Cartea este un prieten adevărat. În sufletul fiecăruia există o bibliotecă pe care o duce cu sine și din cărțile căreia recitește uneori, învață, memorează, dând sens cuvintelor și ideilor citite. Practicarea lecturii individuale și active este o cale de acces la valorile culturale și morale ale umanității. Dincolo de învățarea propriu-zisă, lectura sistematică și lucrul cu textul sunt activități formative, esențiale și necesare pentru dezvoltarea și cultivarea intelectului, pe tot parcursul anilor de studiu.
Pregătirea activității în vederea recenzării textelor a presupus realizarea în cadrul cercului de lectură a unor afișe cu imagini cât mai atractive și expresive care să ilustreze cărțile citite și care să implice în același timp entuziasmul și bucuria copiilor, creativitatea și talentul lor, dar deopotrivă de importante, denumirea cercului nostru Ex libris și a instituției participante, Liceul Tehnologic Electrotimiș din Timișoara. Unele afișe au fost realizate computerizat, cu AI, cel mai dificil fiind momentul alegerii lucrărilor care să reprezinte cu succes preocupările elevilor și apoi postarea acestora pe grupul Lecturiada. Nespusă ne-a fost surpriza când elevii au remarcat cele două afișe create de ei și selectate în albumul virtual al Oanei Olariu, în cadrul proiectului Lecturiada elevilor 2025 Nevoia de identitate. Cine ești? De unde vii? Încotro te duci? ANPRO.
În altă ordine de idei, continuând seria mesajelor către scriitorii români contemporani ale căror texte se studiază în manual, alăturăm câteva observații metodologice conturate pe parcursul demersului didactic.
Considerăm din start competențele generale și specifice corelate la conținuturi în aplicarea ideilor care se pot utiliza cu succes maxim și garantat la clasele de gimnaziu, în cadrul lecțiilor de abordare a textului literar și nonliterar deopotrivă.
2 Receptarea textului scris de diverse tipuri
2.1. Corelarea informaţiilor explicite și implicite din texte literare și nonliterare, continue, discontinue și multimodale
2.3. Prezentarea unor răspunsuri personale, creative și critice pe marginea unor texte diverse
3. Redactarea textului scris de diverse tipuri
3.3. Adecvarea textului scris la situația și scopul de comunicare
Textele suport ale autorilor contemporani propuse și abordate la clasă în acest scop sunt: Prietenul meu și Inocenții de Ioana Pârvulescu, Oracolul de Mircea Cărtărescu, Indescriptibil de Simona Popescu, O stradă cu sentimente de Ana Blandiana, Tezeu și Minotaurul, Și v-am spus povestea așa, Aventurile cailor năzdrăvani rememorate de ei înșiși de Florin Bican.
Modul nostru de a sărbători cartea, lectura și autorii cărților pentru copii a constat în repetate rânduri în lecturi, discuții, reflecții relativ la fragmentele și cărțile citite, iar apoi, în redactarea/ scrierea/ rescrierea unor paragrafe, mesaje, scrisori și cărți poștale către autorii preferați sau îndrăgiți. Pasionați și știind din timp ce vom realiza, pentru că ne pregătim totdeauna, elevii au adus ceara, plicurile, pecetea și au realizat chiar și sigiliul.
Ce ne-a inspirat?
În februarie, anul acesta, cineva a postat pe grupul Lecturiada, sper să nu greșesc, timbre cu scriitori, redirecționând totodată și linkul Romfilatelia. Văzând postarea, mi-am amintit că în luna noiembrie 2024, elevii s-au bucurat de o lecție deosebită în cadrul căreia invitata noastră, Laura Ionela Moț, muzeograf a prezentat elevilor camera unde obișnuia scriitorul Ioan Slavici să își petreacă timpul scriind precum și câteva obiecte personale care i-au aparținut: tablouri care înfățișează prietenia cu Mihai Eminescu, portrete, mașina de scris, penița cu călimară de pe birou și bineînțeles o impresionantă colecție de scrisori care îi aparținuseră scriitorului. De aici ideile noastre.
