Beneficiile practicării sportului pentru copii

Încă de la o vârstă fragedă, copiii  duc o viață sedentară, petrecând multe ore in fata calculatorului, ajungând de cele mai multe ori  să se deplaseze cu mașina sau transportul public, rămânând foarte puțin timp  dedicat mișcării și sportului. Activitatea fizică la copii este foarte importantă deoarece, dacă se desfășoară în mod regulat, îi ajută pe copii să realizeze și să mențină o bunăstare fizică adecvată. Activitatea sportivă desfășurată în mod regulat, în special la copii, este un instrument fundamental pentru întărirea imunități organismului, previne bolile si obezitatea. Prin creșterea consumului de energie, sportul contribuie la reducerea masei grase facilitând o creștere mai armonioasă a corpului.

La nivel psihologic, sportul îi permite copilului să obțină o bună adaptabilitate, ajută la combaterea anxietății și depresiei. Alte avantaje ar fi depășirea timidității și creșterea stimei de sine, îmbunătățirea abilităților sociale, prin cooperarea cu alți copii.

Un aspect pedagogic deosebit de interesant care poate fi înregistrat la copiii care se dedică practicării unui sport, pe lângă dezvoltarea fizică și psihologică, constă în dobândirea unui sentiment mai mare de responsabilitate în viața de zi cu zi: copilul învață să profite la maximum de timpul disponibil pentru studiu, organizarea diferitelor activități zilnice în funcție de acesta. În acest caz, rolul părinților este foarte important, deoarece aceștia au datoria de a încuraja copilul pentru practicarea unui sport, cultivând împreună cu el perseverența în desfășurarea activității alese, ceea ce se dovedește a fi o condiție prealabilă importantă pentru viitorul intelectual al copilului.

Practicarea unui sport învață valori importante precum prietenia, solidaritatea, loialitatea, munca în echipă, autodisciplina, respectul de sine, încrederea în sine și în ceilalți, respectul față de ceilalți, modestia, comunicarea, capacitatea de a face față problemelor, dar și independența.

Acestea sunt toate principiile la baza dezvoltării. Pe lângă faptul că are un rol fundamental în transformarea copiilor în adulți responsabili, sportul îi aduce pe tineri împreună, îi ajută să facă față provocărilor zilnice și să depășească diferențele culturale, lingvistice, religioase, sociale și ideologice. Sportul este un limbaj universal capabil să reducă golurile și să promoveze valori fundamentale și indispensabile pentru o pace durabilă. Este un mijloc extraordinar de a ușura tensiunea și de a încuraja dialogul.

Alegerea unei activități sportive trebuie făcută împreună cu copilul, satisfăcându-i dorințele și evaluând gradul de satisfacție sau intoleranță odată ce cursul a început. Puteți alege sporturi individuale, precum înotul, dansul sau artele marțiale etc., care favorizează dezvoltarea armonioasă a corpului, îmbunătățesc coordonarea motorie, durata de atenție sau puteți alege sporturi de echipă precum rugby, volei, fotbal sau baschet etc. Aceste sporturi de echipă tind mai mult să favorizeze agregarea și relațiile dintre colegi, ajutând, de asemenea, abilitățile sociale și capacitatea de a colabora în munca în echipă. Sporturile de grup pot fi probabil mai stimulatoare pentru copiii mai mici.

La orice vârstă începi să faci sport, rolul instructorului este un punct important de referință. Instructorul nu este doar un profesor, care dă cunoștințe tehnice, ci o figură profesională care este capabilă să empatizeze cu copilul, care știe să-l asculte și care este capabil să se facă auzit. Instructorul continuă să joace un rol decisiv: are sarcina de a-și motiva elevul, de a-l sprijini în timpul antrenamentului, dar și de a întrerupe, dacă este necesar, lecția pentru a se opri și a vorbi cu el.  Prin stabilirea unei relații de încredere, devine mai ușor să se confrunte cu sacrificiile pe care antrenarea și învățarea le presupun elevului.

Practicarea unui sport este recomandata tuturor copiilor chiar si celor cu diferite probleme de sănătate, important este să cereți întotdeauna sfatul medicului pediatru sau medicului specialist, care va putea indica cea mai potrivită activitate de la caz la caz. Din aceste motive și din alte mii de motive, credem cu adevărat că este esențial să alegem împreună cu copiii un sport care să îi poată însoți încă din primii ani ai copilăriei. Acesta este un mod valid de a contribui într-un mod sănătos la creșterea și formarea lor ca indivizi.

 

prof. Antoniu Pop

Școala Gimnazială, Hășdate Finișel (Cluj) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/antoniu.pop

Articole asemănătoare