Manierele reprezintă ingredientul minune care-i ține uniți pe cei apropiați. Ne ajută extrem de mult să întărim legăturile cu frații, cu părinții, cu amicii, cu colegii și profesorii. Dar ce se poate întâmpla dacă bunele maniere deprinse de tine nu sunt în concordanță cu o anumită situație în care te afli? E foarte simplu! Trebuie doar să te gândești cum ți-ar plăcea să fii tu tratat și cu siguranță vei fi mulțumit.
Fundamentul bunelor maniere îl reprezintă câteva principii de bază: respectul, considerația și sinceritatea. Dacă ai de gând să faci o impresie plăcută, ține cont de ele!
Adulții trebuie să fie un exemplu pentru copii. Nu degeaba spunem că fiul sau fiica este oglinda mea, oglinda a ceea ce se întâmplă în mediul familial. Foarte însemnat e modul de comunicare. Vorba dulce, mult aduce… Obișnuiți-vă copiii cu expresiile magice: „cu plăcere”, „scuză-mă”, „te rog”, „nu, mulțumesc”, „aș putea oare”. Sigur se vor simți mai bine utilizându-le, iar aprecierea celor din jur va fi considerabilă.
Modul în care utilizăm cuvintele are o influență deosebită asupra celor din preajma noastră. Copiii „absorb” orice gest, orice vorbă și e păcat pentru societatea de mâine să nu plantăm în sufletul lor semințe bune de fapte bune. Și să nu uităm! Adăugă și-un zâmbet pe față când comunici cu ei!
Respectând, la început, reguli mici de conduită, ajungem să devenim „dependenți” de practicarea lor. Simpla lor încălcare ne face să ne simțim în neregulă. Ne formăm deprinderile unui comportament civilizat, supunem filtrului personal anumite situații, implicând propria responsabilitate. Vom căpăta o anumită reputație pozitivă sau negativă, ce ne va însoți peste tot mult timp.
Ca să facem o impresie plăcută celor din jur începem cu lucruri mărunte. Salută pe cei cunoscuți, pe cei cu care intri în contact! Utilizează un limbaj adecvat! Fii amabil! Alege doar ceea ce e potrivit pentru tine! Acordă interes celor cu care discuți! Respectă intimitatea celorlalți! De câte ori ai ocazia, ajută-i ce cei de lângă tine!
Și după atâtea rânduieli, ne mai simțim în largul nostru? O, da! Ce stare de bine putem avea când ne manifestăm politicos, iar cei din jur sesizează asta! Este posibil să fii și manierat și să te distrezi? Cum să nu! Bunele maniere sporesc șansele ca distracția să fie nemaipomenită. Aici intervine considerația, cheia unei atitudini potrivite în anumite situații. Este esențial ca noi să gândim dacă cei din jur ar aprecia sau nu comportamentul nostru. Intervine empatia. Să ne transpunem în pielea celorlalți. Cum te-ai simți dacă…?
Ca să-i ajutăm pe cei mici să fie civilizați, manierați, trebuie să începem cu noi, adulții. E necesar să conviețuim respectându-i pe ceilalți ca să fim la rândul nostru tratați asemenea. Asta ține de educație. Doar un om educat este om! Este mai mult decât necesar să nu chinuim să trăim astfel încât să nu ne fie jenă de ceea ce facem, de ceea ce vorbim etc. Rânduiala unui comportament civilizat se formează pe parcursul repetării acțiunilor în cauză, dar într-o manieră firească, care devine cu timpul banală. Dacă inițial depunem efort pentru așa ceva, cu timpul va deveni ceva normal. Bunele maniere ni le formăm în sânul familiei, în primii șapte ani de viață. Când mergem undeva „ne însoțesc”!
Atitudinea politicoasă trebuie să fie permanentă, este un mod de a fi.