Scrierea de cărți poștale, mesaje, scrisori adresate autorilor contemporani sau personajelor create de aceștia este o metoda de a reflecta la textele citite și discutate în clasă și totodată de cunoaștere temeinică a ideilor sau versurilor în discuție. Activitatea vizează două, chiar trei competențe deodată: elevii învață să scrie și să redacteze corect mesaje despre textul literar, despre personaj și caracteristicele acestuia, identificând modele, valori morale și trăsături pozitive de caracter și, în același timp, sunt atenți să respecte destinatarul și convențiile specifice corespondenței/ convențiile textului nonliterar precum scrisoarea sau cartea poștală. Nu în ultimul rând, ar fi de remarcat aspectul estetic al lucrărilor pentru care elevii se străduiesc și datorită armoniei tonurilor și nuanțelor plăcute.
De remarcat, în textele propuse, ar fi dimensiunea ludică, morală și educativă. Ana Blandiana, cunoscută, în primul rând, ca poetă de prestigiu, îmbină cu delicatețe, în cărțile sale pentru copii și tineri, imaginația, umorul și reflecția, reușind să transmită mesaje profunde printr-un limbaj accesibil și plin de farmec. Un exemplu remarcabil este volumul Întâmplări din grădina mea, unde plantele și animalele devin personaje cu personalitate, personificate într-un spectacol minunat și impresionant în decorul mirific al naturii. Elevii învață din aceste versuri valori precum prietenia, respectul, curajul, grija pentru natură și frumusețile create de Dumnezeu pentru noi, oamenii, libertatea de a-ți exprima trăirile interioare. Din versuri vedem cum poeta consideră natura o minune de care se apropie cu o emoție aproape mistică. Astfel, în „grădina cu întâmplări“ și în versurile de aici, „tot ce este firesc e miracol“, iar contemplarea naturii este o formă de înțelegere a miracolului acestuia.
Așa cum autoarea precizează într-un interviu cu Serenela Ghițeanu, în versurile dedicate „vârstei inocente“, prima temă ar fi „Natura, ca spectacol perpetuu de naștere și înviere, de defilare somptuoasă de forme, culori, sucuri și miresme, de reprezentări palpabile în metamorfoza lor eternă, de la semințe, frunze, fructe, pârguite“ până la ofilire și moarte, „o exaltare poetică și existențială“. Înrudirea de natură sufletească, spirituală cu Eminescu și Blaga este evidentă.
Autoarea reușește să creeze o lume simbolică, din care copiii învață lecții de viață fără a simți un accent apăsat pe morală și moralitate. Scrierile Anei Blandiana, destinate copiilor și tinerilor, sunt impregnate de o sensibilitate aparte, o privire caldă spre universul copilăriei, însă și de un spirit critic fin, care predispune cititorul la reflexivitate și introspecție. Prin intermediul versurilor cu accente ludice, poeta oferă tinerilor cititori o bună dispoziție și prilejuri de meditație asupra lumii.
O stradă cu sentimente, parte din trilogia lui Arpagic, este o stradă actuală și oarecum de dată recentă, dintr-o „lume de basm… modern, un microcosmos vegetal și animal plin de candoare și de umor“, actual, care atrage copiii -cititori tocmai prin acțiunea plasată în zilele noastre. Personaje precum motanul fenomenal „cam încrezut“ și care „nu-și mai încape în blană“ „doarme, toarce și visează“ în timp ce „miaună subversiv“, un fluture frumos, „cu aripi de argint“ care „încearcă singur/ să se surprindă …și să se citească“ în oglindă, câteva rândunele care „dându-se-n leagăn prin aer“ ciripesc vesele, sunt locatarii simpatici și delicați de pe strada cu clădiri personificate în fel și chip și unde, precis găsim mult visatul „muzeu de borangic“.
În literatura pentru copii și adolescenți, Ana Blandiana rămâne o voce distinctă, capabilă să inspire generații întregi prin stilul inconfundabil, eleganța, și profunzimea ideilor sale.
Revenind la demersul didactic de care pare să ne fi îndepărtat, se pot aplica și alte idei. Pentru o înțelegere de adâncime a textelor autorilor de literatură pentru copii, ar fi de remarcat câteva încercări de prelectură și postlectură, orientate spre reflecție. O activitate foarte apreciată de elevi a fost întocmirea unor scrisori către personajul Lefter Popescu din nuvela „Două loturi” de I.L. Caragiale sau adresate chiar scriitorului. Pe plicuri au lipit timbre preluate de pe linkul Romfilatelia sau mărci poștale create de ei înșiși în Canva cu chipurile unor autori români contemporani: Ana Blandiana, Ioana Pârvulescu, Simona Popescu, Florin Bican, Mircea Cărtărescu. Scrisorile conțin sfaturile fiecărui elev, unii dintre ei scriind din perspectiva unui psiholog sau chiar a unui consilier financiar. Urmărind tiparul argumentativ, cu toții au oferit sfaturi valoroase. Această activitate este una foarte plăcută, recreativă și educativă și oferă elevilor posibilitatea de a învăța temeinic conținuturile vizate prin metode noi și interesante.
