Implicare și coeziune comunitară prin acțiunile de voluntariat

„De ce să mă implic în acțiuni de voluntariat?”. „Nu am timp și nici nu mă pricep la asta,” „Făcând voluntariat, eu nu obțin niciun beneficiu.” „Nu simt nevoia să fac asta.” Acestea sunt câteva dintre stereotipurile legate de voluntariat care încă persistă în societatea românească. În ultimii ani însă  situația s-a schimbat, iar ca dovadă de necontestat sunt proiectele admirabile puse în practică de asociații și organizații neguvernamentale, precum Dăruiește viață!,  Zi de bine sau Casa bună.

Construirea unui spital specializat în oncologie pediatrică, găzduirea și consilierea părinților copiilor bolnavi de cancer, oferirea de sprijin medical de specialitate, activități sportive, ateliere practice sau lecții cu copiii din medii dezavantajate, iată câteva dintre acțiunile prin care se concretizează conceptul de activism civic și implicare comunitară.

Întâlnim la tot pasul situații existențiale dramatice și oameni care au nevoie de sprijin într-un fel sau în altul, astfel încât fiecare dintre noi poate deveni un voluntar, poate dărui din timpul, energia și resursele sale, pentru a face lumea noastră mai bună.

Voluntariatul implică schimbul benefic de experiențe și idei, oportunitatea de a cunoaște oameni noi, șansa de a lega prietenii durabile. E de la sine înțeles că acesta presupune dăruire și empatie, compasiune și deschidere către celălalt, toleranță și respect, spirit civic și organizatoric, optimism și curaj, inițiativă și colaborare, responsabilitate și dinamism.

Felul în care va arăta viitorul lumii noastre depinde într-o măsură semnificativă de modul în care copiii sunt educați, astfel că este absolut necesar să le cultivăm acestora interesul pentru activitățile de voluntariat.

Pentru a le dezvolta competențele sociale și civice elevilor Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Galați, dar și pentru a le consolida sentimentul apartenenței la o comunitate școlară definită prin implicare și solidaritate, am inițiat  și desfășurat o serie de activități și proiecte educaționale, între care Săptămâna fructelor și legumelor, proiect SNAC, în cadrul căruia părinții, elevii și cadrele didactice din școala noastră au oferit fructe și legume proaspete copiilor instituționalizați, dar și alimente bătrânilor de la Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sf. Spiridon” din Galați. Colectarea de fructe și legume a contribuit la responsabilizarea copiilor și conștientizarea necesității implicării întregii comunități în susținerea celor mai vulnerabile categorii sociale.

Prin proiectul Miracol de Crăciun, am urmărit încurajarea spiritului de echipă, empatia și solidaritatea. Activitățile proiectului au constat în organizarea unor ateliere de lucru, confecționarea de obiecte handmade, donații de cărți și obiecte, urmate de vânzarea acestora în cadrul unui târg caritabil. Fondurile strânse au fost donate pentru sprijinirea elevei I.B.A., care a avut nevoie de o intervenție chirurgicală de specialitate în străinătate.

De asemenea, ne-am implicat în proiectul Daruri de la mic la mare, o campanie de donații derulată cu scopul de a strânge obiecte de vestimentație pentru mai mulți copii cu situație financiară precară din școala noastră.

Proiectul Eu… Tu… împreună constă în activități remediale menite să construiască un parteneriat de învățare,  conectând elevii de gimnaziu și liceu, în contexte de învățare colaborativă. Activitățile de susținere a elevilor de gimnaziu se organizează prin instruire unu-la-unu, cu un tutore-coleg, elev de liceu, sub îndrumarea cadrelor didactice participante la proiect, în activități de învățare – exersare a noțiunilor lacunare, săptămânal, în timpul liber.

În urma parteneriatelor și a activităților de voluntariat derulate am reușit să dezvoltăm elevilor noștri sentimentul apartenenței la o microcomunitate școlară incluzivă și coezivă, am realizat o mai bună colaborare între elevi, dar și între elevi și cadrele didactice, între educatori și părinți.  Elevii noștri și-au dezvoltat competențele socio-emoționale, au dobândit mai multă încredere în ei și și-au dezvoltat stima de sine, au lucrat în echipă, au empatizat, au legat prietenii noi.

Cel mai important câștig rămâne însă conștientizarea importanței voluntariatului, ca extraordinară formă de a învăța prin implicarea și  acțiunea în sprijinul celorlalți.

Bibliografie
inimadecopil.ro/fii-voluntar/
iteach.ro/experientedidactice/importanta-activitatii-de-voluntariat-pentru-educatie
www.francebenevolat.org/

 

prof. Florina Grigore

Liceul Teoretic Mircea Eliade, Galați (Galaţi) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/florina.grigore

Articole asemănătoare