Animalele de companie – între dorință și responsabilitate

Întrucât numărul celor care cresc animale de companie sau își doresc acest lucru este într-o continuă creștere, am considerat oportună implicarea elevilor mei din clasa a III-a,  în proiectul european eTwinning “Do you need me? Because I need you!”,  inițiat de școala noastră. Scopul acestuia a fost de a învăța despre câini și pisici ca prieteni ai oamenilor într-un mod amuzant, plăcut și interesant, dar și de a-i conștientiza pe copii cu privire la responsabilitățile ce decurg din dorința de a avea un animal de companie.

Implicarea în acest proiect le-a oferit copiilor  oportunități de înțelegere culturală, dezvoltarea limbajului, abilități practice și artistice, tehnologie și educație socială, toate într-un context de educație internațională. Schimburile de materiale și conținut create de elevi au fost esențiale pentru acest proiect care a oferit oportunități de a dezvolta mai multe abilități vizate de curriculum, inclusiv abilități sociale, încredere în sine, muncă în echipă și învățare independentă.

Prin activitățile desfășurate, copiii au reușit să descopere relația dintre oameni și animalele lor de companie, să afle despre câini și pisici ca mamifere, să învețe cuvinte noi în limba engleză, să caute, să analizeze și să selecteze informații despre acestea, ca mamifere și caracteristicile diferitelor rase, să scrie povești despre prietenii lor necuvântători în limba lor maternă și engleză, să învețe cântece și poezii legate de acest subiect, să afle și să stabilească reguli despre cum să te comporți în jurul unui câine necunoscut, să acumuleze cunoștințe despre ele ca animale domestice.

O primă activitate în cadrul proiectului a fost realizarea unor fotografii cu animalele lor de companie sau a unor desene cu animalul pe care și l-ar dori în viitor. Prezentarea lor a fost nu doar amuzantă, ci și interesantă, deoarece copiii au relatat cu lux de amănunte povestea animalului din curtea sau casa lor sau chiar întâmplări hazlii petrecute în compania acestora.

O altă activitate foarte interesantă și mai ales educativă a fost întâlnirea cu un medic veterinar care le-a vorbit copiilor despre responsabilitatea de a avea un animal de companie și despre respectarea unor reguli esențiale în îngrijirea și creșterea acestuia. Acesta, timp de o oră a povestit copiilor multe lucruri interesante și utile și a răspuns cu multă răbdare nenumăratelor întrebări adresate de ei.  Copiii au aflat că animalele de companie:

  • oferă prietenie și iubire sinceră, adevărată
  • sunt  un ajutor de nădejde în multe situații grele pentru bolnavi, nevăzători
  • salvează pe cei îngropați sub avalanșe, cutremure, de la înec
  • asigură paza locuințelor  și a noastră
  • ajută ciobanii să controleze turmele de oi și să le păzească de lupi și urși
  • sunt alinare pentru bătrânii singuri.

Copiii au primit sfaturi pentru îngrijirea animalelor de companie:

  • să le ofere condiții normale de viață
  • să corespundă locuinței lor
  • să aibă condiții de mișcare și odihnă
  • hrana și apa să le fie oferite regulat și să fie îndestulătoare
  • să fie preocupați de curățenia și igiena lor și a locului
  • să nu uite de îngrijirea medicală (vaccinare, deparazitare)
  • să-i educe pentru a înțelege ce au voie și ce nu au voie și pentru a se purta frumos.

Următoarea activitate din cadrul proiectului a fost întâlnirea cu un biolog care a reușit timp de o oră să le capteze atenția și interesul copiilor, povestindu-le foarte frumos despre animalele de companie exotice (canari, peruși, șerpi, iguane, broaște țestoase), pe care unii oameni le preferă și le cresc în casele lor. Aceștia au fost impresionați de amănuntele pe care le-au aflat cu privire la ce implică îngrijirea acestor animale.

În cadrul aceluiași proiect, am avut și activități artistice, respectiv realizarea de către copii a unor picturi pe pietre, dar și confecționarea unor câini și pisici din hârtie folosind tehnica origami. Lucrările lor au constituit obiectul unei expoziții care a putut fi admirată atât de colegii lor, cât și de părinți.

La finalul proiectului ne-am propus, folosindu-ne de toate informațiile pe care le-am aflat de la specialiști,  să realizăm un minighid cu reguli și sfaturi pentru toți copiii care doresc să crească un animal de companie. Sperăm ca el să fie un sprijin pentru toți iubitorii acestor minunate creaturi.

 

prof. Cristina Sas

Școala Gimnazială Nr. 7 Sfânta Maria, Timișoara (Timiş) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/cristina.sas

Articole asemănătoare