Algodoo, o aplicație interesantă de coding

Educația online, utilizarea aplicațiilor de tip construcție, coding, animație în aceste timpuri grăbite își fac loc în activitățile zilnice ale copiilor. Pentru un profesor modern, a descoperi și transmite astfel de aplicații care stimulează creativitatea elevilor este o adevărată provocare. Cu minime cunoștințe de ICT, prin învățare și exersare, apar momente care colorează viața de zi cu zi. O astfel de aplicație, descoperită recent, pe care eu am recomandat-o elevilor mei din clasa a III-a, este ALGODOO.

Educația online, utilizarea aplicațiilor de tip construcție, coding, animație în aceste timpuri grăbite își fac loc în activitățile zilnice ale copiilor. Pentru un profesor modern, a descoperi și transmite astfel de aplicații care stimulează creativitatea elevilor este o adevărată provocare. Cu minime cunoștințe de ICT, prin învățare și exersare, apar momente care colorează viața de zi cu zi. O astfel de aplicație descoperită recent pe care eu am recomandat-o elevilor mei din clasa a III-a este ALGODOO.

Algodoo este un simulator de fizică 2D care își propune să fie ușor de utilizat, educativ și distractiv. „Fizică”, „ușor” și „distractiv” nu sunt cuvinte pe care toată lumea le-ar lega între ele, dar Algodoo se apropie mult mai mult de realizarea acestui aspect decât puteți expertiza.

Programul se deschide cu ceea ce arată ca un instrument de desen obișnuit. Selectați, faceți clic și glisați și puteți desena cutii, cercuri, unelte, frânghii, lanțuri și multe altele asemănătoare desenului animat.

Cu toate acestea, acestea nu sunt doar forme statice – sunt obiecte reale în lumea 2D a lui Algodoo și puteți interacționa liber cu ele.Acest lucru ar putea începe foarte simplu. Dați clic, trageți și plasați un cerc și îl veți urmări sări. Aruncați un dreptunghi mare pe o formă mai mică și vor fi deviați în direcții diferite. Acest lucru ar putea începe foarte simplu. Dați clic, trageți și plasați un cerc și îl veți urmări sări. Aruncați un dreptunghi mare pe o formă mai mică și vor fi deviați în direcții diferite. Acesta este doar începutul. Aveți posibilitatea să conectați și să combinați obiecte, să adăugați lichide, arcuri și balamale, să vă jucați cu optica și lentilele, să modificați gravitația, frecarea, atracția și multe altele. Doar să faceți clic dreapta pe un obiect vă arată imediat cât de puternic poate fi Algodoo. Selectarea „Materialului” pentru un obiect nu face decât să pară din oțel, cauciuc sau lemn, ci stabilește valori precum densitatea, masa, frecarea, restituirea și atracția, pentru a face scena  cât mai realistă.

Dacă nu doriți să intrați în acest tip de complexitate, nicio problemă: programul are un depozit online integrat cu peste 100.000 de scene create de alți utilizatori. Am găsit jocuri, simulări (roller coaster, o scară rulantă), modele de diferite obiecte (mașini, avioane) și multe altele, toate gratis pentru descărcare și modificare. De asemenea, pentru inițiere, se găsesc tutoriale pe care, dacă le urmezi pas cu pas, vei reuși să realizezi animațiile date, iar mai apoi să creezi altele, mai complicate.

 

prof. Adela-Gabriela Mureșan

Școala Gimnazială Mihai Eminescu, Năsăud (Bistriţa-Năsăud) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/adela.muresan

Articole asemănătoare