Quizlet și Le Petit Nicolas

Quizlet este un instrument online care poate fi util elevilor și profesorilor pentru dezvoltarea competențelor cheie. Articolul este un exemplu de folosire a acestuia plecând de la o temă dragă elevilor, Le Petit Nicolas.

Ai auzit de cartea Le Petit Nicolas ? Încă nu? Poate ai văzut filmul… sau desenele animate? Poate ți-a citit cineva când erai mai mic sau … poate te vei opri din răsfoitul revistei pe care tocmai ai primit-o și vei afla acum. Creată de doi autori de geniu – René Goscinny a semnat textele iar Jean Jacques Sempé desenele –  cartea Le Petit Nicolas, tradusă în mai mult de 75 de limbi, este un clasic al literaturii franceze. « L’univers du Petit Nicolas est un monde idéal. C’est l’enfance que Goscinny et moi aurions aimé avoir. C’est le grand talent de Goscinny d’avoir réussi à créer un monde de gosses tel que tout le monde en rêve. Il n’y a jamais de drame dans le vie de Nicolas » explica Sempé. Umorul lui Goscinny și poezia lui Sempé fac din acest personaj universal, unul care seduce generații diferite din culturi diferite.

Nicolas e un puștan care are o viață normală. Joacă fotbal, fuge de la școală, sparge vaze-n casă, se bate cu colegii. Și are o mulțime de colegi de clasă care sunt și ei pe primul loc la năzbâtii. Micul Nicolas este un volum despre aventurile pe care copilăria le oferă puștilor prea plini de energie, năzdrăvăniile pe care aceștia le încearcă și încurcăturile în care intră.

Iată ce cred elevi ai Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” despre această carte:

„Mie mi-a plăcut foarte mult cartea Le petit Nicolas deoarece este o carte interesantă, în care se povestesc năzbâtiile lui Nicolas și a prietenilor lui. Aceasta carte te ține cu sufletul la gură, te face să râzi la glumele lor si sa te întristezi când sunt pedepsiți. Recomand cu căldură aceasta carte. Indiferent ce vârstă ai, ea te va captiva.” (MA, clasa a VI-a B)

„La ora de franceză, doamna profesoară ne-a citit câteva paragrafe din aceasta carte. Mi-e mi-a plăcut foarte mult deoarece cartea era amuzantă și prezenta unele întâmplări comice din punctul meu de vedere.” (BO, clasa a VI-a B)

„E o carte bună, te distrezi citind-o. Cartea e făcută pentru copii din ziua de azi. Ea are o coperta fină cu ilustrații alb-negru, paginile au și desene. Copilul Nicolas e amuzant și toata viața lui e o aventură. Părerea mea despre aceasta carte este că merita să o citești și că merită toți banii”. (FL, clasa a VI-a C)

„La prima vedere mi s-a părut o carte normală, dar pe parcursul paginilor și imaginilor, am intrat in viața lui Nicolas amuzându-mă și regăsindu-mă în toate prostiile făcute de el. Cartea este potrivită pentru fiecare copil. Odată ce începi să citești nu mai poți lăsa cartea din mână. Fiecare capitol prezintă o prostie făcută de Nicolas, la final fiind pedepsit de părinți. Sunt sigură ca fiecare copil a făcut cel puțin o prostie prezentată în carte. Este o carte foarte amuzantă și potrivită pentru vârsta noastră.” (CP, clasa a VI-a C)

„Am vrut să citesc ceva amuzant și am întrebat o prietenă daca are o carte comică să-mi împrumute, iar ea mi-a împrumutat această carte. Mi se pare o carte interesantă pentru că povestește viața unui copil de doisprezece ani care face tot felul de năzbâtii împreună cu prietenii săi. La început mi s-a părut plictisitoare. Nu prea mi-au plăcut primele capitole, dar după ce am citit mai mult din ea, mi-am dat seama că mă regăsesc cam în toate năzbâtiile. Cred că și eu sunt ca Nicolas. Pot să spun că umorul cărții m-a fascinat și că a devenit una din cărțile mele preferate. (HB, clasa a VI-a C)

Quizlet

În urmă cu zece ani, Andrew Sutherland, elev la un liceu din State, avea test franceză. Aproximativ o sută de cuvinte de învățat … nu era chiar așa de ușor. Căutând o modalitate de a învăța mai repede, a găsit soluția : un instrument de învățare online pe care urma să-l împărtășească prietenilor. Metoda lui a avut un succes imediat în rândul apropiaților. Conceput în octombrie 2005 și publicat în ianuarie 2007, Quizlet îi pregătește pe studenți prin cartonașe și diverse jocuri și teste. Începând cu noiembrie 2015, Quizlet are peste 100 de milioane de seturi flash card generate de utilizatori și peste 40 de milioane de vizitatori lunar. În anul 2016, Quizlet a fost recunoscut de SimilarWeb ca cel mai rapid în creștere site de educație din SUA în 2015. Quizlet deține concursuri lingvistice anuale în franceză, germană și spaniolă.

”I founded Quizlet as a high school sophomore. I went to MIT for a few years, and I am now working on Quizlet with a group of exceptionally talented people. My passion is education.” – Andrew Sutherland

Dar poate te vei întreba ce au în comun cele două teme. Pasiune? Da. Creativitate ? Da.

Dar și faptul că îl vei putea găsi pe Micul Nicolas pe Quizlet, că îl vei putea descoperi în altă manieră, după ce ai citit cartea sau văzut filmul. Anul trecut, pentru o perioadă platforma a fost gratuită profesorilor care puteau astfel monitoriza progresul elevilor cărora le făcuseră cont în prealabil. În prezent pentru a avea acces la mai multe opțiuni, cum ar fi monitorizarea elevilor, trebui plătit un abonament. Totuși sunt multe lecții gata create care pot folosite gratuit la lecție sau activități care pot fi date ca temă.

Quizlet are șapte moduri de studiu standard care pot fi folosite atât în timpul orei dar și ca o prelungire a lecției.

  • Flashcards – O modalitate rapidă de a revizui termeni și definiții, la fel ca flashcards pe hârtie
  • Learn – Învățarea unor teme
  • Write – Exerciții de completare
  • Spell  – Scrierea corectă a unui cuvânt sau a unei definiții
  • Test – O modalitate de evaluare
  • Match – Un joc bazat pe timp în care elevul trebuie să potrivească termeni și definiții
  • Gravity – Un joc bazat pe nivel în care elevul trebuie să răspundă corect înainte de a fi lovit de un asteroid

 

prof. Alina Bonta

Colegiul Național Pedagogic Regina Maria, Deva (Hunedoara) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/alina.bonta

Articole asemănătoare