De la vis la realitate – Școala Competențelor din Școala Gimnazială „Marin Preda”

Articolul a fost scris ca urmare a participării la workshopul ”A Project Management System for a Better Quality of Teaching”, mobilitate desfășurată în Barcelona. Scopul seminarului a fost orice descoperirea faptului ca orice vis al nostru cu privire la cariera didactică sau dezvoltarea școlii noastre, poate deveni realitate dacă ne disciplinăm în a face proiecte si planuri cu scopuri bine definite.

În Scoala Gimnazială” Marin Preda” Pitesti se desfășoară proiectul Erasmus + ”Școala Competențelor” (2016-2018) 2016 -1-RO01-KA101-023724. Am avut oportunitatea de a participa la cursul ” A Project Management System for a Better Quality of Teaching „, o mobilitate desfășurată în Barcelona, avandu-l ca formator pe profesorul Alessandro Pumpo. A fost o experiență interesantă, pragmatică si motivatoare, așa cum ne-am obișnuit să fie societatea din vest.

Profesorul ne-a învățat că orice vis al nostru cu privire la cariera didactică sau dezvoltarea școlii noastre, poate deveni realitate dacă ne disciplinăm în a face proiecte si planuri cu scopuri bine definite. O parte esențială a oricărui proiect este scopul acestuia. Să fixezi niște scopuri realiste înseamnă să ai bătălia pe jumătate câștigată, cealaltă jumătate este să știi să îți faci un plan aplicabil, care să aibă finalitatea dorită.

Din păcate mulți dintre noi fixăm ținte irealizabile sau eșuăm în a fi consecvenți. În acest scop am fost sfătuiți să respectăm următorii pași:

1. Alege înțelept scopul! – trebuie să fie unul motivator și specific, care să te ducă o treaptă mai sus în cariera ta. Ai putea să-ți pui următoarele întrebări: • Ce contează cel mai mult pentru mine si poate fi îmbunătățit? • Ce schimbări doresc să implementez pentru a îmbunătăți performanțele școlii mele? • Am deja o rutină care a adus o plafonare? • Cum pot îmbunătăți relaționarea din școala mea? • Ce noi competențe doresc să dobândesc sau să dezvolt ? • Ce sper să experimentez în noul an școlar? Și nu în ultimul rînd, planifică un scop care îți va permite cuantificarea. Să vezi pașii progresului. Gândește-te cum poți să ții o evidență a progresului și cum se va vedea finalitatea lui. Pe scurt,fixează un scop SMART (specific, măsurabil, realizabil, relevant, ancorat în timp).

2. Fii pozitiv! Este ușor să aluneci pe panta negativismului. Formulează scopul în mod pozitiv, gandindu-te la ceea ce vrei să aduci in cariera și în școala ta, nu la ceea ce vrei să îndepărtezi, pentru că acestea se vor șterge de la sine când te vei concentra pe ceea ce vrei să dobândești.

3. Scrie! Transcrierea scopului este o unealtă care te va ajuta să rămâi dedicat, legat de ce ți-ai propus. Cei ce și-au scris scopul și au evaluat săptămânal progresul au fost semnificativ mai aproape de reușită față de cei ce nu au notat nimic. După ce l-ai scris pune-l undeva unde poți să-l vezi în fiecare zi, să ți-l amintești și să te ajute să rămâi motivat.

4. Concepe un plan de acțiune detaliat! Un plan de acțiune de succes rezidă în împărțirea lui în etape mici și realizabile. Înainte de a trece la acțiune, scrie fiecare pas pe care trebuie să-l faci în atingerea scopului tău. Fii cât se poate de specific și detaliat. Dacă o etapă este prea dificilă, nerealistă concepe pași mai mici care să te ajute să o realizezi. Amintește-ți cheia: etape realiste si realizabile …și marchează realizarea lor pentru că aceasta îți va aduce satisfacție. S-ar putea să-ți fie de ajutor dacă vei răspunde în scris la următoarele întrebări: • Ce fac deja și m-ar ajuta să ating scopul pe care mi l-am propus? • Cum voi urmări progresul? Ce voi măsura în mod specific? • Cine m-ar putea ajuta în monitorizarea progresului? Poți urmări progresul tău într-un jurnal al activităților unde să-ți notezi gândurile, sentimentele și temerile pe care s-ar putea să le ai pe parcurs.

5. Răsplătește-te! Să fixezi un scop și să-l realizezi nu este întotdeauna ușor, așa că răsplătește-te pe tine și echipa ta de-a lungul realizării lui și la sfârșit vei vedea că totul a fost binemeritat. Pe lângă toate acestea realizarea planului pe care ți l-ai propus te ajută să ramâi concentrat, să fii mai eficient în activitatea ta, îți va da un sens, un simțământ al utilității si vei experimenta o creștere a valorii de sine.

Când folosești resurse valoroase cum sunt timpul, energia și atenția ca să realizezi un scop important îți vei consolida sensul carierei și îți vei putea spune: “Sunt suficient de capabil să fac pașii necesari ca să fiu cel mai bun din ce pot fi!”

prof. Simona-Iuliana Pelease

Școala Gimnazială Nr. 10 Marin Preda, Pitești (Argeş) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/simona.pelease

Articole asemănătoare