Baschetul și importanța practicării lui în școală

Copiii activi fizic vor deveni, cel mai probabil, adulţi activi, iar copiii de astăzi au foarte multe opţiuni atunci când vine vorba de alegerea sporturilor pe care doresc să le joace. Baschetul este atât un mijloc al educației fizice, de perfecționare a dezvoltării fizice și aptitudinilor de mișcare a oamenilor, o formă de manifestare cu caracter ludic a exercițiului fizic cât și un sport în sine, o disciplină sportivă.

Baschetul este  este un joc sportiv de echipă  şi un sport foarte îndrăgit şi practicat în toata lumea. A fost inventat ca urmare a unor cerințe sociale obiective, fiind apoi utilizat în scopuri educativ-recreative și formative. De aceea, azi el reprezintă  și o disciplină sportivă deoarece face parte din ramurile sportive ale procesului instructiv-educativ. Se poate practica sub formă sportului de performanță, atât în  învățământul de masă cât și în asociațiile și cluburile sportive.

Acest sport oferă condițiile optime pentru dezvoltarea complexă a deprinderilor și calităților motrice, deoarece  angrenează multe din acțiunile procesului educației fizice: mersul, alergarea, săritura și aruncarea, etc. Practicarea jocului de baschet în şcoală alături de celelalte jocuri sportive: atletism, gimnastică, fotbal, etc  contribuie pozitiv la conturarea personalității tinerilor, la  dezvoltarea spiritului de echipă, a iniţiativei, a perseverenței, la formarea capacității de angrenare rapidă în ritmul activităților sociale, la o dezvoltare fizică armonioasă în deplină stare de sănătate.

Aşadar, acest sport are numeroase avantaje asupra tinerilor, de aceea practicarea lui este binevenită în rândul acestora. Printre beneficiile practicării acestui sport, se numără:

• Dezvoltarea armonioasă a organismului şi întărirea sănătăţii

Acest sport contribuie la a întărirea forţei oaselor,  datorită faptului ca este un ”exerciţiu cu greutatea corpului”. De asemenea, îmbunăţăţeşte sănătatea cardiovasculară, deoarece fiind un joc cu ritm foarte crescut, inima este nevoită să pompeze alert. Şi sistemul imunitar  şi sănătatea mentală şi emoţională au de câştigat de pe urma practicării acestui sport, fiindcă stresul este redus şi  energia este maxima.
Jucând baschet, îţi antrenezi toţi muşchii corpului,  îti întăreşti şi  picioarele, dar şi  braţele  prin aruncări la coş si dribblinguri.

• Dezvoltarea  autodisciplinei şi a spiritului de observare şi concentrare

Atunci cand joci baschet trebuie respectate o serie de reguli ceea ce duce la  dezvoltarea autodisciplinei. Mintea este pe tot parcursul jocului concentrată şi în alertă pentru a putea realiza cu exactitate şi rapiditate acţiunile de  pe teren şi pentru a putea lua deciziile cele mai bune. Baschetul îti dezvoltă spiritul competitiv , corectitudinea, spiritual de observaţie, deoarece trebuie sa fii mereu concentrat la adversari si coechipieri şi să iei decizii rapide pe baza acţiunilor lor.

• Îmbunătățirea orientării în spaţiu, a echilibrului

Baschetul este un joc care necesită conştientizare spaţială. Trebuie să fii conştient  cum eşti poziţionat în teren pentru a realiza lovituri bune, pentru a te apăra eficient sau pentru a şti cu exactitate unde trebuie să ajungi când coechipierul sau adversarul pasează mingea.

• Creșterea încrederii şi a stimei de sine

Un beneficiu major  al jocului de baschet este ca îţi dă mai multă încredere în tine şi în abilităţile pe care le ai,  iti imbunătăţeste respectul de sine. Cu cat eşti mai încrezător, cu atât vei putea sa înfruntiproblemele apărute şi să găseşti soluţiile optime. Acest lucru are un efect pozitiv asupra fiecarui aspect al vietii.

Practicarea unui sport, inclusiv a baschetului, contribuie profund la formarea caracterului copiilor şi tinerilor, la creşterea  respectului de sine. Aceştia ajung să conştientizeze că au anumite aptitudini, ceea ce duce la creşterea nivelului de încredere în sine.

• Îmbunătățirea dezvoltării sociale şi a abilităților de lucru în echipa

Fiind un sport colectiv,  de echipă, baschetul constituie o oportunitate extraordinară pentru copii şi tineri de a lega prietenii de durată cu colegii de echipă,  de a colabora cu aceştia pentru a-şi atinge obiectivele şi de a se susţine unii pe ceilalţi. De asemenea, intrând în contact cu antrenori si jucători mai mari, aceştia pot deveni modele pentru jucătorii mai tineri. Baschetul contribuie la dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi la eficientizarea muncii în echipă.

• Educarea calităților morale a trăsăturilor pozitive de caracter și de comportament

Sportul, inclusiv baschetul,  este prin excelenţă un mediu favorabil pentru dezvoltarea unor trăsături pozitive de caracter, pentru că tinerii se confruntă aici cu numeroase provocări cu care se vor întâlni mai târziu în viaţa adultă: colaborare, competiţie, perseverenţa în faţă dificultăţilor, sacrificiu, ambiție de a atinge obiectivele propuse, etc. De asemenea dezvoltă determinarea și perseverența,  calități pe care toți sportivii ar trebui să le aibă şi fără de care nu ar putea trece peste eșecuri și înfrângeri.

Aşadar, practicarea baschetului în şcoală promovează un stil de viață sănătos, dezvoltă motricitatea generală, sănătatea mentală şi emoţională și cultivă spiritul competitiv în condiții de fair play.

Bibliografie
1. Bachner L., Ionescu D – „Baschet – tehnică, tactică, metodică” – EdituraPolitehnica – 2003
2. Hrişcă A, Negulescu C- Baschet, Ed. Sport-Turism, 1988
3. Popescu F, Porfireanu M- Baschetul în scoala, Editia II, Ed.Fundaţiei România de mâine, Bucureşti, 2010

 

prof. Dorinel Ispas

Colegiul Național Horea Cloșca și Crișan, Alba Iulia (Alba) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/dorinel.ispas

Articole asemănătoare