Implicare şi responsabilizare în Proiectul SOR „Aripi libere”

Copiii de 8-10 ani dovedesc un interes deosebit pentru activităţile organizate într-o altă manieră decât cele care respectă rigorile proiectării didactice.

Oportunitatea unei astfel de activităţi a venit din partea Societăţii Ornitologice Române, când li s-a propus copiilor să cunoască  efectele negative ale braconajului păsărilor cântătoare pe teritoriul României prin participarea la acţiunile cuprinse în proiectul „Aripi libere”. Reprezentanţii acestei organizaţii au avut în prim plan sensibilizarea micuţilor la traumele suferite de micuţele păsări cântătoare sau răpitoare  atunci când se plantează capcane artizanale pentru capturarea lor.

Cu prilejul organizării acestei activităţi, elevii au făcut cunoştinţă cu speciile de păsări cântătoare ce se găsesc pe teritoriul României. Au particularizat aceste cunoştinţe la un areal mai restrâns: judeţul Galaţi prezentând informaţiile înregistrate pe parcursul observaţiilor directe efectuate în drum spre şcoală sau în drum spre bunici, cunoştinţe (mulţi dintre copii au bunici sau rude ce locuiesc în judeţul Galaţi). Nu mică le-a fost surpriza când au descoperit că sunt mai multe specii de ulii sau şoimi sau piţigoi.

Activitatea a căpătat o încărcătură emoţională deosebită când celor mici li s-au prezentat efectele asupra vieţuitoarelor prin folosirea arsenalului ilegal confecţionat de braconieri pentru capturarea lor şi, mai ales, a metodelor barbare folosite de aceştia pentru a le menţine în captivitate până vor fi vândute.

Punctul culminant l-a constituit momentul în care li s-a spus copiilor că aceste păsări nu pot trăi mult timp în captivitate şi soarta lor este cumva decisă din momentul în care sunt prinse, chiar dacă ar exista posibilitatea eliberării lor ulterior (probabilitate foarte mică, însă să fie eliberate).

Pornind de la toate aceste informaţii, copiii au ajuns la concluzia că trebuie să se implice activ în acest demers al descurajării și combaterii fenomenului capturării de păsări cântătoare și vânzarea lor în piețele și oboarele. Au decis că pot împărţi pliante prin care să informeze oamenii despre tot ce ei au aflat prin participarea la activitatea din cadrul proiectului “ Aripi libere”. Apoi şi-au luat angajamentul ferm de a implica şi părinţii care odată informaţi pot lua legătura cu autoritățile, de la Garda de Mediu la Poliție și Jandarmerie, pentru semnalarea acestor practice ilegale care afectează, pe termen scurt, viaţa păsărilor şi, pe termen lung, echilibrul unui ecosistem întreg.

prof. Valentina-Luminița Tanasaciuc

Școala Gimnazială Nr.22 Dimitrie Cantemir, Galați (Galaţi) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/valentina.tanasaciuc

Articole asemănătoare