Școala de vară „Joc şi creație”, o alternativă plăcută de descoperire şi dezvoltare a potenţialului creativ al copilului

Începută  dintr-o joacă constructivă, după cum îi spune şi numele, Școala de vară „Joc şi creație”, s-a dovedit a fi nu doar o alternativă plăcută de petrecere a timpului liber, ci şi un mediu atractiv, favorabil dezvoltării aptitudinilor, creativităţii şi imaginaţiei copiilor. Aceștia, prin sensibilitate, creativitate și gândire, pot dezvălui, dacă sunt provocați, realizări fascinante.

Vacanţa de vară reprezintă pentru preșcolarii și elevii Școlii Gimnaziale Izbiceni nu doar sfârşitul unui an şcolar, ci şi începutul unei perioade mult aşteptate: Școala de vară „Joc şi creație”. Pentru că de fiecare dată ne-am bucurat de apreciere şi interes din partea elevilor şi a părinţilor deopotrivă, am încercat să ducem mai departe acest proiect.

Școala de vară „Joc şi creație”, este o școală în care predomină armonia și inventivitatea. Aici se regăsește un mediu atractiv și un cadru favorabil dezvoltării aptitudinilor, creativității, imaginației, gândirii critice. În fiecare an, în perioada vacanței de vară, s-au jucat creând, au învățat jucându-se, s-au implicat într-o gamă variată de activități interactive, creative și recreative.

Succesul şi satisfacţiile pe care le-am resimţit după fiecare ediţie, ne-au motivat să organizăm şi în această vară cea de-a patra ediţie a acestei şcoli. Tot mai mulți elevi se arată dornici să descopere lucruri noi, să-şi pună în valoare creativitatea şi inteligenţa şi nu în ultimul rând „să se joace”, explorându-şi laturile necunoscute ale personalităţii.

Unele activităţi propuse pentru anul acesta reprezintă o continuare a celor din anii anteriori: Atelierul „Cunoaștere şi literatură-Solii poveștilor”, Atelierul „Cunoaștere, matematică în bucătărie”, Atelierul ’’Bunele maniere – Sunt mare, știu să mă comport în orice împrejurare”, iar altele sunt noi: Atelierul „Sport, ştiinţă şi poveşti”, ce constă în cunoașterea unor tehnici simple de oferire de prim ajutor în situații de urgență, Atelierul „Poveștile hârtiei – Pliați și zâmbiți”.

Această nouă călătorie într-o lume a cunoaşterii nu ar fi fost posibilă fără sprijinul unor colegi devotaţi şi dedicaţi verbului „a educa”. Şi pentru că „a educa înseamnă a semăna cu înţelepciune şi a culege cu răbdare, a fi un căutător care caută comorile inimilor” (A. Cury), d-na director Patricia Frîncu împreună cu cadre didactice din învățământul primar și preșcolar și alți parteneri locali implicați în buna desfășurarea a proiectului şi-au propus să descopere miracolul ascuns în fiecare dintre elevi.

La sfârșitul lunii august, ziua când se încheie acest proiect, resimţim aceeaşi bucurie născută din sufletele calde ale elevilor noştri, încântaţi că au participat la o nouă ediţie şi că-şi doresc cu nerăbdare o nouă vară, pentru o nouă ediţie.

Noi promovăm copilul creativ, copilul care are curajul de a privi până dincolo… şi mai departe.

prof. Mihaela-Florica Fulgă

Școala Gimnazială Izbiceni (Olt) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/mihaela.fulga

Articole asemănătoare