Aplicațiile Google pentru elevi și profesori

Aplicațiile Google sunt o alternativă gratuită  foarte utilă cadrelor didactice și elevilor. Am ales pentru prezentare câteva dintre cele mai utilizate servicii sau aplicații Google și adresele web de la care pot fi accesate.

Gmail este un serviciu de e-mail rapid, cu funcţii de căutare şi cu mai puţin spam.
www.gmail.com

Google Calendar este o aplicație gratuită web de gestionare a timpului oferit de Google. Oferă calendar personal la care se poate acorda acces şi prietenilor. Se pot stabili întâlniri cu prietenii, creând evenimente direct în calendarul lor, se poate adăuga oricând calendarul cursurilor, termenele de predare a proiectelor, sărbătorile şi evenimentele. Calendarul Google trimite automat notificări gratuite prin SMS sau email.
www.google.com/calendar/

Google sites oferă o modalitate simplă de a crea un site chiar dacă utilizatorul nu a mai creat un site niciodată. Construirea unui site se realizează fără a scrie nici măcar o linie de cod. Este la fel de usor ca redactarea unui document. Pentru a economisi mai mult timp, se poate alege un template din sute de template-uri predefinite. Site-ul poate fi partajat cu colegi , elevi, colaboratori printr-o simplă apăsare de buton. Creatorul site-ului controlează cine poate să vadă și cine poate să modifice siteul și are mereu opțiunea de a schimba aceste privilegii.
sites.google.com/

Google Drive este serviciul care permite ca toate fișierele să fie disponibile oriunde ne-am afla, cu condiția să avem la dispoziție un calculator conectat la internet. Pentru început, aplicația Drive oferă spațiu de stocare Google gratuit de 15 GB, pentru a păstra organizate în foldere fotografii, povestiri, modele, desene, înregistrări, videoclipuri – absolut orice. Fișierele din Drive pot fi accesate de pe orice smartphone, tabletă sau computer. Deci fișierele ne vor urma oriunde am merge. Putem invita rapid alți utilizatori să vizualizeze, să descarce și să colaboreze la orice fișier dorim, fără atașamente prin e-mail.
drive.google.com/

Google Chrome este un navigator web de tip open source dezvoltat de compania Google. Este cel mai utilizat browser la momentul actual, având o cotă de piață de 52.1 % din totalul utilizatorilor de internet.

Google Translate  este un serviciu online de traducere gratuit, ce permite traducerea unei secțiuni de text, sau pagină web, într-o altă limbă.
Google Translate, ca și celelalte sisteme de traducere, are limitele sale. De obicei, Google Traducere oferă posibilitatea de a înțelege textul tradus, însă nu poate oferi întotdeauna traduceri perfecte. Anumite limbi au o mai bună traducere decât altele.
translate.google.com/

Blogger permite publicarea de articole periodice sau actualizate neîntrerupt ce au de obicei un caracter personal. Ca regulă, actualizarea blog-urilor constă în adăugiri de texte noi, asemenea unui jurnal, toate contribuțiile fiind afișate în ordine cronologică inversă. Google oferă un serviciu rapid, simplu şi gratuit.
www.blogger.com/home

Google classroom este o aplicație disponibilă pentru utilizatorii Google Apps for Education (o suită gratuită cu instrumente online, printre care se numără Gmail, Drive, Calendar, Sites).
Aplicația Classroom a fost concepută pentru a-i ajuta pe profesori să creeze și să colecteze temele fără să mai fie nevoie de hârtie și are funcții care permit economisirea timpului prin posibilitatea de a crea automat o copie a unui document Google pentru fiecare elev/student. De asemenea, aplicația creează dosare Drive pentru fiecare elev/student și temă în parte și, astfel, totul rămâne organizat.
Elevii/studenții pot păstra evidența temelor care trebuie predate accesând pagina Teme și să înceapă să lucreze la ele cu un singur clic. Profesorii pot vedea rapid cine și-a terminat sau nu tema și să ofere feedback și note în timp real, direct din Classroom.
www.google.com/intl/ro/edu/classroom/

Google Art Project oferă posibilitatea de a vizita marile muzee ale lumii.
Aplicația permite un tur virtual 3D pe culoarele multor muzee – treptat se adaugă altele – iar tablourile pot fi privite la o rezoluție mare, din diverse unghiuri. Trecerea de la o galerie la alta se face mai ușor decît în spațiul real prin folosirea unui motor de căutare care oferă sugestii de autori și opere dintre cele expuse în muzeul respectiv. În prezent, găsim indexate în Google Art Project următoarele muzee: Van Gogh – cel din Amsterdam, Palatul Versailles, Thyssen Bornemisza din Madrid, Tate Britain din Londra, Ermitajul din Sankt Petersburg, Muzeul de Arta Metropolitană din New York, Galeriile Uffizi din Florența și multe altele.
www.google.com/culturalinstitute/project/art-project

Bibliografie:
1 .   www.google.com/about/company/philosophy/
2.     www.google.com/enterprise/apps/education/products.html
3.     ro.wikipedia.org/wiki/Google

prof. Ileana Neciu Mîrlă

Liceul Tehnologic Virgil Madgearu, Roșiorii de Vede (Teleorman) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/ileana.neciu

Articole asemănătoare