Expresia vizuală a emoțiilor: desenează sau creează strada sufletului în culori luminoase și optimiste!
Elevii își imaginează sufletul ca o stradă pe care locuiesc sentimentele și emoțiile. Vor schița imagini/ simboluri utilizând culori diferite pentru sentimente și emoții: grădina bucuriei, casa speranței, fereastra încrederii, camera acceptării, colțul tristeții, pragul pentru teamă, holul mâniei, biroul surprizelor, biblioteca admirației/ reflecției etc. Cei mai talentați vor adăuga 2-3 versuri fiecărui simbol/ imagine. Prin transpunerea abstractului într-un spațiu concret, elevii sunt introduși în textul liric precizându-se câteva trăsături esențiale ale textului (liric: dispunerea în versuri, prezența rimei, a ritmului/ muzicalității și a măsurii versurilor) și ale modului de expunere abordat (descrierea – textul abundă în substantive și adjective, imagini puternice, emoționante, artistice precum cele vizuale, introspecția adâncă și utilizarea personificării).
Un elev pronunță un cuvânt care desemnează o emoție/ un sentiment, iar ceilalți descriu în 2-3 propoziții gândindu-se la emoții ca la elemente vii care aduc în memorie întâmplări trăite/ experimentate. După ce prezintă cei care doresc propozițiile scrise, se discută și se concluzionează harta mentală a cuvintelor propuse.
Pornind de la ideea unui oracol – caiet cu întrebări numerotate- care „circulă“ prin clasă, elevii își amintesc când și unde au văzut/ completat/ auzit despre această modalitate de „distracție“/ dialog între prieteni. Sunt scrise câteva întrebări – model posibile pentru un posibil oracol pe tablă precum: Care este culoarea preferată? Ce găsești interesant la colegul/ colega de bancă? Ce carte ți-a oferit un model pozitiv de comportare? Care este visul tău? Elevii completează în caietele lor întrebări după model și apoi discută în perechi răspunzând pe rând la ele.
Versuri pentru casele cu sentimente
Pentru a ilustra versuri create de ei înșiși, elevii au cusut căsuțe din fetru și dantelă, paiete și nasturi realizând, la nivelul clasei, o adevărată „stradă cu sentimente”. Cu toții s-au simțit sensibilizați, iar bucuria de pe chipurile lor mi-a confirmat că sunt sociabili și prietenoși. Activitatea realizată la clasa a V-a, lecția despre textul descriptiv literar, capitolul Pe strada mea, vizează competențe specifice de redactare precum: crearea de texte scurte, în versuri sau proză, pe teme familiare, având în vedere etapele procesului de scriere creativă și structurile specifice, pentru a comunica idei și informații sau pentru a relata experiențe trăite sau imaginate; redactarea în echipă a unui text simplu, pe o temă familiară, cu integrarea unor imagini, desene, scheme (3.1; 3.2;). În acest an, elevii au ales să redacteze texte descriptive în versuri pentru a-și prezenta propria locuință exersând totodată noțiunile stilistice și de expresivitate învățate: personificarea, epitetul, repetiția, descrierea, peisaj sau portret.
Concluzie
Demersul didactic descris în acest articol evidențiază importanța lecturii active și creative în formarea elevilor și a caracterului lor, integrând metode moderne, ludice și reflexive de abordare a textului literar și nonliterar. Activitățile propuse dezvoltă competențele de lectură, redactare și exprimare artistică, și cultivă totodată sensibilitatea estetică, gândirea critică și atașamentul față de valorile culturale și morale românești.
Proiectele desfășurate în cadrul cercului de lectură „Ex libris” demonstrează că, prin implicare, imaginație, apreciere și respect față de literatură, elevii reușesc să transforme lectura într-o experiență plăcută, profundă, formativă și eficientă. Astfel, cartea devine o modalitate de a dezvolta competențe lingvistice și abilități pentru viață, oferind modele morale și de comportament cititorilor, un partener de dialog interior sporind gândirea reflexivă și un prieten autentic care inspiră și educă.