Totul a început de la un proiect eTwinning. Taste the Music

În perioada 28 mai – 2 iunie 2019, elevii care fac parte din grupul „Copiii Curcubeu”, fondat și coordonat de profesor Viviana Raluca Ionescu de la Școala Gimnaziala de Arte nr 5, în colaborare cu Mircea Ionescu, dirijor și Lorena Topcsov, profesor, au participat în Italia, la Reggio Emilia, la premiera absolută a operei „Narciso” de Massenet, în cadrul OSMIM-OPERA, o colaborare italiano-română cu elevi și profesori de la Școala Gimnazială „M. E. Lepidus” din Reggio Emilia, Școala Gimnazială „G. Marconi”, Școala Gimnazială „J. Zannoni”, Școala Gimnazială „A. Balletti” din Quattro Castella, cu elevi și studenți de la liceul „Matilde di Canossa” și de la Institutul Superior de studii muzicale „A. Peri și C. Merulo” din Reggio Emilia, un proiect conceput de Stefano Cenci și Luigi Pagliarini.

Cele trei spectacole prezentate au avut un real succes în fata publicului italian, care i-a ovaționat în picioare pe participanții din Romania la sfârșitul reprezentațiilor. Primele doua spectacole au fost dedicate exclusiv elevilor de la școlile din regiune, iar al treilea, seara, a fost dedicat adulților. Regia spectacolului i-a aparținut lui Stefano Cerci, care a adus pe scenă, în interpretarea actorilor, a soliștilor, a balerinilor, a coriștilor, viziunea omului modern despre frumusețe și despre iubirea de sine, de-a lungul secolelor, susținută de sonoritățile muzicii de opera scrise de Massenet. Spectacolul s-a numit „NARCISO • NELLO SGUARDO DEGLI ALTRI ”.

Turneul grupului „Copiii Curcubeu” a continuat apoi în Quattro Castella – Puianello, unde elevii și profesorii români au participat în cadrul Festivalului European al Orchestrelor de Tineret la doua cursuri de măiestrie, unul de orchestra și unul de cor, susținute în fața elevilor de la școlile de muzică din regiune de către maeștrii Luigi Pagliarini și Mircea Ionescu. A treia zi a turneului a fost dedicată muzicii de cameră. Elevi din cinci țări din Uniunea Europeana, printre care și România, au susținut momente muzicale la Cinema Eden din Quattro Castella. O seară specială, dedicată multiculturalismului, în care fiecare formație a prezentat muzica specifică culturii din care provine. Elevele din cvartetul care a reprezentat România au încântat audiența cu o prelucrare camerală a cunoscutei piese „Mocirița cu trifoi”.

Ultima zi a turneului elevilor din România a fost și ultima zi a Festivalului European al Orchestrelor de Tineret. În Piața Centrală a localității Quattro Castella, în fața a sute de muzicieni participanți la Festival și a publicului din regiune, grupul nostru a încântat pe toată lumea cu un repertoriu cuprinzând muzică de film, după ce în deschiderea concertului au format, sub bagheta dirijorului Pagliarini, o mare orchestră europeană împreună cu elevi și profesori din Germania, Ungaria, Irlanda și Italia. Coordonatorul proiectului european a fost Saverio Settembrino.

Parteneriatul cu elevii și profesorii din Italia și din celelalte țari participante a început încă din octombrie 2018, când elevii romani, alaturi de elevi din șapte țări europene – Italia, Germania, Polonia, Irlanda, Portugalia, Turcia au participat la proiectul eTwinning „Taste the music”. Atunci s-au făcut primii pasi în colaborarea cu profesorii și elevii europeni pe care i-am întâlnit mai târziu. Următorii pași au fost făcuți în februarie, în vacanța intersemestrială, cu un masterclass de orchestră și unul de cor, susținute de Luigi Pagliarini și de Saverio Settembrino la Școala Gimnaziala de Arte nr 5.

Cu ocazia acestui proiect, considerăm că au fost atinse toate obiectivele propuse in proiectul eTwinning inițial. Acestea au constat în consolidarea dimensiunii europene a educației prin încurajarea cooperării internaționale dintre instituțiile din învățământul preuniversitar și universitar, îmbunătățirea calitativă și cantitativă a cunoașterii limbilor europene, promovarea multiculturalismului, a colaborării și a mobilității în domeniul educațional, precum și încurajarea inovației în ceea ce privește metodele pedagogice și tehnicile informaționale. În plus, elevii participanți s-au familiarizat cu genuri muzicale diferite. De la operă, aflând ce implică realizarea complexă a unui astfel de spectacol, pornind de la concepția regizorală și până la detaliile tehnice de culise, chiar în țara în care acest gen muzical își are originea, și până la pop, jazz, rock sau etno-folk, în cadrul Festivalului European al Orchestrelor de Tineret.

Și schimbul de experiență dintre profesorii aflați în acțiunea de mobilitate a fost un obiectiv atins cu succes, aceștia colaborând în formarea Orchestrei Europene cu profesori din alte patru tari. Deplasarea s-a făcut pe buget propriu, iar elevii romani au fost găzduiți la familiile elevilor italieni.

Diseminarea proiectului a constat în prezentarea afișelor, a programelor de sală și a articolelor elogiative din presa italiană, cronici de specialitate ale spectacolelor, în cadrul unui eveniment organizat în toamna anului 2020. În același an, grupul din România a participat în format online la întâlnirea muzicală cu prietenii din țările participante la Festivalul European al Orchestrelor de Tineret.

Și, pentru că ecourile spectacolului încă nu s-au stins și pentru că Narcis merită văzut, așa cum și-a dorit regizorul, „prin ochii altora”, pregătim în luna noiembrie 2022 în cadrul Școlii Gimnaziale de Arte nr. 5 o vizionare a spectacolului, precedată de o discuție cu elevii pe tema mitului lui Narcis. Cu această ocazie, vom prezenta înregistrarea video integrală a spectacolului „Narciso” de J. Massenet. Tot în toamna acestui an ne dorim să invităm elevii din Italia care au colaborat cu elevii români, pentru a participa la un nou proiect, o noua activitate educativă de mobilitate.

„Acolo unde e muzică, nu poate fi nimic rău.” – Miguel de Cervantes

 

prof. Lorena Topcsov

Școala Gimnazială de Arte Nr. 5 (Bucureşti) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/lorena.topcsov

Articole asemănătoare