Importanța educației științifice și proiectele eTwinning

Educația și formarea constituie o parte a vieții noastre. Progresul tehnologic rapid și schimbările aferente ale profilurilor profesionale și ale cerințelor, fac ca învățarea de-a lungul vieții trebuie să fie indispensabilă,  iar sistemele de educație și formare profesională să se adapteze rapid la această realitate. Se caută persoane tot mai competente și cu un înalt nivel de educație. Competențe cum ar fi creativitatea, gândirea critică, luarea inițiativei și soluționarea problemelor joacă un rol important în confruntarea cu complexitatea și schimbările societății de astăzi. Învățarea limbilor străine, însușirea unor competențelor digitale, antreprenoriale și STEM (științe, tehnologie, inginerie și matematică) au devenit esențiale pentru elevi, tineri și chiar adulți.

Cuvinte cheie: educație, știință, chimie, motivare, inginerie.

Educația și formarea constituie o parte a soluției de a angaja cât mai multe persoane în locuri de muncă decente, de a răspunde mai bine nevoilor de competențe ale economiei. Având în vedete evoluția exponențială a tehnologiei dar și cu schimbările aferente ale profilurilor profesionale și ale cerințelor, învățarea de-a lungul vieții trebuie să se realizeze cât mai mult, totul fiind într-o continuă schimbare. Trebuie să existe o strânsă colaborare între școală, societatea civilă și industrie. Toate sistemele de educație și formare profesională trebuie să se adapteze la această realitate (eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/ALL/?uri=CELEX:52018DC0024).

În calitate de profesor de chimie, explic elevilor că totul este știință și fără ea nu putem trăi. Este deosebit de important să motivăm, să sprijinim și să educăm elevii în domeniile științelor și inginerie. Scopul meu, ca profesor este de a atrage tinerii către disciplina chimie și implicit către știință, mai ales în aceste vremuri, când elevii sunt parcă atrași din ce în ce mai puțin de obiectele reale.

Dacă avem în vedere educația științifică, aceasta are bazele în educația timpurie, când învățăm că apa este lichidă la temperatură obișnuită și dacă vom răsturna cana va curge, ne va uda și, eventual, va țipa mama. Dacă vom ține un bulgăre de zăpadă în mână acesta se va topi, la fel ca înghețata. Dacă vom pune un lemn pe foc acesta se va transforma în cenușă, cel mai simplu fenomen chimic care poate fi înțeles încă din fragedă pruncie.

Pentru atragerea elevilor către disciplina chimie (și nu numai), am propus diferite proiecte cu caracter interdisciplinar, inspirate din viața de zi cu zi care implică pe lângă chimie, biologia, agronomia, medicina, protecția mediului, informatica, tehnologia informației și chiar desenul sau literatura.

Un astfel de exemplu a fost proiectul eTwinning: Chemistry Experiments At Home Evde Kimya Deneyleri, realizat doar on-line, în semestrul al II-lea al anului școlar trecut. Pentru acea perioadă, a fost un lucru fantastic faptul de a participa la un astfel de proiect. În cadrul acestui proiect au participat 110 copii și 11 profesori din 4 țări, doi din Georgia, unul din Iordania, unul din România și șapte din Turcia. Dintre cei nouă elevi ai mei doar doi au mai participat anterior la proiecte internaționale și doar unul la proiecte eTwinning. De asemenea, și pentru mine a fost pentru prima data când am participat la un proiect eTwinning. Alături de ei am învățat să folosesc platforma Twinspace dar și să comunic mai bine în engleză, eu nefiind profesor de specialitate.

Acest proiect s-a bazat pe experimente chimice realizate în casă. În cadrul acest proiect, elevii au învățat cât de importantă este chimia în viața de zi cu zi. Prepararea unui fel de mâncare sau curățenia zilnică implică diferite fenomene chimice. Au fost implicate două grupuri de elevi, de clasa a noua respective a zecea.

Fiecare temă a corespuns cu materia învățată în România. Temele au fost discutate pe grupuri dar și individual cu copiii, folosind Microsoft Teams, Messenger sau telefonul. Elevii au realizat experimentele acasă, de multe ori sub supravegherea video a mea. Rezultatele obținute au fost ulterior prezentate individual sau au fost prelucrate în grupuri de 2-3 elevi sau chiar 5-10 (pe teme).

De asemenea au utilizat mijloace moderne, instrumente web pentru colaborarea on-line, Google Docs, Canva pentru logo, pentru prezentarea școlii. Au realizat și prelucrat diferite filmulețe în care prezentau experimentele realizate. Sau au studiat diferite similitudini între modele teoretice, prezentate simplu dar foarte sugestiv, folosind lucruri care le avem în propria bucătărie.

Cred că cel mai bun mod de a atrage tinerii către știință este faptul de a le demonstra că nu pot trăi fară ea. Iar implicarea elevilor în diferite proiecte contribuie mult la atragerea lor către știință dar și la dezvoltarea unor competențe cheie privind limbile străine și științele STEM. Proiectul a fost unul de succes, obținând atât certificatul național de calitate cât și cel european.

Referințe
1. Dumitraș Cristina-Amalia, Education, Family education “The 7 years at home!”, Publishing House Esențial Proiect Educațional, 2021.
2. eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/ALL/?uri=CELEX:52018DC0024.
3. Dumitraș Cristina-Amalia, Science education, The Attraction of youth toward science strategic goal of the knowledge society, 2—21 september 2021, București, România.

 

prof. Cristina Amalia Dumitraș

Colegiul Tehnic Lațcu Vodă, Siret (Suceava) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/cristina.dumitras

Articole asemănătoare