Rolul părinților în educația copiilor

Familia influențează și modelează persoana umană. De multe ori, gândul de a deveni părinți ne copleșește, datorită faptului că responsabilitatea de a oferi îndrumare ani la rând copilului ni s-ar putea părea împovărătoare. Este o experiență nouă pentru noi. Pentru evitarea capcanelor de natură morală ale lumii moderne, părinții trebuie sa asigure un cadru sigur, o dezvoltare echilibrată și armonioasă a familiei.

Pe măsură ce cresc, copii sunt asaltați de o mulțime de informații eronate în ce privește normele morale, unele provenind de la cei de-o vârsta cu ei, iar majoritatea din mass-media. Aceste influențe negative devin evidente in perioada adolescenței. Pentru o dezvoltare fizica sănătoasă părinții stabilesc un anumit program zilnic de alimentație, de joaca, de pregătirea lecțiilor, de culcare, de curățenie fizică sau alte activități.

Exemplul părinților, prin comportamentul, vorbirea și gesturile lor sunt esențiale în educarea copilului. Comunicarea cu regularitate cu copilul îi va întipări în minte valori morale înalte. Explicarea acestora copilului îl va conduce către un mod de viață echilibrat, plăcut, acceptat în societate. Atenția binevoitoare, calma, cu tact, plină de tandra afecțiune acordata acțiunilor, sentimentelor, stărilor sufletești ale copilului ii conferă liniște și siguranță în cadrul familiei.

Participarea activa a părinților în educație conduce la rezultat bune la scoală și în societate pentru mult timp. Copii devin adulți maturi, pregătiți sa înfrunte realitatea, cu o personalitate puternica. Pentru crearea unui climat favorabil de dezvoltare armonioasă a copilului, este important să-i învățăm pe copii elemente de baza ce țin de educație, care pot să-i stimuleze. De exemplu cultura generală, judecata morală sănătoasă, responsabilitatea, abilitățile sociale, autocontrolul, dezvoltarea atenției și concentrării, curajul de a învăța să pierzi.

La conturarea caracterului copilului, setul de valori și ritualuri din mediul social în care trăiește îi oferă răspunsuri la întrebări despre propria existență. Când îl ajutăm sa fie conștient de consecințele propriilor acțiuni, îl responsabilizăm. Folosindu-ne de exemple din viața reală, îi explicăm copilului că cei ce au ales o conduită greșită au avut de suferit consecințe tragice, iar cei ce au făcut ce era corect au tras foloase. De asemenea, nu trebuie scutit de consecințele propriilor greșeli, dar nefolosind niciodată metode fizice sau psihice dure, bazate pe forță. Calități precum cinstea, onoarea, ospitalitatea, iubirea, politețea, punctualitatea, nonviolenta, trebuie insuflate de la vârsta frageda a copilăriei. Îl vor ajuta mai târziu în conviețuirea pașnică din familie și comunitate.

Este important să învățăm copilul să fie atent, să se concentreze pe activitatea trasată de părinți cu anumite reguli clare. Rezultatul va fi dezvoltarea perseverenței, a răbdării și a stăpânirii de sine. Din copilărie, trebuie să conștientizeze stare noastră de imperfecțiune. Copilul trebuie să se obișnuiască cu faptul că va face greșeli și cu faptul că viața nu este presărată numai cu bucurii, ci și cu necazuri. Trebuie să-l învățam să-și asume eșecul ca fiind o parte fireasca a vieții, sa tragă concluzii din aceste eșecuri, sa fie dispuși să-și asume riscuri rezonabile.

Viața modernă de astăzi bazată pe viteza informațiilor este de neconceput fără calculator și internet. Abuzul folosirii acestor mijloace conduce la înlocuirea vieții reale cu realitatea virtuala. Părinții trebuie sa fie conștienți de acest pericol. Ei trebuie sa afle ce-l motivează pe copil sa petreacă mult timp în folosirea acestor mijloace. Motivațiile copilului dețin rezolvarea acestui aspect, prin luarea masurilor necesare. De asemenea conținutul indecent al programelor sau informațiilor trebuie sa conducă la blocarea accesului copiilor la acestea de către părinți. De aceea, părinți vor stabili un program cu reguli și consecințe clare. Părinții și copii trebuie sa fie conștienți ca folosirea corespunzătoare a tehnologiei este un instrument valoros în educație.

Educația asigură viitorul oricărei națiuni care aspiră la prosperitatea și fericirea cetățenilor.

 

prof. Maria-Cristina Constantin

Adeona Kindergarten, Buzău (Buzău) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/maria.constantin1

Articole asemănătoare