Vestitorii primăverii în culoare și floare: mărțișorul

Sosirea primăverii este așteptată cu multă bucurie. Este anotimpul în care natura renaște. De aceea, se cuvine să ne pregătim și să o întâmpinăm prin intermediul unui proiect educațional – „Vestitorii primăverii în culoare și floare: mărțișorul”. Acesta se adresează elevilor claselor VII-VIII ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 Adunații Copăceni, județul Giurgiu. Proiectul a încercat să surprindă bucuria venirii primăverii prin ochii unui copil care are inocența, candoarea specifică vârstei.

„Scopul educației nu este să crești volumul de cunoștințe ci să creezi posibilitatea ca un copil să descopere și să inventeze, de a crea oameni care sunt capabili de lucruri noi.” – Jean Piaget

Copilăria este cea mai frumoasă etapă din viața unui om în care se surprinde cel mai bine vestitorul primăverii: mărțișorul. Este o realitate faptul că elevii se pregătesc de sosirea primăverii din timp, gândindu-se cum să întâmpine primăvara, ce mărțișoare să ofere celor din jurul lor. Astfel s-a născut acest proiect educațional dedicat sosirii primăverii. În cadrul proiectul, am propus trei secțiuni: mărțișorul, creație artistică și creație literară.

În cadrul acestui proiect, am urmărit să dezvoltăm creativitatea și imaginația elevilor, care au realizat mărțișoare din diverse materiale: boabe de fasole, hârtie colorată, fetru, lemn, flori și diverse accesorii. Am organizat un atelier de creație, în cadrul căruia fiecare participant a realizat un simbol al primăverii.

Fiecare elev s-a exprimat artistic în funcție abilitățile personale. Elevii au surprins prin creațiile lor culoarea, frumusețea și floarea. În atelierul de creație, fiecare elev s-a transformat într-un artist care a realizat mărțișoare care să vestească primăvara prin culoare și floare. Elevii au realizat produse unicat din resurse materiale simple. Pe parcursul atelierului, am sesizat bucuria de a face, de a construi un simbol al primăverii.

Procesul de producție a necesitat energie, atenție și multă creativitate. Ceea de i-a determinat să-și desăvârșească opera de creație a fost dorința de a aduce bucurie prin intermediul unui dar făurit prin efortul propriu dar mai ales, de a oferi un dar unic, creat special pentru o persoană. „Mânați” de dorința de a întâmpina primăvara, de a oferi semenilor noștri un vestitor al primăverii, am pornit pe calea de a aduce fiecare la școală o resursă materială din care am putea confecționa un mărțișor și pe care o avem acasă, care era în plus, pentru a realiza un simbol al primăverii pe care să-l oferim în dar, unei persoane care se poate bucura de el. Gândul bun a fost cel care a făcut să confecționăm mărțișoare, pe care le-am dăruit unor membrii ai colectivității noastre, din dorința de a oferi zâmbete, bucurie și de aduce primăvara în viața fiecărei persoane.

Am putea spune că această campanie s-a desfășurat sub semnul oferă un zâmbet, un surâs care să aducă prin culoare și floare bucuria primăverii. În felul acesta, putem înțelege că împreună putem fi o forță, dacă suntem uniți de dorința de a aduce bucuria primăverii. Ajutorul să fie liantul care ne adună în cadrul proiectului. Să fim conștienți că împreună putem să încercăm să aducem în lumea satului nostru, a școlii, bucuria de a dărui. Căci darul nostru deși este simbolic, bucuria primăverii, bucuria de a oferi, este însăși esența vieții. În acest mod elevii vor deveni părtași ai educației de caritate, vor înțelege că numai dăruind vei dobândi.

Inițial elevii erau puțin dezorientați, căci nu credeau că un dar simbolic poate aduce un zâmbet. Am observat cum în fiecare zi a săptămânii se aduce în cadru proiectului resursele necesare. Au văzut cum fiecare coleg cu bucurie contribuie la acțiune, devine un voluntar, oferă o mână de ajutor. S- a realizat o echipă sudată, motivată să-și realizeze visul de a aduce „un strop” din bucuria primăverii în casele fiecărui. S-a creat o atmosferă în care fiecare a oferit și a primit ceva. Acest lucru s-a observat în momentul în care am oferit mărțișoare. Persoanele care au primit mărțișorul au oferit emoție și recunoștință în momentul în care au primit în timp ce elevii au oferit bucurie și empatie.

Dincolo de darul simbolic, am reușit să mobilizăm generozitatea, bunătatea, sensibilitatea.

Misiunea școlii este de a educa, de a forma la absolventul de gimnaziu competențe, abilități, capabilitatea de a empatiza, a fi solidar cu cei de lângă el. Se impune să oferim elevilor modele, să-i învățăm că trebuie să-și ajute aproapele, să ofere din ceea ce au, să împartă cu cei din jur.

Bunătatea, dărnicia, solidaritatea, empatia să fie valorile care să le ghideze orientarea elevilor noștri de-a lungul timpului, căci lecția de astăzi, pe care am realizat-o împreună, va rămâne în memoria afectivă a elevilor.

Elevul de astăzi este cetățeanul de mâine. Credem că în acest fel vom sădi în sufletul elevilor valorile autentice.

 

prof. Aurelia Țintea

Școala Gimnazială Nr. 1, Adunații-Copăceni (Giurgiu) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/aurelia.tintea

Articole asemănătoare