Referințe bibliografice
1. Achiri I., Cara A. Proiectarea didactică: orientări metodologice. Univers pedagogic, Chişinău, 2004.
2. Adascaliţei A. Instruire asistată de calculator, IAC. Proiectarea Sistemelor Informatice Multimedia, sursa Internet.
3. Cerghit Ioan. Metode de învăţămînt. Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1997
4. Zamfir Gabriel. 2007. Integrarea aplicaţiilor în instruirea asistată. Editura Economică, Bucureşti.
5. www.edu.ro – Ministerul Educaţiei şi Cercetării.