Resurse digitale utile în activitățile dedicate Crăciunului

Perioada de predare online a venit cu multe provocări, cadrele didactice au fost nevoite să se adapteze noilor cerințe pentru a continua să satisfacă nevoile elevilor. Predarea, în această, perioadă a presupus mult mai mult decât folosirea unui dispozitiv conectat la internet în locul unei săli de clasă. A presupus folosirea asiduă a multiplelor resurse digitale care s-au dezvoltat foarte rapid și eficient, resurse care ajută la predarea și interacțiunea cu elevii.
Toată această perioadă de perfecționare a cadrelor didactice în utilizarea tehnologiilor digitale ne este acum de un mare folos în predarea la clasă, în realizarea de diverse materiale  și proiecte pentru orice materie, făcând activitățile tot mai atractive și adaptate noilor nevoi ale elevilor. Aceste instrumente digitale pot face predarea, învățarea și evaluarea mai dinamice, ludice și interactive.

Dacă e să ne referim la perioada sărbătorilor de Crăciun, activitățile în care se învață, se prezintă și se practică obiceiurile de Crăciun pot fi foarte atractive, pe placul elevilor, integrând cunoștințe, abilități și valori specifice diverselor discipline de studiu.

Câteva exemple de instrumente și resurse digitale sunt descrise succint, prin exemple și imagini, pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra modului în care pot fi folosite în activitatea didactică în perioada de predare a unităților dedicate Crăciunului:

Canva  – superlativul resurselor digitale – o platformă de design grafic, utilizată pentru a crea grafică de socializare, prezentări, postere, documente și alt conținut vizual. Aplicația include șabloane pe care utilizatorii le pot folosi. În Canva se pot face video-uri și design grafic uimitor. („Ce cadouri pregătesc?”,  „Cu ce colinde îi încântăm pe creștini?”…)
www.canva.com
(Exemple de resurse educaționale deschise create cu Canva)

Padlet oferă elevilor posibilitatea de a lucra în echipă și de a aduna idei în timp real, eliminând unele probleme care apar, de obicei, în mediul fizic (inhibiția sau frica de a fi judecat, nevoia de a aștepta să ne vină rândul să vorbim). Fiind o aplicație pentru gândire creativă, poate fi utilizată în diferite moduri, scopul depinzând doar de creativitatea profesorului și /sau a elevului. („Cum îl așteptăm pe Moș Crăciun”, „Ce facem special și diferit de Crăciun”…)
https://padlet.com
(Exemple de resurse educaționale deschise create cu Padlet)

Quizlet – platformă ce poate fi folosită pentru a studia diverse subiecte și pentru a evalua nivelul de cunoștințe al elevilor și le permite crearea de flashcards, niște cartonașe foarte utile pentru procesul de învățare, deoarece elevii se pot autoevalua și pot decide ce informații necesită aprofundare.  („Care sunt obiceiurile românilor de Crăciun?”, „Care sunt obiceiurile din zona în care locuim?”….)
quizlet.com/en-gb
(Exemple de resurse educaționale deschise create cu Quizlet)

Bookcreator  – este o aplicație permisivă și atractivă, care  oferă  posibilitatea de creare de cărți digitale pe  diferite teme. („Crăciunul în familie”, „Vacanța de Crăciun”, „Așteptându-l pe Moș Crăciun”…)
bookcreator.com
(Exemple de resurse educaționale deschise create cu Bookcreator)

Genially  – este o platformă online care permite crearea de infografice, video, ghiduri, imagini și prezentări digitale colorate, artistice și creative, dar și jocuri, teste distractive online. („Omulețul de zăpadă”, „ Târgul de Crăciun”, ….)
genial.ly

Exemple de resurse de sezon create cu Genially:

Scopul școlii nu este numai acela de a dobândi informații din diferite domenii, ci și acela de a le permite elevilor să gândească critic, să își exprime opiniile sau sentimentele într-un cadru sigur și să formeze relații. Astfel, aceste resurse digitale pe care le avem la dispoziție sunt instrumente digitale care pot facilita atingerea acestor scopuri.

* * *

Alte instrumente online și resurse educaționale în format digital: https://digitaledu.ro/aplicatii-educationale

 

prof. Diana-Mihaela Recea

Școala Gimnazială, Viișoara (Cluj) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/diana.recea

Articole asemănătoare